Začnime zľahka, čo ste dnes raňajkovali?
(smiech) Dnes som veru nemal bohaté raňajky, mal som chlieb s paštétou, a teda žiadne mliečne výrobky.
Pýtam sa preto, lebo v práci máte možností dosť, tak či sa vám stáva, že si idete zobrať niečo priamo z výroby?
Snažím sa raňajkovať doma, je to niečo mimoriadne, že by som nestíhal. Takže nie, z výroby si nezvyknem len tak niečo uchmatnúť. Ale keď sa niečo testuje, tak mi väčšinou donesú, aby som ochutnal.
Ste vy tým posledným článkom, ktorý odklepne a povie: v poriadku, táto novinka môže ísť do výroby?
Keby som sa chcel hrať na dôležitého, asi by som to mohol vyskúšať (úsmev). Ale obvykle je to kolektívna záležitosť, máme inovačnú komisiu, ktorá sa zíde, keď pripravujeme nové výrobky alebo sa deje nejaká zmena. Napríklad keď nám dodávateľ nedodá dôležité komponenty v pôvodnej kvalite, ale navrhuje zmenu, tak sa výrobky musia otestovať. Lebo kvalita je na Slovensku asi to najdôležitejšie. Snažíme sa preto, aby naše výrobky mali stabilnú a vysokú kvalitu.
Takže máte skúsenosť, že Slováci počujú na kvalitu a nielen na cenu?
Áno, v posledných rokoch mám ten pocit. Uvidíme, ako to bude teraz, keď na tom v dôsledku pandémie budú niektorí ľudia horšie. Ale ako hovorím, cítime návrat Slovákov ku kvalite a cítili sme, že už rozhoduje nielen cena.
Spomínate pandémiu, akým spôsobom zasiahla vás?
Režim ovplyvnili hlavne opatrenia vlády v minulom roku.
Samozrejme, dodržiavali sme ich s tým, že sme mali aj vlastné interné predpisy. Nechceli sme nič riskovať, závisí od nás totiž množstvo poľnohospodárskych podnikov a určite by boli nešťastní, keby sa stalo, že by sme napríklad neprišli po mlieko, lebo by sme nemali ľudí. Ale, chvalabohu, musím si zaklopať, podarilo sa nám ho prekonať bez toho, aby sme obmedzovali výrobu. Čo sa týka odbytu, ten bol relatívne stabilný. Samozrejme, trošku sa zmenila jeho štruktúra, keď bolo zavreté gastro, ale pomerne dobre ho nahradil odbyt cez siete a maloobchod.
Čiže ľudia nechodili do reštaurácií, ale o to viac si varili doma?
Dá sa povedať, že na základe toho sme nepocítili prepad odbytu takmer vôbec, a vynahradilo nám to výpadok gastra a škôl, pretože aj práve do nich zvykne smerovať slušná časť našej produkcie.
Vidíte už svetlo na konci tunela?
Vidíme, že gastro začína pomaly fungovať. Ak som spomínal štruktúru odbytu, máme v tomto segment celkom dobrý vývoz do Česka a vidíme, že tam už gastro ožilo, už je záujem o produkty, ktoré sme možno rok poriadne nevyrábali, ale sú opäť žiadané a rozbieha sa to. Väčšinou ide o syry, do Česka okrem syrov prakticky nič nevyvážame, pr...
Zostáva vám 85% na dočítanie.