Hoci sa o tom príliš nehovorí, ide o bežný problém, ktorý z času na čas stretne každého. Niekoho potrápi jednorazovo po nevhodnom jedle, iný sa s tým stretáva (a bojuje) takmer denne. Medzi najčastejšie tráviace ťažkosti patrí nadúvanie a plynatosť.
Nadúvanie označuje nepríjemný pocit tlaku a plnosti v bruchu, často sprevádzaný jeho viditeľným zväčšením. Plynatosť zas znamená zvýšený odchod plynov z tráviaceho traktu, niekedy až bolestivo, ale vo všeobecnosti častejšie, ako je príjemné.
Čo jete?
Najčastejším vinníkom býva zloženie jedálnička. Rizikové potraviny sú napr. strukoviny, cibuľa, cesnak, karfiol, kapusta, paradajky alebo kapusta, ktoré podporujú tvorbu plynov. Ťažkosti môžu vyvolať aj sýtené limonády, veľy cukru, silno korenené jedlá, kynuté cesto, alkohol či náhrady cukru.
Problémom môže byť tiež rýchle jedenie, pri ktorom prehĺtame príliš veľa vzduchu. Tráviace ťažkosti môžu byť aj príznakom potravinových intolerancií, napríklad neznášanlivosti laktózy alebo lepku. Preto je dobré si v prípade podozrenia začať písať svoj jedálenský denník, ktorý môže problematické potraviny odhaliť.
A zase ten stres
Na trávenie má vplyv aj stres. Vo vypätých situáciách tráviaci trakt často reaguje spomalením alebo príliš rýchlou činnosťou čriev. Výsledkom môže byť nadúvanie, tlak v bruchu alebo bolestivá plynatosť. Preto je jednou z prevencií problémov s črevami pracovať so svojou psychikou.
Úľavu môžu priniesť voľne predajné prípravky, napríklad s obsahom simetikonu, ktorý rozkladá bubliny v tráviacom trakte. Pomôcť môžu aj tráviace enzýmy a probiotiká. Osvedčené sú aj bylinky ako mäta, fenikel, rasca alebo aníz. Dobrým doplnkom je pohyb, ideálne krátka prechádzka po jedle, ktorá stimuluje činnosť čriev.
Pri dlhotrvajúcich ťažkostiach je ale dobré navštíviť lekára. Môže ísť totiž aj o signál vážnejšej choroby, napríklad syndrómu dráždivého čreva alebo zápalového ochorenia čriev.
Tipy, ako účinne bojovať s poruchami trávenia
- Do svojej životosprávy zaraďte pravidelný pohyb.
- Obmedzte konzumáciu tučných a korenených jedál.
- Dajte pozor na niektoré druhy surového ovocia a zeleniny. Dopriať si môžete banán, citrón a grapefruit. Zo zeleniny len cuketu, uhorku, špenát, paradajky, mrkvu, cibuľu a cesnak. Ostatné radšej nie.
- Nefajčite. Fajčenie dráždi výstelku žalúdka.
- Dbajte na správny pitný režim. Obmedzte však konzumáciu kávy, čierneho čaju a alkoholu.
- Doprajte si dostatok spánku a relaxácie.
- Jedzte pomaly, dobre požujte a po jedle aspoň dvadsať minút odpočívajte.
- Noste voľné a pohodlné oblečenie, obzvlášť cez žalúdok. Vynechajte opasky.
- Majte po ruke účinných pomocníkov z lekárne.