Kombucha Ak ste ešte neochutnali ľahko perlivý fermentovaný nápoj, na ktorého vzniku sa podieľa kolónia baktérií a kvasiniek, tak to určite urobte. Perlivosť dodáva nápoju SCOBY, čo je skratka pre symbiotickú kultúru baktérií a kvasiniek. Okrem toho, že kombucha pozitívne pôsobí na črevný mikróbiom, podľa niektorých štúdií pomáha aj pri liečbe obezity. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor?

05.10.2024, 00:00
  • Patria k hlavným hviezdam súčasného medicínskeho výskumu – neustále sa dozvedáme o nových a nových oblastiach nášho organizmu, na ktoré majú vplyv.
  • Ako si do svojich čriev pozvať tie najužitočnejšie mikróby a v aké konkrétne zmeny môžeme vďaka ich pobytu dúfať?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Sedemdesiat až osemdesiat percent našej imunity majú pod palcom črevá. Presnejšie, ich bakteriálni obyvatelia. Najstarších a najrozšírenejších organizmov našej Zeme – zrodili sa už pred 3,5 až štyrmi miliardami rokov a tvoria viac než 70 percent z ich celkového počtu – žije v útrobách každého z nás okolo 39 až 100 biliónov.

Čiže viac, než máme vlastných buniek. Delia sa do približne tisícky kmeňov a v súčasnosti poznáme len štvrtinu z nich. Často spomínaná paralela medzi črevami a vesmírom teda nie je ani trochu prehnaná. Navzdory mnohým neznámym však vieme to najdôležitejšie. Bez kvalitného mikrobiómu môžeme zabudnúť na kvalitný život. Ako sa k nemu však dopracovať?

Takzvané probiotické bomby spomedzi potravín a ich účinky si pozrite v galérii: 

O dojčení a sterilite

Všetko podstatné sa začína v detstve. Vtedy sa buduje nielen naša osobnosť – ale i náš mikrobióm. Bolo dokázané, že v prenatálnom období žiadny nemáme, získavame ho od svojej mamy. Teda, v prípade prirodzeného pôrodu. Ak prídeme na svet cisárskym rezom, situácia sa komplikuje, zjednodušene povedané do nás naskáču baktérie z najbližšieho okolia.

Aj preto sa v mnohých krajinách snažia tomu predísť nanesením vaginálneho sekrétu matky na dieťa. Kvalite nášho mikrobiómu dokázateľne prospieva aj dojčenie v prvých šiestich mesiacoch. „Nedojčené dieťa odhadom prichádza asi o 700 rôznych mikróbov, ktoré utvárajú jeho mikrobióm,“ vysvetľuje pre časopis Téma biológ Jaroslav Petr.

„Vo chvíli, keď sa doň nedostanú, vznikne v črevách priestor pre ‘zlé‘ mikroorganizmy, a môže dochádzať k ťažkým črevným infekciám. Okrem ‘dobrých‘ baktérií sú však v materskom mlieku všetky dôležité živiny ako mliečny cukor, bielkoviny ako kazeín či laktoferín, čo je proteín, ktorý zaisťuje prenos iónov železa cez črevnú sliznicu do organizmu a ktorý tiež tlmí rast ‘zlých‘ baktérií.“

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-12 13:40:42 - Feat.: 1 - Title: Boli sme úplne najhorší v rakovine hrubého čreva, jeme príliš bravčového, varuje lekár. Ako sa tomu vyhnúť? 02 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slané nástrahy pre naše telo: Ako nájsť rovnováhu a prečo nie dobré soliť tou himalájskou? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. december 2025 08:52