StoryEditor

Ďakujeme maestro. Slovensko sa rozlúčilo s legendárnym Chudíkom

Dnes sa v Bratislave v SND koná rozlúčka s legendárnym hercom Ladislavom Chudíkom.

Do smútočných farieb bola dnes napoludnie odetá historická budova Slovenského národného divadla. Slovensko sa lúčilo s hereckou legendou, maestrom Ladislavom Chudíkom, ktorý zomrel v pondelok 29. júna vo veku 91 rokov. Na poslednej ceste sa s umelcom prišli rozlúčiť stovky priaznivcov umenia, ktorí zaplnili Hviezdoslavovo námestie.

V smútočných príhovoroch vystúpili generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, Patrik Lančarič, režisér filmu Ladislav Chudík, riaditeľ Činohry SND Roman Polák, členka Činohry Národního divadla Praha Eva Salzmannová, hereckí kolegovia Emília Vášáryová, Robert Roth, Martin Huba a Dušan Jamrich.


Ladislav Chudík. Snímka: HN/Pavol Funtál

Smútočné zhromaždenie oslovil prvý generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. „Ťažko sa mi predstupuje pred vás vo chvíli poslednej rozlúčky s naším vzácnym kolegom, priateľom, pre mnohých učiteľom, človekom s prirodzenou umeleckou i ľudskou autoritou. S veľkým zármutkom sme v to pondelkové popoludnie prijali správu o jeho skone. Stíchlo srdce, ktoré desaťročia vytrvalo bilo, aby mohlo dávať a obohacovať náš svet.“

 

Ďakujeme maestro. Slovensko sa rozlúčilo s legendárnym Chudíkom 13:26 Ľudia tlieskajú Chudíkovi Čierna opona sa spúšťa. Ľudia naposledy tlieskajú Ladislavovi Chudíkovi. Ďakujeme maestro.
Snímka: TASR/J. Kotian
 
