Keď koncom marca prvýkrát v histórii vyletela cena kakaa (presnejšie kakaových bôbov) nad desaťtisíc dolárov za tonu, svet zostal v nemom úžase. Teda povedzme si pravdu, väčšine z nás, bežných smrteľníkov, táto informácia len tak preletí okolo uší a zaparkuje sa do koša pozornosti vedľa papierika z čokolády.
Lenže nemala by sa, najmä ak si spomínanú lahôdku radi doprajeme na pravidelnej báze. Aby sme to uviedli do kontextu, zacitujme úryvok komentára popredného českého ekonóma Lukáša Kovandu spred niekoľkých týždňov:
„Priemerná burzová cena bôbov sa v období od roku 1959 do tohto roku pohybuje okolo 1 727 dolárov. Súčasná cena je teda bezmála šesťnásobná, hoci toto vyjadrenie neberie do úvahy inflačné znehodnocovanie dolára. Za posledných dvanásť mesiacov kakaové bôby v dolároch zdraželi o zhruba 264 percent.“
Pridrahé tabličky
Bezprostredným dôvodom je vlna horúčav v kombinácii so značnou vlhkosťou, ktorá vo februári zasiahla krajiny južnej časti západnej Afriky. Vrátane dvoch najväčších producentov kakaových bôbov na svete Pobrežia Slonoviny a Ghany. K tomu sa pridali tiež špekulácie na burze a dôsledky pocítime.
Pravdepodobne nie hneď, ale dlho to trvať nebude. Podľa ekonóma sa narastajúce ceny kakaa premietli do toho, čo nachádzame v regáloch obchodov. I keď zatiaľ veľmi nenápadne. „Cukrovinkársky kolos Mars potajme znížil gramáž svojej čokoládovej tyčinky Galaxy, ale bez toho, aby znížil aj jej cenu.
Zostáva vám 72% na dočítanie.