StoryEditor

Pomocník pri reume a bolesti zubov či afrodiziakum. Poznáte skryté benefity týchto bežných bylín?

28.02.2023, 11:38
  • Čerstvé korenie je ideálne na ochucovanie pokrmov a nápojov.
  • Okrem toho v dnešnej dobe, keď je dostupné takmer vo všetkých obchodoch, už nepatrí len k sezónnym záležitostiam.
  • V nasledujúcom článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz, sa viac oboznámime s liečivými stránkami dostupných byliniek.

Rozmarín

Rozmarín je naozajstným životabudičom. Posilňuje srdce a krvný obeh, stimuluje lymfatický systém, uvoľňuje stuhnuté svalstvo a prekrvuje mozog, čím prispieva k dobrej koncentrácii a jasnej mysli.

image

Rozmarín SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay

Takisto podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pomáha liečiť dnu, reumatizmus, pomáha pri problémoch s obličkami. Má antiparazitické účinky, zvyšuje krvný tlak, pôsobí proti celulitíde a napomáha pri problémoch s mastnou, problematickou a unavenou pleťou.

Rozmarínové víno

Dve lyžice čerstvých listov zalejeme litrom kvalitného červeného vína a necháme päť až sedem dní lúhovať na teplom mieste. Nesmieme zabudnúť dvakrát denne poriadne potrepať. Užívame za kalíšok denne, najlepšie ráno.

Je výborný na povzbudenie organizmu, zvyšuje krvný tlak a prekrvuje mozog. Nemal by sa však užívať dlhodobo, ideálna doba je štyri až šesť týždňov.

Rozmarínovo-levanduľový olej

Tento olej je vynikajúci na ošetrovanie boľavých svalov, kĺbov a končatín, ale aj na masáže. Pripravíme si ho tak, že rozmarín a levanduľu nasekáme nadrobno, vložíme do polovice pohára so širokým hrdlom a zalejeme olivovým olejom (bylinky musia byť dostatočne ponorené).

Všetko vložíme do vodného kúpeľa na tri hodiny nevaríme, len občas premiešame. Odstavíme, necháme ešte tri hodiny lúhovať, potom scedíme, poriadne vyžmýkame a olej uložíme na chladné miesto.

Rozmarín v kuchyni

Rozmarín chutí „živicovo“. Pre svoju vôňu a chuť sa táto bylinka hodí na okorenenie mäsa, rýb i hydiny. Neodmysliteľne patrí do zeleninových mís k baklažánu, cukete, zemiakom, paradajkám a strukovinám. Rozmarín si v jedle „rozumie“ s tymianom a cesnakom.

Drevnatú vetvičku rozmarínu zbavíme lístkov a použijeme ju namiesto špajdle alebo grilovacej ihly na „špízy“. Mäso aj zelenina tak získajú nádhernú arómu.

Zemiaky s rozmarínom

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu, morskú soľ, korenie, olivový olej

Postup: Zemiaky očistíme a vložíme ich s kúskami cesnaku a rozmarínovými vetvičkami do formy na pečenie. Zmes ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba hodinu. Zemiaky priebežne otáčame. Podávame ich samostatne so zeleninovým šalátom alebo k mäsu.

01 - Modified: 2023-02-24 12:21:25 - Feat.: 0 - Title: Odľahčite svoj jedálniček a chudnite jednoduchšie. Tieto potraviny vám s tým pomôžu a aj skvelo zasýtia 02 - Modified: 2024-02-02 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto 39 potravín a jedál obsahuje minimum kalórií 03 - Modified: 2023-08-18 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paradajky, ale predovšetkým pivo: Tieto bežné potraviny najviac ohrozujú vaše libido aj plodnosť
01 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 02 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Prísady do jedál, ktoré liečia. Čo zaberá na boľavé zuby a žalúdok či podporuje chudnutie? 03 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus 04 - Modified: 2024-12-18 10:10:02 - Feat.: - Title: Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie. Prevenciu nahradí liečba, tvrdia vedci 05 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 11:58