StoryEditor

Ocenený Peter Pallo: Učitelia musia byť odvážnejší

06.03.2021, 23:00
Peter Pallo je živým dôkazom toho, že naše školstvo držia jemu podobní ľudia stále nad vodou.

Začnime tým, čo je asi najaktuálnejšie. Niektoré školy sa otvorili, ako ste na tom vy?

​Otvorili sme ešte týždeň pred jarnými prázdninami a fungujeme v podstate v normálnom režime, v škole je približne 90 percent detí. Máme aj prijateľné podmienky, teším sa, že sme už v škole.

Ako učiteľ ste prešli aj očkovaním. Zaznamenali ste aj nejaké vedľajšie účinky? Viem, boli ste očkovaní vakcínou AstraZeneca.

Áno, mal ich takmer každý druhý kolega na našej škole. Prejavili sa u nás teploty, zimnica a bolesť svalov, a trvalo to asi 24 hodín. Teraz sa už cítim super. S vedľajšími účinkami sme rátali, len sme nečakali, že to bude mať takmer každý (smiech).

Nemali ste strach z málo účinnej vakcíny, keďže máte menej ako 55 rokov?

Okolo vakcíny AstraZeneca prebiehalo viac diskusií,

ktoré sa týkali aj jej účinnosti a podobne. Verím však odborníkom, ktorí to schvaľovali a posudzovali, a som rád, že sa očkuje. Minimálne ma to uchráni, a ak nie, prejavy COVID-19 nebudú také citeľné, ako keby som zaočkovaný nebol. Každá pomoc je teda vítaná.

Poďme k výučbe. Prešlo sa na vyučovanie cez Zoom a iné platformy, bola to asi zmena po takom čase, aj keď vy už ste tento spôsob využívali aj predtým, nemýlim sa?

My už od roku 2006, takže pri prechode na dištančné vzdelávanie som mal to šťastie, že pre deti sa nič zásadné nezmenilo. Takto sme sa totiž na hodiny pripájali už dávno, keď boli choré, pripojili sa k triede z domu. Celkovo sa však zmýšľanie v školstve už muselo zmeniť, a to už od marca minulého roka. Dištančné vzdelávanie prišlo do škôl ako veľký boom, ale ja hovorím, že konečne.

Dá sa týmto spôsobom naučiť deti úplné základy, ako čítať a písať, alebo preberať nejaké náročnejšie učivo?

Nedá sa učiť tak ako v škole, to určite. Pri tomto spôsobe treba myslieť na veľkú psychohygienu, okrem toho nám chýba aj spätná väzba vo vzťahu žiaka a učiteľa. Učiť sa dá, len nie také kvantum učiva, ako je predpísané. Ak si napríklad učiteľ správne rozvrhne čas a deti nie sú príliš preťažené rozvrhom a majú ho prispôsobený tak, aby to stíhali aj v rámci svojich fyzických schopností, vtedy sa to dá. Neviem si však predstaviť, že by prváci neboli dištančne vzdelávaní cez videokonferenciu, ale len zasielaním úloh. Každý kontakt je dobrý kontakt a keď sa to prestrieda spevom, hrou alebo nejakou inou formou motivácie, hodiny môžu byť takmer také pútavé ako v triedach.

Stretli ste sa v rámci tejto formy výučby aj s nejakými problémami?

Z technickej stránky nie. Ako hovorím, my sme už boli zvyknutí. Zmenila sa však náročnosť, je to namáhavé, únavné, chce to viac času, takže treba trochu posilniť psychiku a fyzickú zdatnosť za monitorom, aby deti nezaspali (smiech).

Deti asi nie sú ani také sústredené ako na hodinách a pozornosť občas odbehne aj mimo, predpokladám.

Áno, deti sa pomaly učia v pyžamku s kakavkom a pri tom majú pustené rozprávky, takže je to vlastne normálne. Učiteľ je tým, kto by mal zaujať, a technológie mu poskytujú rôzne možnosti na to, aby to dosiahol. Aj na diaľku sa dá učiť zaujímavo, máme vizuálne pomôcky, 3D modely, hry, vidíme sa cez kameru, takže si môžeme aj zatancovať, zacvičiť, zaspievať... Toto musí byť súčasť každej hodiny, aby to nebola len prednáška za monitorom.

Ako dlho ste boli vlastne od žiakov odlúčení?

Rozprávali ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-02-13 18:28:34 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľa SND Mateja Drličku do divadla priviedla korona. Kde vidí najväčšie problémy? 02 - Modified: 2021-02-16 17:38:28 - Feat.: 0 - Title: Komik Fero Joke pre HN: Prečo neparoduje Matoviča a čo považuje za našu národnú hanbu? 03 - Modified: 2021-02-26 17:20:55 - Feat.: 0 - Title: Primátor Trenčína Richard Rybníček: S mestom mám veľké plány
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:21