StoryEditor

Zomrel princ Filip, manžel kráľovnej Alžbety

09.04.2021, 13:09
Autor:
zarzar
Buckinghamský palác oznámil úmrtie princa Filipa, zomrel vo veku 99 rokov.

Britská kráľovská rodina a celá Veľká Británia smúti. Vo veku 99 rokov zomrel princ Filip. Manžel britskej panovníčky Alžbety II., Jeho kráľovská Výsosť vojvoda z Edinburghu zomrel ráno 9. apríla na zámku Winsdor, kráľovská rodina správu potvrdila na sociálnych sieťach.

V galérii si pripomeňte ako išiel čas s princom Philipom aj jeho nezabudnuteľné momenty:

​Od tohtoročného februára do marca zdržiaval v londýnskej nemocnici, kde sa liečil s infekciou a po nespresnenom zákroku na srdci. Jeho zdravie bolo podlomené dlhšiu dobu. Už v roku 2017 oznámil, že sa vzdáva kráľovských povinností. 

Nechcený manžel

Princ Filip sa narodil ako princ grécky a dánsky 10. júna 1921 na Korfu. Jeho rodina bola poslaná do exilu, keď mal Filip jeden rok. Spolu s otcom bol zbavený gréckeho občianstva. Čoskoro bol poslaný do Anglicka a vychovaný babičkou z matkinej strany.

V osemnástich rokoch sa pridal k námorníctvu a slúžil v ňom počas druhej svetovej vojny. Zhruba v rovnakej dobe bol predstavený vtedy 13-ročnej britskej princeznej Alžbete, ktorá neskôr prezradila, že išlo o lásku na prvý pohľad.

Svoju vzdialenú sesternicu si vzal 20. novembra 1947. Zaujímavosťou je, že vtedy ešte princeznú Alžbetu II. radcovia od svadby s grécko-dánskym princom odhovárali. Bol podľa nich absolútne nevhodnou osobou, pretože bol príliš vtipný a v spoločnosti urobil niekoľkokrát faux pas.

Alžbeta sa stala kráľovnou v roku 1952 a korunovaná bola o rok neskôr. Princ Filip dúfal, že sa po korunovácii manželky stane kráľom. Nakoniec sa zmieril s rolou manžela v pozícii princa.

Prvým potomkom kráľovského páru bol princ Charles, ktorý sa narodil 14. novembra 1948. Nasledovali princezná Anna (1950), princ Andrew (1960) a princ Edward (1964). Alžbeta II. a princ Philip mali osem vnúčat a desať pravnúčat.

Hoci sa od niekdajšieho námorného kadeta a manžela kráľovnej očakávalo, že zostane v tieni svojej ženy, angažoval sa v takmer osemsto rôznych organizáciách. Medzi jeho záujmy patrili pólo, veda či umenie. Zúčastnil sa 637 zahraničných návštev v 143 krajinách, predniesol 5 496 prejavov a napísal 14 kníh.

Pobyt v ústraní a zdravotné problémy

V novembri 2017 kráľovná Alžbeta II. a jej manžel oslávili 70. výročie svadby. Ešte predtým kráľovský palác oznámil, že princ Filip, ktorý slúžil Británii 65 rokov, odchádza vo veku 96 rokov do dôchodku.

Od vtedy sa objavil len na niektorých oficiálnych akciách. Nechýbal však napríklad na svadbe vnuka princa Harry s americkou herečkou Meghan Markleovou, ktorá bola 19. mája 2018.

Manžel kráľovnej bol v minulosti niekoľkokrát hospitalizovaný kvôli problémom so srdcom a dýchaním, v apríli 2018 podstúpil operáciu bedra.

Vo februári 2019 sa princ dobrovoľne vzdal vodičského preukazu. Vtedy mal 97 rokov. Princ predtým v januári zavinil nehodu, z ktorej vyviazol nezranený, ale iní ľudia utrpeli ľahké poranenia.

