V aktuálnom období zvyšujúcich sa cien potravín a energií sa mnohé rodiny snažia pripraviť pokrmy, ktoré sú chutné, sýte, no na druhej strane čo najlacnejšie. Nejde pritom o citát z úvah nad mierou súčasnej inflácie a rastúcich cien potravín, ale úvodné slová Dělnickej kuchařky, „spísanej Anušou Kejřovou, učiteľky robotníckych kurzov a emeritnou učiteľkou varenia a hospodárstva na školách v Hradci Králové“.
V galérii si pozrite aj overené tipy ako v kuchyni a pri varení ušetriť:
V nej nájdete recepty, ktoré pripravovali naše staré a prastaré matere celé dve storočia. V rozhovore, ktorý priniesol portál HN, sa na ne odvoláva a recepty z nej vyzdvihuje aj najznámejšia slovenská etnologička Katarína Nádaská.
„Ušetriť a zároveň neutrpieť na kvalite sa dá, keď nakupujete základné, nespracované potraviny. Akonáhle už dôjde k nejakému spracovaniu, cena okamžite vyskočí nahor,“ zhrnul v rozhovore prvý a najdôležitejší krok k úspornému vareniu Martin Kuciel alias pán Cuketka, ktorý už v roku 2018 prišiel s projektom Skromnej kuchyne.
V nej sa venuje šetrnému vareniu v každodenných podmienkach bežnej domácnosti a ponúka recepty, ktoré sú nenáročné na financie, vynaložené úsilie a čas. Bez – po všetkých stránkach zbytočných (a drahých) – polotovarov bude pripravované jedlo aj oveľa zdravšie.
Čo by teda malo byť naopak základom úsporného jedálnička?
Zostáva vám 74% na dočítanie.