Kráľ Karol III. SNÍMKA: TASR/AP, Stephen Chernin
StoryEditor

Budúcnosť trónu v rukách mužov: Čo vieme o kráľovi Karolovi III. a následníkovi trónu Williamovi?

09.09.2022, 11:45
Autor:
ČTKČTK
  • Nový britský kráľ Karol III. bol následníkom trónu od roku 1952, v apríli 2011 sa stal najdlhšie čakajúcim následníkom v britskej histórii.
  • V poslednej dobe porušil tradíciu a komentoval ruský februárový útok na Ukrajinu ako "brutálnu agresiu a bezohľadný útok na demokratické hodnoty". Počas návštevy Kanady spôsobil rozruch poznámkou, že Putin sa "správa ako Hitler". 
  • Podľa nedávneho prieskumu si viac Britov myslí, že William by bol lepší kráľ ako Charles.
  • Harmonický zväzok Williama s Kate okrem toho pozitívne kontrastuje s nešťastným manželstvom jeho matky, princeznej Diany s jeho otcom, kráľom Karolom III..
  • Kto sú muži, ktorým patrí a bude patriť britský trón?

Nový britský kráľ Karol III. sa dnes vracia do Londýna zo Škótska, kde strávil spolu s ďalšími členmi rodiny posledné hodiny s kráľovnou Alžbetou II., ktorá včera zomrela. Po jej smrti sa najstarší syn a dlhoročný korunný princ stal novým panovníkom a dnes večer má po prvýkrát prehovoriť k verejnosti v tejto úlohe.

image

Zomrela kráľovná Alžbeta II. Novým kráľom sa stal Karol III. (sledujeme online)

Očakáva sa, že vzdá hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nie je jasný. Princa dnes čakajú rokovania o detailoch pohrebu. Štátny smútok v Británii bude trvať zhruba desať dní a pohreb by sa mal konať do 18. septembra, uviedla televízia Sky News.

V galérii si pozrite fotografie kráľa Karola III., od jeho detstva, cez mladosť až po súčasnosť, vrátane snímky, ktorí doteraz nebola publikovaná:

V nadchádzajúcich dňoch Karol III. podľa tradície podnikne cestu do všetkých štyroch častí Británie, teda do Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. Kráľovská rodina v noci nechala aktualizovať svoje internetové stránky a Charles na nich už figuruje ako panovník. Na stránkach je zriadená online kondolenčná kniha, do ktorej môže verejnosť písať odkazy. Časť z nich bude odovzdaná kráľovskej rodine, uviedla stanica BBC.

Zomrela kráľovná, nech žije kráľ

Nový britský kráľ bol následníkom trónu od roku 1952, v apríli 2011 sa stal najdlhšie čakajúcim následníkom v britskej histórii. Keď sa jeho matka Alžbeta stala kráľovnou, mal tri roky a štyri, keď ju slávnostne korunovali. Povahovo je to skôr tichý muž, ktorý dlhé roky nebýval ústrednou postavou pikantných príbehov kráľovskej rodiny, nakoniec však zohral hlavnú úlohu v jednom z najsledovanejších okamihov v novodobej histórii britskej kráľovskej rodiny.

V roku 1996 sa rozviedol so svojou manželkou, princeznou Dianou a o deväť rokov neskôr si po dlhoročnej známosti vzal svoju celoživotnú lásku Camillu Parkerovú Bowlesovú. Rozprávkovú svadbu Charlesa s Dianou Spencerovou v roku 1981 sledovali v priamom prenose milióny ľudí po celom svete, páru však šťastie nepriniesla.

Manželstvo, z ktorého vzišli dvaja potomkovia, princovia William a Harry, sa začiatkom 90. rokov rozpadlo a v auguste 1996 bolo po rokoch strastiplných manželských problémov oficiálne rozvedené. Diana obviňovala Charlesa z toho, že odmietol ukončiť vzťah so svojou dlhoročnou milenkou Camillou. Charles uviedol, že si stále uchovával svoju vieru v manželstvo, "kým sa nenávratne nerozpadlo".

