Rozmarín
Rozmarín je naozajstným životabudičom. Posilňuje srdce a krvný obeh, stimuluje lymfatický systém, uvoľňuje stuhnuté svalstvo a prekrvuje mozog, čím prispieva k dobrej koncentrácii a jasnej mysli.
Takisto podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pomáha liečiť dnu, reumatizmus, pomáha pri problémoch s obličkami. Má antiparazitické účinky, zvyšuje krvný tlak, pôsobí proti celulitíde a napomáha pri problémoch s mastnou, problematickou a unavenou pleťou.
Rozmarínové víno
Dve lyžice čerstvých listov zalejeme litrom kvalitného červeného vína a necháme päť až sedem dní lúhovať na teplom mieste. Nesmieme zabudnúť dvakrát denne poriadne potrepať. Užívame za kalíšok denne, najlepšie ráno.
Je výborný na povzbudenie organizmu, zvyšuje krvný tlak a prekrvuje mozog. Nemal by sa však užívať dlhodobo, ideálna doba je štyri až šesť týždňov.
Rozmarínovo-levanduľový olej
Tento olej je vynikajúci na ošetrovanie boľavých svalov, kĺbov a končatín, ale aj na masáže. Pripravíme si ho tak, že rozmarín a levanduľu nasekáme nadrobno, vložíme do polovice pohára so širokým hrdlom a zalejeme olivovým olejom (bylinky musia byť dostatočne ponorené).
Všetko vložíme do vodného kúpeľa na tri hodiny nevaríme, len občas premiešame. Odstavíme, necháme ešte tri hodiny lúhovať, potom scedíme, poriadne vyžmýkame a olej uložíme na chladné miesto.
Rozmarín v kuchyni
Rozmarín chutí „živicovo“. Pre svoju vôňu a chuť sa táto bylinka hodí na okorenenie mäsa, rýb i hydiny. Neodmysliteľne patrí do zeleninových mís k baklažánu, cukete, zemiakom, paradajkám a strukovinám. Rozmarín si v jedle „rozumie“ s tymianom a cesnakom.
Drevnatú vetvičku rozmarínu zbavíme lístkov a použijeme ju namiesto špajdle alebo grilovacej ihly na „špízy“. Mäso aj zelenina tak získajú nádhernú arómu.
Zemiaky s rozmarínom
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu, morskú soľ, korenie, olivový olej
Postup: Zemiaky očistíme a vložíme ich s kúskami cesnaku a rozmarínovými vetvičkami do formy na pečenie. Zmes ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba hodinu. Zemiaky priebežne otáčame. Podávame ich samostatne so zeleninovým šalátom alebo k mäsu.