Vila Astória, Piešťany FOTO: Rudolf Sladkovský
StoryEditor

Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska

05.03.2024, 16:00
  • Vila Astória v centre Piešťan patrí medzi najkrajšie stavby tohto typu na Slovensku.
  • Stojí na kraji mestského parku – Sadu Andreja Kmeťa, ktorý priamo nadväzuje na ikonický Kolonádový most. Prepája tak centrum mesta s Kúpeľným ostrovom.
  • Vila Astória má bohatú históriu a je zaradená do publikácie Slávne vily Slovenska. V jej vnútri sa nachádza dizajnová reštaurácia, s bohatou ponukou typicky "pubových" jedál a remeselného piva.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Kávičkári.sk.

S vilami sa stretávame už v antike a starovekom Ríme. Boli to honosné stavby, hlavne na vidieku. Vyznačovali sa sofistikovanou architektúrou a viac než len obytnou funkciou. Svoju slávu obnovili koncom 19. storočia, keď sa aj v mestách začali stavať obydlia, ktoré svojou veľkosťou, bohatosťou zdobenia či použitých architektonických prvkov presahovali bežný dom.

Vyjadrovali dôležitosť spoločenského postavenia majiteľa a často mali, okrem obytného, aj iný účel. Pod touto vilou z medzivojnového obdobia je podpísaný architekt Artúr Szalatnai-Slatinský.

V galérii si pozrite výsledok:

Silný príbeh a originálny interiér 

Dokončená bola v roku 1927. Krásna tehlová budova s režným murivom v sebe toho času ukrývala penzión, lekárske pracovisko, byt majiteľov, ale aj obchodné prevádzky. Kultúrno-historické pozadie daného objektu dokresľuje život jeho architekta, ktorý len tak-tak unikol holokaustu vďaka mesiacom ukrývania sa vo výťahovej šachte.

Vila Astória prešla citlivou a pedantnou rekonštrukciou. Vo vnútri nájdete reštauráciu pubového typu, ktorá už niekoľko rokov ponúka domácim, ale aj turistom, svoje špeciality. Tehlový interiér je doplnený o množstvo drevených a medených prvkov imitujúcich potrubia s tlakovými ventilmi.

Tieto prvky boli využité na zábradlia, ale aj poličky či masívny bar s výčapom, ktorý je dominantou celého priestoru. Interiér reštaurácie, ale tiež dve terasy – predná, orientovaná na pešiu zónu a zadná, viac privátna, poskytujú dostatok miesta pre hladných pocestných.

Koncept je postavený v štýle pubu. Nájdete tam tradičné „krčmové” jedlá, typické pre región strednej Európy, ale aj modernejší streetfood, ktorý sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Ponuka jedál je doplnená o české pivo Budweiser Budvar, odležané 90 dní a čapované z medeného pivného tanku.

Trojlístok

Vila Astória patrí do širšej rodinnej značky, ktorú tvoria tri prevádzky: Vila Astória, Zuckmann Villa a hotel Smaragd. Zuckmann Villa je známa chutnými raňajkami a ubytovať sa môžete v niekoľkých luxusných mezonetových apartmánoch.

Novozrekonštruovaný hotel Smaragd v centre mesta ponúka aj wellness a pivné kúpele. História objektu Zuckmann Villy na Winterovej ulici siaha až do 18. storočia. Nesie meno po židovskom obchodníkovi Zuckmannovi, ktorý toto sídlo obýval spolu so svojou rodinou. Po náročnej rekonštrukcii sa v nej nachádza kaviareň, reštaurácia, priestranné terasy a ubytovanie v lokalite pešej zóny. 

01 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: 0 - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 02 - Modified: 2024-01-05 10:43:24 - Feat.: 0 - Title: Čarokvet v Bernolákove: Za zrodom spojenia kvetinárstva a kaviarne stoja nervózni muži 03 - Modified: 2023-12-26 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martin Valovič zo Šimák Zámok Pezinok: Od pomocného kuchára k šéfkuchárovi svetových hviezd
01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu 03 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 04 - Modified: 2024-04-11 13:02:49 - Feat.: - Title: Spolupráca Slovenska a Ukrajiny v oblasti jadrovej bezpečnosti sa posilní, krajiny podpísali dohodu 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 23:45