Počas prvej vlny koronavírusu opustili na jar 2020 spolu s kráľovnou Alžbetou II. Buckinghamský palác a zamierili do izolácie na hrad Windsor. Po niekoľkých mesiacoch sa v lete presunuli do Škótska na hrad Balmoral a potom na panstvo Sandringham.

Kráľovnin manžel tam istý čas ostal, zatiaľ čo Alžbeta II. sa opäť vrátila na Windsor. Princ Filip sa k nej potom pripojil tiež. V januári 2021 kráľovský palác oznámil, že panovníčka s manželom sa nechali zaočkovať proti Covid-19. Kráľovná mala v tom čase 94 a jej manžel 99 rokov. Vakcínu im aplikoval lekár kráľovskej rodiny.

V polovici februára 2021 skončil princ Filip v nemocnici. Podľa vyhlásenia paláca išlo o preventívny pobyt na odporúčanie lekára, neskôr vojvoda z Edinburgu absolvoval bližšie nešpecifikovanú srdcovú procedúru. Z nemocnice ho prepustili po mesiaci.

Známe o ňom bolo, že svojimi poznámkami a správaním občas protokolistom zdvihol tlak. Povestné sú jeho bonmoty a vtipy. Prinášame vám prehľad najznámejších z nich:

  • Manžel kráľovnej si neopustil žarty ani po korunovácii svojej manželky. "Kde si vzala ten klobúk?" - spýtal sa vraj svojej ženy po slávnostnom ceremoniáli v roku 1953.
  • "Keby som mohol byť reinkarnovaný, vrátil by som sa na tento svet ako smrteľný vírus, aby som mohol niečím prispieť k problému s preľudnením," vyhlásil raz vojvoda z Edinburghu.
  • "Všetci tvrdili, že by chceli mať viac voľného času. A teraz sa sťažujú, že sú nezamestnaní," povedal princ Philip napríklad o drsnej hospodárskej recesii v 80. rokoch.
  • Nemeckého kancelára Helmuta Kohla oslovil "pán ríšsky kancelár" a o Maďaroch povedal, že majú všetci pivné bruchá.
  • "Vyzeráte, ako by ste sa chystali ísť spať," povedal princ nigerijskému prezidentovi v tradičnom habite.
  • Zamestnancom dvorného protokolu vstávali vlasy hrôzou na hlave, keď princ v roku 1988 gratuloval Britom, ktorí sa vrátili z Papuy-Novej Guiney: "Dokázali ste to. Neboli ste zjedení."
  • Legendárne je jeho varovanie určené britským študentom pri štátnej návšteve v Pekingu v roku 1986: "Keď tu zostanete ešte dlhšie, budete mať šikmé oči."

01 - Modified: 2021-04-09 11:40:31 - Feat.: 0 - Title: Svojrázny aristokrat v tieni kráľovnej, ktorého v rodine nechceli. Princ Philip nikdy nemal byť kráľom
01 - Modified: 2022-03-23 08:22:14 - Feat.: - Title: Príchod britského páru na Jamajku vyvolal protest: Prišli bez ľútosti v srdci, urážajú našich predkov, znelo z davu 02 - Modified: 2021-09-16 21:57:37 - Feat.: - Title: Závet princa Phillipa zapečatia na 90 rokov. Súd chráni kráľovnú pred publicitou 03 - Modified: 2021-08-11 21:03:56 - Feat.: - Title: 40-ročný rez torty zo svadby Charlesa a Diany vydražili za viac ako 2000 eur 04 - Modified: 2021-07-21 12:15:02 - Feat.: - Title: Nie je žiadne neviniatko! Toto sú najväčšie škandály princa Harryho 05 - Modified: 2021-07-20 10:07:37 - Feat.: - Title: Princ Harry vydá knihu pamätí. Môže byť tvrdou ranou pre kráľovskú rodinu a jej fungovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 01:59