Herečka Chantal Poullain a herec Bolek Polívka SNÍMKA: Archív Chantal PoullainovejSNÍMKA: Archív Chantal Poullainovej
StoryEditor

Herečka Chantal Poullain: Bolek humorom prekonával všetky zákazy

10.07.2022, 00:00
  • Mala dvadsaťjeden rokov a chystala sa na štúdium tanca do USA.
  • Stretla však Bolka Polívku, pre ktorého hodila kariéru za hlavu a presťahovala sa za ním z Francúzska do socialistického Československa.
  • Ako Chantal Poullian vníma svoje rozhodnutie dnes a v čom podľa nej tkvie esencia francúzskeho šarmu?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Nie ste urážlivá?

Nie, nie som.

To je dobre. Viete, čo sa hovorí o Francúzsku? Že by to bola krásna, naozaj skvelá krajina, keby v nej neboli Francúzi.

(hlasno sa rozosmeje) To som ešte nepočula, aspoň nie takto ostro. To ma pobavilo, a niečo na tom bude. (znova sa smeje) Je pravda, že Francúzi nadovšetko milujú svoju krajinu, sú presvedčení, že je vo všetkom najlepšia, milujú aj svoju reč. Napríklad môj otec vždy hovorieval: „Prečo by som mal jazdiť niekam do cudziny, veď tam tí blbci nehovoria po francúzsky.“ Takže chápem, že sa toto o Francúzoch hovorí.

Zahraniční turisti to u vás niekedy nemajú úplne ľahké, ak neovládajú francúzštinu.

Keď moji kamaráti idú do Francúzska, radím im: „Hlavne povedzte aspoň jedno dve tri francúzske slová a pritom nejako mávajte rukami, jednoducho sa snažte.“

Pomáha to?

Francúzi na to reagujú pozitívne. Keď na nich však okamžite rozprávate po nemecky alebo po anglicky, sú trošku arogantnejší. Majú v sebe veľkú hrdosť, čo je vlastne nádherné. Koľkokrát mi už napadlo – škoda, že si Česi nevezmú kúsok našej hrdosti, niekedy totiž nedoceňujú svoje národné zlato – veľké kultúrne bohatstvo a túžbu národa po umení, ktoré ma okúzľovala. Prežili ste za komunizmu ťažké časy, ale na svoju krajinu môžete byť hrdí. Oproti svetu je tu raj. S Francúzmi sa niekedy hádam, keď stále hovoria my, my, my, ale to je v podstate celá ich história. My stále bojujeme za svoju vlasť, niekedy je to až prehnané, ale je to tak dobre. Takže tomu, kto hovorí, že Francúzsko by bolo nádherné, keby tam neboli Francúzi, odpoviem: No áno, ale Francúzsko by bez nich nebolo Francúzskom.

Povedali ste, že vás okúzľovala naša túžba po kultúre. Dáte mi príklad?

Prišla som do Československa na začiatku osemdesiatych rokov, v čase zákazov a neslobody. O to viac ma fascinovalo, ako Česi prostredníctvom kultúry vyjadrovali svoju túžbu žiť slobodne. Napríklad divadlo o tom vypovedalo neuveriteľne silno, ľudia potrebovali dostávať odkaz a povzbudenie, predstavenia boli stále vypredané.

Hovoríte predovšetkým o hrách Bolka Polívku, za ktorým ste sa prisťahovali?

Bolek bol génius, vedel humorom prekonávať všetky zákazy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Romy Schneider: Akoby v jej živote bolo všetko zle, rodinná spätosť s Hitlerom bola jej doživotnou traumou 02 - Modified: 2022-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hudobník David Gahan: Prežil klamstvo matky aj klinickú smrť 03 - Modified: 2022-05-24 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znovuzrodenie oscarovej snímky: Teatro Colorato pretavilo kultový film do nadčasovej inscenácie
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:24