StoryEditor

Kandráčovci sa spojili s Čechomorom: Vaše "ľ" som trénoval na slove ľúbiť, tvrdí František Černý

23.05.2022, 18:00
  • Po dvoch pandemických rokoch, ktoré dali koncertom tvrdú stopku, sa muzikanti v roku 2022 konečne vrátia na pódiá.
  • Výnimkou nie sú ani Kandráčovci, ktorí v rámci Česko-slovenského turné spojili s obľúbenou českou skupinou Čechomor.
  • Aké sú ich dojmy, čo prezradili o svojich začiatkoch a ako ich potrápila slovenčina? 

Kandráčovci a česká skupina Čechomor miera na spoločné turné. V rámci leta ho odštartujú v Česku a zavŕšia na Slovensku. Výnimočné spojenie dvoch hudobných folklórov okomentoval aj Ondrej Kandráč, líder skupiny Kandráčovci.

„Som fanúšikom Čechomoru už dlhé roky. Prvýkrát som ich počul pred rokmi v Austrálii, kde sme koncertovali pre krajanov, pretože jeden z našich krajanov mal ich CD. Takže, až tam siahajú moje začiatky všímania si Čechomoru,“ vyznal sa Ondrej Kandráč. Počiatky ich spolupráci začali počas Šaľeného turné, na ktorom bol medzi hosťami aj spevák a huslista Karel Holas. 

Vo videu si vypočujte ich prvú spoločnú skladbu.

Česko-slovenské spojenie

O rok neskôr sa na koncerte v pražskom Lucerna bare pridal ako hosť aj František Černý a o mesiac už Kandráčovci hosťovali na vianočnom koncerte Čechomoru v pražskej Hybernii. Teraz štartujú turné, ktoré začne v Česku a bude pokračovať na Slovensku. Jednotlivé koncerty sa uskutočnia 20. júla v Detve, 21. júla v Nových Zámkoch, 3. augusta na Šírave a 4. augusta v Starom Tekove.

image

Operná diva Anna Netrebko: Postoj k vojne na Ukrajine ju takmer pripravil o kariéru

„Spoločné turné pre mňa znamená veľmi veľa. Aj keď sa Československo formálne rozdelilo na dve krajiny, mám pocit, že v našich srdciach sme sa nerozdelili nikdy. Tatry sú tak slovenské, ako i české. Praha je tak česká, ako slovenská,“ myslí si Kandráč.

V galérii si pozrite ukážku z vystúpenia v spojení Kandáčovcov a Čechomoru: 

Obe kapely vystúpia na jednom pódiu. Okrem najväčších hitov zahrá spolu štrnásť muzikantov aj nové pesničky špeciálne pre toto turné. A ako sa členovia Čechomoru popasovali so slovenčinou? „Prechod je vždy ťažký a zložitý, nemám to správne ´ľ´,“ priznal pre HN Karel Holas a František Černý to vtipne doplnil slovami: „Musíš trénovať na spojení ´ľúbim ťa´. Ja som sa to naučil, keď som chodil na Slovensko."

Dopĺňajú však, že až taká veľká zmena to nebola, nakoľko v rámci repertoáru majú z jednej tretiny slovenské pesničky a v spevníku majú rôzne modifikácie skladieb. „Takže jednu pieseň máme aj v troch nárečiach a keď ideme na Slovensko, tak ju len nahradíme slovenskou verziou.“ 

Keď sa hudba snúbi so životom vyhorenie nehrozí

Priznávajú, že paradoxne čím sú starší, tým mladšie publikum k nim prichádza. „Vekový priemer návštevníkov je od dvoch do 90 rokov. A veľmi si vážime, že tento náš folklór, teraz v spojení s Kandráčovcami, vyvoláva také emócie ako má. Dôležité je, aby mal človek tie piesne rád a my ich máme.“

Vyhorenie ich však obchádza. „Franto je skvelý muzikant, keď vezme gitaru a ja husle, tak sme zrazu doma. Keď máte vedľa seba takéhoto človeka, baví vás to každý deň. A to je na tom spojení najlepšie – že sa navzájom bavíme. Nech nás bolí čokoľvek, vystúpime na pódium, všetko je preč,“ zhodujú sa hudobníci a vtipne dodávajú, že sa dokonca narodili v rovnakej pôrodnici, len s rozdielom pár rokov a matiek. 

image

Hudobníci z U2 odohrali neohlásený minikoncert v kyjevskom metre

Ich počiatky aj kariéru sprevádzali však aj nečakané zvraty a situácie. „Od šestnástich rokov sme si hovorili, že založíme bluesovú kapelu, až sme nakoniec založili Čechomor, kde hráme česko - moravský blues,“ vtipkujú. 

„Stalo sa nám, že sme vystúpili na pódium pred zaplnený amfiteáter a vypli elektrinu. Tak sme sa na seba pozreli, odložili sme mikrofón a spievali bez neho. Doslova sme kričali, a potom aj celý amfiteáter s nami,“ spomínajú. 

Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa dokonca pred časom podujali na koncert v rámci pomoci Ukrajine. A podaril sa im nevídaný počin. „Koncert bol svetovou premiérou, lebo v Prahe hrali hudobníci zároveň s hudobníkmi z Košíc. Čo sa naživo nikdy úplne nedarilo, vždy tam bolo nejaké oneskorenie, ale nám sa to podarilo. A ďakujeme podporovateľom, lebo sa podarilo vyzbierať takmer 13 miliónov korún," hovoria a smutne dodávajú: "Nikdy sme si nepomysleli, že v dnešnej dobe budeme riešiť takú vec, akou je vojna, to by nás ani vo sne nenapadlo. Dúfame, že to Ukrajinci čoskoro vyhrajú. Ukázali nám, že treba ísť do toho spolu a že sa nedajú. Naším cieľom je dávať aj nádej a dobrú náladu. Preto sa majte radi, buďte zdraví a keď budete mať chuť, uvidíme sa na koncerte,“ dodávajú na záver. 

01 - Modified: 2022-05-22 18:06:49 - Feat.: 1 - Title: HN24: Návštevníci koncertu vyvolali rozruch - skandovali protivojnové heslá 02 - Modified: 2022-05-20 13:31:13 - Feat.: 1 - Title: Ruským rockovým spevákom sa zaoberá polícia. Vyhlásil, že Rusko nie je Putinov zadok 03 - Modified: 2022-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Operná diva Anna Netrebko: Postoj k vojne na Ukrajine ju takmer pripravil o kariéru
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:59