StoryEditor

Za podpriemerné víno za tri eurá dostal someliér zlatú medailu. Nachytal prestížnu súťaž

15.08.2023, 16:51
  • Elegantné, hladké, s mladistvou vôňou, vychvaľovali porotcovia prestížnej súťaže Gilbert et Gaillard valónske víno, ktoré získalo prvé miesto a mohlo sa tak spotrebiteľom pochváliť zlatou medailou na fľašiach.
  • Netušili pritom, že oceneným nápojom je maskované podradné víno zo supermarketu. A že ho prihlásil známy someliér, aby odhalil ich nekalé praktiky.

Zlatá alebo strieborná medaila, štylizovaná ako známka kvality produktu, spotrebiteľa zbavuje neistoty a navádza ho ku kúpe. Vie, že ocenenie fľaši udelili na slovo vzatí odborníci, a teda kúpu neoľutuje.

VIDEO: Najhoršie supermarketové víno vyhráva zlatú medailu:

Kúpu fľaše neľutuje

Zvlášť keď ide o odborníkov s reputáciou spoločnosti Gilbert et Gaillard, inštitútu porotcov, ktorí v rámci medzinárodnej súťaže vyhodnocujú každé tri mesiace tie najlepšie vína svetového trhu. A práve z nich si poriadne vystrelil Eric Boschman.

Boschman ešte donedávna patril k najlepším európskym someliérom. V rámci Belgicka patrí na špičku stále, aj keď sa dnes sústredí skôr na vzdelávanie a ochranu spotrebiteľov.

Medaila a vinárske dobrozdanie najprv chápal ako užitočnú pomoc pre bežných konzumentov, ale postupom času sa voči nim stal skeptickým. 

Ich množstvo podľa neho situáciu s výberom dobrého vína skôr komplikuje, z profesijného hľadiska ho dráždi aj sporná úroveň rôznych ocenení. Práve preto, že mnoho z rozdaných medailí ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-03 22:59:00 - Feat.: 1 - Title: Štôlne plné sektu. V Bachmute sa bojuje o slávnu fabriku na šumivé víno 02 - Modified: 2023-07-04 12:04:45 - Feat.: 1 - Title: Patrí kečup do chladničky? O „správny“ postup vypukol boj na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2023-07-02 09:19:51 - Feat.: 1 - Title: V Bratislave skončila ikonická reštaurácia. Fungovala desiatky rokov 04 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudia sú v jedle rozmaznaní. Naše babičky prežili zimu s kyslou kapustou a zemiakmi, odkazuje šéfkuchár 05 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bar naúčtoval hosťom dve eurá za prerezanie sendviča​. Čelí tlaku zo sociálnych sietí, no svoj krok obhajuje
01 - Modified: 2025-11-20 18:31:21 - Feat.: - Title: Za pár rokov sme prišli o 18 miliónov litrov. Nad vinárskym odvetvím teraz visí ďalšia hrozba 02 - Modified: 2025-11-15 13:53:41 - Feat.: - Title: Globálna produkcia vína tento rok mierne vzrástla, zostala však pod priemerom. Je za tým aj klimatická zmena 03 - Modified: 2025-11-15 10:10:08 - Feat.: - Title: Rádio Expres hľadá poslucháča, ktorý si užije rok života zadarmo 04 - Modified: 2025-11-10 15:30:41 - Feat.: - Title: Budúci lekári a sestry si zmerali sily v nemocnici. Súťaž Medik plus Florence 2025 pozná víťazov 05 - Modified: 2025-11-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Petra Matyšáka. Ako sa z rodinnej Pivnice stala značka, ktorú poznajú vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. december 2025 09:12