Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyté do chladničky, kde vydržia tri až päť dní. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.
Ako ich skladovať?
"Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov," doplnil.
Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch. "Môžete si ich pridať do jogurtu či kaše alebo do smoothies nápojov," radí. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.
Ako si pripraviť domácu zmrzlinu?
Suroviny:
- 250 ml bieleho jogurtu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 300 g čerstvých jahôd
- 100 g práškového cukru
Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Potom ich v miske zmiešame s práškovým cukrom, pridáme jogurt a rozmixujeme dohladka. V druhej miske vyšľaháme dotuha smotanu na šľahanie, ktorú potom ručne vmiešame do jahôd.
Zmes môžete dať do zmrzlinovača a postupovať podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáte, môžete dať zmrzlinu do uzatvorenej nádoby a do mrazničky. Aby bola zmrzlina krémová a neoddelili sa zamrznuté kvapôčky vody od smotany, približne každých 30 minút zmrzlinu premiešame. Toto opakujeme aspoň 5-krát.
RÚVZ priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. "Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán," spresnila Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ.
Na chudnutie aj na pleť
Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky. Po konzumácii jahôd Šranková odporúča sledovať reakciu tela. "Po zjedení sa môžu niekedy u detí aj dospelých objaviť alergické prejavy, ako vyrážky, svrbenie v krku a na perách, slzenie alebo tráviace ťažkosti," ozrejmila.
Jahody však pomáhajú aj pri chudnutí a obmedzujú chuť do jedla, hlavne na sladké. Sú mimoriadne bohatým zdrojom vlákniny a živín a vďaka vysokému obsahu vlákniny nás dokážu nasýtiť natoľko, že medzi jedlami už nemáme chuť na ďalšie maškrtenie.
Podľa niektorých expertov pomáhajú aj pri prevencii upchatých ciev aj niektorých typov rakoviny. Sú prospešné aj pre pleť: podľa štúdie polytechnickej univerzity v talianskej Ancone dokonca môžu fungovať ako filter UVA lúčov.
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa
02 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
03 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
04 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy
01 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie
02 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini
03 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše
04 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
05 - Modified: 2024-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký rozhovor s odborníčkou na výživu: Z citrónovej vody neschudnete