13:17 Šansoniér Ladislav Chudík Ladislav Chudík nám v ukážke z obrazovky spieva po francúzsky šansón. Aj toto bola jedna z jeho menej známych polôh. Ide o clivú skladbu a ľuďoch v publiku sa viditeľne zmocňuje dojatie.   13:13 Raz dovidenia "Lacko, ustál si to medzi nami do konca divadelnej sezóny. Už ťa vidím, ako sa potuteľne usmievaš: ustál? Skôr uležal. Ale ja verím, že tam, kde si, ešte nejako divadielko vytvoríte. Nedokážem ti povedať zbohom, tak teda: raz dovidenia," ukončuje svoj príhovor Jamrich.
Snímka: HN/Matej Duman
13:10 Ako posledný sa prihovára herec Dušan Jamrich Ako každý z doterajších kolegov sa ukláňa pred jeho rakvou. "Pán herec, pán občan, pán Európan. Lacko, tieto prívlastky poznáš, sú z dennej tlači z minulosti. Fero Dibarbora naňho spomínal takto: Idem s ním po ulici a všetky ženy sa zamilovane otáčajú. Ja kráčam, on sa vznáša. Nie je to bohviečo ísť s Chudíkom po ulici," cituje Jamrich zosnulého kolegu a z publika zaznie tlmený smiech.
Ďakujem ti za naše spoločné obedy v Carltone. Tie obedy pre mňa znamenali ďalšiu vysokú školu. Dal si mi nazrieť do svojho vnútra, človeka skúšaného, ale chlapsky odolného. V mnohom si mi nahradil otca. Vďaka."
13:06 „Mal som šťastie, že som bol Chudíkov kolega" Okrem všetkých jeho ľudských vlastností, ktoré mal, Ladislav Chudík bol pre nás všetkých predobrazom toho, ako by sa to malo robiť. A ja som mal šťastie, že som bol jeho kolegom,“ povedal pre HN šéf činohry Slovenského národného divadla Emil Horváth. 13:01 Príhovor herca Martina Hubu "Keď som sa pripravoval na tento príhovor, bolo mi poradené, aby som sa snažil byť čo najosobnejší. A veľmi rýchlo som pochopil, že iný ako osobný tón pri Ladislavovi Chudíkovi vlastne ani nie je možný. Lebo Lacova prítomnosť sa nás vždy hlboko dotýkala. Bol z tých hereckých misionárov, ktorý sa dokázal každému divákovi prihovoriť osobne. Aj pre to sme tu dnes všetci takí zaskočení. Že aj taký bohatý napĺňajúci život, akým bol život Ladislava Chudíka, musí raz skončiť. Ak niekto zaskočený nebol, bol to on sám.
Dnes, keď je oveľa jednoduchšie sa z kadečoho vysmiať, bude jeho schopnosť dobojovať aj prehraté bitky, byť neustále schopný súcitu, neuveriteľne chýbať."
12:55 Ladislavovi Chudíkovi a smútiacemu publiku sa prihovára herec Robo Roth "Ladislav Chudík uzavrel v symbolický pondelok uzavrel divadelnú sezónu. Keďže v pondelok divadlo nehráva, bolo to od neho profesionálne. Žiaľ, uzavrel aj svoju osobnú sezónu," hovorí Robo Roth. "Ladislav Chudík je pre nás mladších univerzálny estetický podnet. Aj pre tých, čo prídu po nás. Spájalo ma s ním silné osobné puto, ktoré som vnímal ako osobné objatie celej mladej generácie, ktorej fandil. Raz mi v bufete vložil do ruky imgainárny predmet, ktorý som nevedel dešiforvať. Spýtal som sa ho, čo to je. Štafetový kolík, poveda, Kolega, priateľ, nenechal som si ho pre seba, je štafetový. Putuje celou našou generáciou, aj bude, to môžeme zaručiť." 12:47 Príhovor Emílie Vašáryovej "Bola by som rada, keby môj príspevok vyvolal aj úsmev na vašej tvári. Dostala sa mi do rúk jedna prekrásna báseň, lebo Ladislav Chudík písal básne, ktorá sa volala Báseň o radosti. Oslavuje v nej život, lásku... Nie je nič krajšie, ako keď človek napĺňa svoj život - napriek peripetiám. Jemu sa to podarilo. A ja som vďačná, že som mohla byť pri tom. Ďakujem za každú chvíľu, keď sme spolu stáli na javisku a díval sa na mňa očami plnými pochopenia." 12:46 Stváril viac ako 400 postáv Počas svojho aktívneho hereckého života stvárnil Ladislav Chudík viac ako 400 filmových, televíznych, divadelných a rozhlasových postáv. Venoval sa recitácii a rozhlasovej tvorbe, pedagogickej činnosti na VŠMU v Bratislave, je autorom publikácie O herectve (1970) a po roku 1989 sa na krátko stal prvým porevolučným ministrom kultúry SR. 12:44 Počas rozlúčky hrali úryvok zo seriálu Nemocnica na okraji mesta
" width="600">
12:42 Príhovor Evy Salzmannovej, členky Činohry Národního divadla Praha Desiatky hereckých kolegov stoja okolo rakvy s Ladislavom Chudíkom a Eva Salzmannová číta báseň Jaroslava Seiferta, ktorá sa končí slovami: Nejkrásnejší ze všech bohu je láska.  12:36 Cena Jozefa Kronera V roku 1999 dostal Ladislav Chudík Cenu Jozefa Kronera. Cenu mu odovzdala herečka Emília Vášáryová.
Snímka: TASR/Š. Puškáš
12:34 Kapitán Dabač, Ján Amos Komenský aj eštebák Kafka "Páni bratia, na váš kar," prenesie Chudík v ukážke z filmu Kapitán Dabač. Návštevníci poslednej rozlúčky sledujú ukážky z jeho filmov. Pri rakve sa popritom po šesticiach striedajú jeho hereckí kolegovia. 12:29 "Mal noblesu, no nebol starosvetský" Patrik Lančarič zdôrazňuje, že Ladislav Chudík zostal až do konca moderným človekom s humorným pohľadom na svet, ktorý sa neustále zaujímal o tvorbu mladých. 12:25 Prihovára sa mu aj Patrik Lančarič, režisér, ktorý o ňom natočil dokument Spomína na jeho filmovú kariéru. "Vytvoril viac ako 50 postáv pre kino filmy. Účinkoval v 250 dokumentoch. Po svojej 70-ke urobil viac ako 120 večerov poézie. Mal som to šťastie, že som o ňom mohol nakrútiť zatiaľ posledný dokument." 12:21 Príhovor Václava Miku, generálny riaditeľ RTVS "Vedel, že ak chce vstúpiť do sŕdc ľudí nesmie vynechať televíznu obrazovku," hovorí so žiaľom v hlase Mika. "Nechcem veriť, že Laco si svoje rádio už do mojej kancelárie nepríde vypočuť. Zostane nám aspoň jeho hlas v rozhlasových nahrávkach a jeho oči vo filmovej tvorbe." 12:16 Dokumentárne filmy o Chudíkovi Život a umeleckú tvorbu Chudíka mapuje niekoľko dokumentárnych filmov a knižných publikácií, z najaktuálnejších dokument režiséra Patrika Lančariča (2007) a monografia Ľubice Krénovej (2009). 12:16 Chudovského posledné slová pre Chudíka "Ďakujem vám za vašu oddanosť divadlu, profesionalitu a pokoru." 12:13 Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND, spomína na jeho život "Ako malý sa chcel stať železničiarom, už od detstva však zároveň inklinoval k literatúre a umeniu. Už na stredoškolských štúdiách v Kremnici sa preslávil ako recitátor."   12:12 Už počas štúdia bol v SND Ladislav Chudík už počas štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ktoré absolvoval v roku 1947, účinkoval v Slovenskom národnom divadle.
01 - Modified: 2007-07-12 22:07:27 - Feat.: 0 - Title: Výstup sa nemusí oplatiť
01 - Modified: 2023-06-06 09:21:16 - Feat.: - Title: Stál dva ročné platy. Legendárny „maluch“ má už 50 rokov​, pôvodom siaha do Talianska 02 - Modified: 2023-05-22 16:45:38 - Feat.: - Title: Míľnik vo vývoji osobných počítačov. Legendárny Windows 3.0 zožal veľký komerčný úspech 03 - Modified: 2023-05-09 09:59:08 - Feat.: - Title: Legendárny Tatraplan sa vracia: Premiéra novodobej verzie s vodíkovým pohonom 04 - Modified: 2023-04-03 11:29:06 - Feat.: - Title: V teréne bola neprekonateľná. Legendárna Praga V3S má 70 rokov, stále však ohromuje 05 - Modified: 2023-02-24 23:01:00 - Feat.: - Title: Je to legendárny telefón s Androidom. Zoženiete ho lacno a v parádnom stave
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 09:30