Tentoraz bude reč o kapuste. Pod týmto slovom si väčšina z nás predstaví známu hlúbovú zeleninu, ktorú sa mnohí chystajú čoskoro tlačiť do sudov. Do rodu kapusta (Brassica) a k čeľadi kapustovité (Brassicaceae) však patria na pohľad tak rozdielne plodiny, až by jeden neveril – napríklad reďkev, chren, horčica, kel, kaleráb, repka olejná a mnohé ďalšie.
My si dnes pripomenieme dva „znovuobjavené“ druhy – kapustu repkovú kvakovú, teda kvaku, a kapustu poľnú pravú, známejšiu pod názvom okrúhlica či vodnica.
Tieto plodiny sú dnes pomerne málo známe, hoci obe sú nenáročné na pestovanie, odolné proti nepriaznivým podmienkam a prospešné pre zdravie. Navyše, ľudia si ich často mýlia. Preto vám vysvetlíme rozdiel a dôvody, prečo by mohli byť kvaka i okrúhlica zaujímavým obohatením vašej záhrady aj jedálnička.
Kvaka – zelenina našich prastarých mám
Táto zelenina s bledozeleným sfarbením a žlto-fialovou šupkou kedysi patrila k základným plodinám, ktoré naši predkovia pestovali na poliach a záhradách a pripravovali na rôzne spôsoby. Prvé zmienky o kvake na našom území pochádzajú zo stredoveku.
Jej popularita postupne upadala s rozšírením pestovania zemiakov. Kvaka je v kuchyni podobne všestranná ako zemiaky a môžeme ju pripraviť na všetky „zemiakové“ spôsoby. Pochúťkou sú predovšetkým kvakové kaše či hranolky. Na rozdiel od zemiakov je veľmi chutná aj surová, vhodná do populárnych nápojov – smoothies.
RECEPT: Kvakové hranolčeky
Kvaku ošúpeme a nakrájame na hranolčeky. Pretlačený cesnak premiešame s olivovým olejom. Hranolčeky vložíme do misy a zmiešame s cesnakovým olejom a so štipkou čierneho korenia (prípadne iného korenia podľa chuti). Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút. Počas pečenia hranolčeky podľa potreby pootáčame. Na tanieri posypeme parmezánom alebo nivou.
Kvaka je koreňová zelenina, ktorej sa tiež zvyklo ľudovo hovoriť turín alebo runkla. Z plodiny sa využíva hlavne koreň, ktorý má tvar gule. Zrelá kvaka môže dosiahnuť hmotnosť až 1,5 kilogramu. Konzumujú sa však aj listy bohaté na vápnik.
Kvaka obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny, napomáha dobrému tráveniu. Priaznivo pôsobí na srdcovo-cievnu sústavu a prítomné glukozinoláty potláčajú rozvoj rakovinových buniek. Je vhodná aj pri cukrovke. Obsahuje iba 37 kcal (kalórií) na 100 g a je tak vhodným variantom pri redukcii telesnej hmotnosti.
Pestovanie, využitie a chuť
Vysievame ju v apríli až máji.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 44% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-15 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Táto chutná "superpotravina", ktorú máme mnohí doma, pomáha nielen pleti, kĺbom, ale aj pri chudnutí
02 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú?
03 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor?
01 - Modified: 2025-03-29 14:08:53 - Feat.: - Title: Ceny potravín sa zbláznili. K bojkotu reťazcov sa uchýlili aj švédski zákazníci
02 - Modified: 2025-03-24 11:52:19 - Feat.: - Title: Prečo sú zelenina a ovocie v supermarketoch hneď pri vchode? Odborník prezradil triky, ktoré obchody využívajú
03 - Modified: 2025-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hlavy, únava, zlé trávenie? Nepodceňujte tieto príznaky, môže ísť o syndróm priepustného čreva
04 - Modified: 2025-03-16 14:14:27 - Feat.: - Title: Ceny v hoteloch a reštauráciách rastú veselo napriek nižšej DPH
05 - Modified: 2025-03-14 15:26:30 - Feat.: - Title: Dankovo opatrenie prebíjajú nové dane. Za obedné menu míňame o desiatky centov viac