StoryEditor

Návrat k zabudnutým chutiam babičiek: Tieto potraviny sú chutné a nenáročné, pomáhajú k zdraviu i chudnutiu

21.10.2024, 09:00
  • V posledných rokoch sa môžeme na slovenských záhradách bežne stretnúť s pestovaním voľakedy exotického ovocia, akými sú figy či kivi.
  • Práve tak však záhradkári čoraz častejšie objavujú takmer zabudnuté chute plodín, ktoré patrili k základnému jedálničku našich predkov.
  • Prečítajte si článok pulikovaný v magazíne Moja chalupa.

Tentoraz bude reč o kapuste. Pod týmto slovom si väčšina z nás predstaví známu hlúbovú zeleninu, ktorú sa mnohí chystajú čoskoro tlačiť do sudov. Do rodu kapusta (Brassica) a k čeľadi kapustovité (Brassicaceae) však patria na pohľad tak rozdielne plodiny, až by jeden neveril – napríklad reďkev, chren, horčica, kel, kaleráb, repka olejná a mnohé ďalšie.

My si dnes pripomenieme dva „znovuobjavené“ druhy – kapustu repkovú kvakovú, teda kvaku, a kapustu poľnú pravú, známejšiu pod názvom okrúhlica či vodnica.

Tieto plodiny sú dnes pomerne málo známe, hoci obe sú nenáročné na pestovanie, odolné proti nepriaznivým podmienkam a prospešné pre zdravie. Navyše, ľudia si ich často mýlia. Preto vám vysvetlíme rozdiel a dôvody, prečo by mohli byť kvaka i okrúhlica zaujímavým obohatením vašej záhrady aj jedálnička.

Kvaka – zelenina našich prastarých mám

Táto zelenina s bledozeleným sfarbením a žlto-fialovou šupkou kedysi patrila k základným plodinám, ktoré naši predkovia pestovali na poliach a záhradách a pripravovali na rôzne spôsoby. Prvé zmienky o kvake na našom území pochádzajú zo stredoveku.

Jej popularita postupne upadala s rozšírením pestovania zemiakov. Kvaka je v kuchyni podobne všestranná ako zemiaky a môžeme ju pripraviť na všetky „zemiakové“ spôsoby. Pochúťkou sú predovšetkým kvakové kaše či hranolky. Na rozdiel od zemiakov je veľmi chutná aj surová, vhodná do populárnych nápojov – smoothies.

image

Kvaka je v kuchyni podobne všestranná ako zemiaky a môžeme ju pripraviť na všetky „zemiakové“ spôsoby. Pochúťkou sú predovšetkým kvakové kaše či hranolky.

FOTO: Shutterstock

RECEPT: Kvakové hranolčeky

Kvaku ošúpeme a nakrájame na hranolčeky. Pretlačený cesnak premiešame s olivovým olejom. Hranolčeky vložíme do misy a zmiešame s cesnakovým olejom a so štipkou čierneho korenia (prípadne iného korenia podľa chuti). Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút. Počas pečenia hranolčeky podľa potreby pootáčame. Na tanieri posypeme parmezánom alebo nivou.

Kvaka je koreňová zelenina, ktorej sa tiež zvyklo ľudovo hovoriť turín alebo runkla. Z plodiny sa využíva hlavne koreň, ktorý má tvar gule. Zrelá kvaka môže dosiahnuť hmotnosť až 1,5 kilogramu. Konzumujú sa však aj listy bohaté na vápnik.

Kvaka obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny, napomáha dobrému tráveniu. Priaznivo pôsobí na srdcovo-cievnu sústavu a prítomné glukozinoláty potláčajú rozvoj rakovinových buniek. Je vhodná aj pri cukrovke. Obsahuje iba 37 kcal (kalórií) na 100 g a je tak vhodným variantom pri redukcii telesnej hmotnosti.

Pestovanie, využitie a chuť

Vysievame ju v apríli až máji.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 44% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-15 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Táto chutná "superpotravina", ktorú máme mnohí doma, pomáha nielen pleti, kĺbom, ale aj pri chudnutí 02 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú? 03 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor?
01 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme 02 - Modified: 2024-10-19 13:30:00 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva pripúšťa zmeny pri preplácaní bezlepkových potravín. Ako by to mohlo fungovať po novom? 03 - Modified: 2024-10-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Väčšinu potravinového odpadu majú na svedomí domácnosti, tvrdí odborníčka pre HN 04 - Modified: 2024-10-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Zeleň ako liek: Zistite, ako môžu aj malé dávky týchto rastlinných zázrakov dramaticky zlepšiť vašu pohodu 05 - Modified: 2024-10-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Od juhu po sever, od západu po východ: Pozrite si tie najkrajšie slovenské cyklotrasy
Rozhovor týždňa: Poradca prezidenta Kubiš
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. október 2024 09:02