Tajná a zakázaná romanca

Po tragickej smrti princeznej Diany v roku 1997 Charles prestal pred verejnosťou skrývať svoj dlhoročný blízky vzťah s Camillou, ktorú si v apríli 2005 zobral. Pretože boli obaja rozvedení, čo pre cirkev znamenalo prekážku, konal sa najskôr občiansky obrad. Až potom dostali novomanželia v kaplnke na hrade Windsor aj cirkevné požehnanie.

Nie všetci Briti boli však týmto zväzkom nadšení. Mnohí netajili názor, že Camilla rozbila princovo manželstvo s jeho prvou manželkou Dianou.

image

Titulné strany britských národných novín zobrazujúce správy o zásnubách medzi princom Charlesom a Camillou Parker Bowlesovou, piatok 11. februára 2005.

Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, bude známa ako Queen Consort, titul, ktorý prišiel s požehnaním kráľovnej Alžbety II. po mnohých rokoch sporov, ktoré siahajú do rokov predtým, než sa vôbec vydala za princa Charlesa. SNÍMKA: TASR/AP, Adam Butler

Preslávená romanca následníka britského trónu s dcérou vojnového hrdinu začala údajne v roku 1970 v jednom kráľovskom parku. "Moja prababička bola milenkou vášho pradedka, čo vy na to?" spýtala sa vraj Camilla Charlesa pri hre póla. Ich vzťah však vtedy ukončili Charlesove vojenské povinnosti.

Keď sa princ po polroku služby na mori vrátil, Camilla už bola vydatá za armádneho dôstojníka Andrewa Parkera Bowlesa. Naďalej však zostávala dôvernou Charlesovou priateľkou. Stal sa krstným otcom jej syna Thomasa, ona mu údajne pomohla nájsť vhodnú manželku - lady Dianu Spencerovú.

Po ich svadbe v roku 1981 však blízkosť Charlesa a Camilly pôsobila vo zväzku veľké napätie. Na verejnosť prenikli ich intímne odkazy typu "chcel by som byť tvojím tampónom" od Charlesa či Dianinho televízneho vyhlásenia "v tom manželstve sme boli traja". Reakcia verejnosti bola silná a Camilla musela čeliť prejavom hnevu aj na ulici. V roku 1994 Charles oficiálne priznal cudzoložstvo v televíznom rozhovore a o dva roky neskôr sa s Dianou rozviedli. Camilla sa s prvým manželom rozviedla v roku 1995.

Kto je kráľ Karol III.?

Charles Philip Arthur George sa narodil 14. novembra 1948 v Buckinghamskom paláci v centre Londýna. Základné vzdelanie získal na internátnej škole v Gordonstoune v severnom Škótsku a má aj titul bakalára histórie na Cambridgeskej univerzite.

Slúžil v letectve a námorníctve, má licenciu pilota vrtuľníka. Po odchode z armády zriadil v roku 1976 Nadáciu princa Charlesa, ktorá pomáha handicapovaným v Británii, je patrónom, prezidentom alebo členom viac ako 400 ďalších charitatívnych organizácií.

Titul princa waleského mu bol udelený v roku 1958 (korunovaný bol až v júli 1969). Vlani po úmrtí jeho otca naňho prešiel aj titul vojvoda z Edinburghu. Charles je vášnivým ekológom a podporuje biofarmárčenie. Často sa vyjadruje k zmenám klímy a vyzval napríklad hlavy štátov a vlád, aby spolupracovali s predstaviteľmi biznisu a súkromného sektora na spoločnom riešení klimatickej krízy, politikov obvinil z nečinnosti. "Oči a nádeje celého sveta sa upierajú na vás," povedal následník britského trónu vlani v novembri na klimatickej konferencii OSN v škótskom Glasgowe.

Rád tiež maľuje, vystavoval a predal mnoho diel a publikoval knihy o maľovaní. Na jeho obrazoch sú väčšinou krajinky či hrady. Zbiera modely áut a najviac sa vyžíva v britskej značke Aston Martin. Jeho záujem o architektúru ho niekoľkokrát zaviedol aj do Česka. 

