Tvaroh (ilustračná fotografia) FOTO: Pixabay
StoryEditor

Táto chutná "superpotravina", ktorú máme mnohí doma, pomáha nielen pleti, kĺbom, ale aj pri chudnutí

15.10.2024, 07:30
  • Je mimoriadne všestranný, a to ako v kuchyni, tak aj pri liečbe najrôznejších neduhov.
  • Je pomocníkov v ceste ku štíhlemu telu aj krásnej pleti, pri popáleninách aj pri bolesti kĺbov.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Je známy tiež ako cottage cheese a ide o mliečny výrobok s mnohými zdravotnými benefitmi. Jeho popularita v posledných rokoch vzrástla vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku, čo z neho robí ideálnu voľbu pre zdravé stravovanie.

Obsahuje významné množstvo živín, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu a kondícii. Jedným z hlavných zdravotných benefitov tvarohu je však jeho vysoký obsah bielkovín. Práve bielkoviny sú totiž základnou stavebnou zložkou svalov, kostí, kože a krvi a ich dostatočný príjem je kľúčový pre rast a opravu tkanív. Pre športovcov a ľudí so zvýšenou fyzickou aktivitou je tvaroh ideálnym zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré pomáhajú v regenerácii svalov.

Prísun vitamínov a minerálov

Okrem bielkovín je tvaroh bohatý na vápnik, minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov. Pravidelná konzumácia tvarohu pomáha predchádzať aj osteoporóze a iným ochoreniam kostí, z toho dôvodu sa odporúča deťom aj ženám v menopauze. Vápnik je taktiež dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervového systému.

Tvaroh je zdrojom ďalších dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B12, riboflavínu (vitamínu B2), fosforu a selénu. Vitamín B12 je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Riboflavín hrá kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme a pomáha telu premieňať potraviny na energiu.

Fosfor je dôležitý pre zdravie kostí a zubov, správnu funkciu buniek a produkciu energie. Selén je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Vhodný pri diétach i liečbe

Ďalším benefitom tvarohu je jeho nízky obsah tuku, takže je obľúbenou potravinou tých, ktorí dbajú na optimálny príjem z hľadiska zdravého stravovania. Nízkotučný tvaroh môže byť súčasťou zdravého jedálnička, pretože pomáha udržiavať optimálnu telesnú hmotnosť. Vďaka svojmu sýtiacemu účinku môže tiež pomôcť znížiť pocit hladu a predchádzať prejedaniu sa.

Pre ľudí s intoleranciou na laktózu môže byť tvaroh znesiteľnejšou možnosťou v prípade mliečnych výrobkov, pretože obsahuje nižšie množstvo laktózy ako iné produkty z mlieka. Niektorí ľudia s miernou intoleranciou na laktózu môžu tvaroh dobre tolerovať a získať tak výhody z jeho nutričného obsahu.

Už naše prababičky využívali liečebné účinky tvarohu. Proti zápalu a angíne pomôže tvarohový obklad na krk, horúčku zníži tvarohový zábal lýtok alebo plôšok nôh. Ten dokáže zmierniť aj bolesť kĺbov a opuchy. Tvaroh je účinný aj na upokojenie kože po bodnutí hmyzom. Ideálny je aj pri spálenej pokožke na slnku, stačí si postihnuté miesta natrieť studeným tvarohom a rýchlo vám uľaví od bolesti.

Môže byť základom mnohých pleťových masiek. Výhodou sú nielen jeho hydratačné a regeneračné schopnosti, ale aj správna konzistencia - pekne sa rozotiera. Veľmi účinná je maska ​​z tvarohu a medu, ktorá pokožku aj upokojí a vyživí.

01 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú? 02 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor?
01 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú? 02 - Modified: 2024-10-11 06:00:00 - Feat.: - Title: Bizarná vedecká štúdia šokovala svet. Nie chuť, ale prehĺtanie jedla nás vraj robí šťastnými a spôsobuje, že sa prejedáme 03 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 04 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 05 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. október 2024 07:32