StoryEditor

Pomocník pri reume a bolesti zubov či afrodiziakum. Poznáte skryté benefity týchto bežných bylín?

28.02.2023, 11:38
  • Čerstvé korenie je ideálne na ochucovanie pokrmov a nápojov.
  • Okrem toho v dnešnej dobe, keď je dostupné takmer vo všetkých obchodoch, už nepatrí len k sezónnym záležitostiam.
  • V nasledujúcom článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz, sa viac oboznámime s liečivými stránkami dostupných byliniek.

Tymian

Tymian má silné antiseptické, baktericídne, protivírusové a antiparazitické účinky. Pôsobí na organizmus hrejivo, aktivizuje duševnú činnosť. Vo forme čaju sa používa proti hnačkám, na ošetrenie zápalu ústnej dutiny a nosohltana aj na zmiernenie kašľa a bronchitídy.

image

Timian SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay

V obkladoch a tinktúrach pomáha tymian pri hojení drobných poranení, pomliaždenín a kožných neduhov. Je výborný pomocník pri respiračných ochoreniach, prechladnutí a celkovom vyčerpaní.

Tymianový naparovací kúpeľ

Pri zahlienení, infekcii dýchacích ciest, zápaloch čelných dutín či aknóznej pleti je ideálny naparovací kúpeľ na tvár. Potrebujeme dve a pol hrste čerstvých tymianových listov či kvetov alebo jednu hrsť sušených, ktoré prelejeme v mise litrom vriacej vody a necháme pätnásť minút lúhovať. Potom sa už len naparujeme približne desať minút. Nakoniec tvár dobre osušíme.

Tymian v kuchyni

Tymian sa pre svoju príjemnú, sladko-korenistú chuť hodí na ochutenie v rámci stredomorskej  kuchyne. Predovšetkým baranie mäso získa vďaka tejto bylinke zaujímavú arómu. Je aj dôležitou súčasťou provensálskeho korenia. Okrem toho ani sviečková by bez tymianu nestála za veľa.

Na rozdiel od mnohých iných byliniek znáša aj dlhé varenie. Hodí sa k mäsitým, kapustovým alebo rybím pokrmom, do omáčok i polievok. Výborne pôsobí proti plynatosti a odľahčuje tučné a ťažko stráviteľné jedlá. Sušený tymián okorení pokrmy dokonca viac ako čerstvé listy.

Sušený tymián má intenzívnejšiu arómu, musíme ho však skladovať v tme a chlade, bez prístupu vzduchu. Sušené listy oddelíme od vetvičky vidličkou. Tymian sa dobre hodí s rozmarínom, oreganom a šalviou.

Tymianové zemiaky

Potrebujeme: 750 g zemiakov nakrájaných na kocky, 1 vetvičku čerstvého tymianu, 50 g masla, 1 hrsť cherry paradajok, morskú soľ.

Postup: Zemiaky uvaríme a roztlačíme. Otrháme lístky tymianu a opražíme ich na masle. Vzniknuté tymianové maslo nalejeme na zemiaky a premiešame. Paradajky tiež opražíme na panvici a naukladáme na zemiaky.

01 - Modified: 2023-02-24 12:21:25 - Feat.: 0 - Title: Odľahčite svoj jedálniček a chudnite jednoduchšie. Tieto potraviny vám s tým pomôžu a aj skvelo zasýtia 02 - Modified: 2024-02-02 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto 39 potravín a jedál obsahuje minimum kalórií 03 - Modified: 2023-08-18 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paradajky, ale predovšetkým pivo: Tieto bežné potraviny najviac ohrozujú vaše libido aj plodnosť
01 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Prísady do jedál, ktoré liečia. Čo zaberá na boľavé zuby a žalúdok či podporuje chudnutie? 02 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus 03 - Modified: 2024-12-18 10:10:02 - Feat.: - Title: Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie. Prevenciu nahradí liečba, tvrdia vedci 04 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť 05 - Modified: 2024-12-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Nepribrať cez Vianoce? Nečudujte sa, sá sa to!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 07:05