V poslednej dobe Charles opäť porušil tradíciu o tom, že britská kráľovská rodina sa vyjadruje len veľmi výnimočne k aktuálnemu politickému dianiu. Napriek tomu komentoval ruský februárový útok na Ukrajinu ako "brutálnu agresiu a bezohľadný útok na demokratické hodnoty". Agentúra Reuters pripomenula, že práve princ Charles v roku 2014 počas návštevy Kanady spôsobil rozruch, keď sa na verejnosť dostala jeho súkromne prednesená poznámka, že Putin sa "správa ako Hitler". Komentár prenesený po ruskej anexii Krymu potom ostro odsúdilo ruské ministerstvo zahraničia.

Nástupnícka línia pokračuje Williamom

Britským následníkom trónu sa stáva princ William. Potom, ako sa kráľom stal Karol III., bude štyridsaťročný William používať titul vojvoda z Cornwallu a z Cambridge a jeho manželka Kate bude vojvodkyňa z Cornwallu a z Cambridge. Druhým v poradí v následníctve na britský trón je teraz ich prvorodený syn, princ George.

William bol celý život pripravovaný na túto úlohu a svoje kráľovské povinnosti "berie vážne", aj keď môžu "výrazne zaťažovať" jeho súkromný život, ako nedávno uviedol vo vzácnom rozhovore s BBC.

Súčasne dbá aj na to, aby žil ako každý iný. Vnuk zosnulej kráľovnej Alžbety II. je prvou osobou s nárokom na britský trón, ktorá vykonávala zamestnanie. Pôsobil ako pilot záchrannej helikoptéry a vyskúšal si aj prácu v tajných službách. Najstarší syn nového kráľa Charlesa III. a princeznej Diany navyše svojou harmonickou rodinou prispieva k pozitívnej povesti britskej monarchie.

Skúsenosť s prácou v tajných službách v roku 2019 na princa značne zapôsobila: "Stráviť čas v našich bezpečnostných a spravodajských službách, pochopiť viac o tom, ako zásadne prispievajú k našej národnej bezpečnosti, bol pre mňa zážitok plný pokory," uviedol. Na tri týždne sa stal členom protiteroristických tímov a zúčastnil sa dokonca aj ich operácií. Službu začal v tajnej službe MI6, nasledoval týždeň v MI5 a svoju úlohu zakončil v GCHQ.

Ľuďom postihnutým infarktom a ďalším pacientom pomáhal dva roky ako pilot vrtuľníka záchrannej služby charitatívnej organizácie East Anglian Air Ambulance (EAAA). Svoj plat, ktorého výšku nikdy nezverejnil, venoval charite. Svoje rozhodnutie odísť v júli 2017, zdôvodnil tým, že chce viac pomáhať kráľovnej Alžbete II..

Záchrannú helikoptéru pilotoval princ už v britskom Kráľovskom letectve (RAF). V armáde strávil viac ako sedem rokov, posledné tri roky ako pilot záchrannej služby na základni RAF v západnom Walese. Začiatkom roku 2012 pôsobil šesť týždňov na politicky citlivej vojenskej misii na Falklandských ostrovoch v období zvýšeného napätia medzi Argentínou a Britániou.

Podľa ministerstva obrany sa princ zapojil do 156 záchranných operácií, pri ktorých pomohol 149 ľuďom. Na svet prišiel ako William Arthur Philip Louis 21. júna 1982, rok po svadbe rodičov. V ôsmich rokoch ho poslali na internátnu školu v Berkshire a v roku 1995 prešiel na prestížny Eton - v rozpore s rodinnou tradíciou posielať kráľovské deti na súkromnú školu Gordonstoun v Škótsku, kde študovali jeho starý otec, otec, dvaja strýkovia a dvaja bratranci.

Na Etone však študoval otec Williamovej matky, princeznej Diany a jej brat. V roku 1996 sa Williamovi rodičia rozviedli a Diana v lete nasledujúceho roku tragicky zahynula pri autonehode v Paríži. Pätnásťročný princ William sa spolu s mladším bratom Harrym museli ťažko vyrovnávať s jej odchodom.

Eton opustil William s jednotkami. Rok medzi strednou školou a univerzitou strávil na cestách, pochodoval s armádou v Belize a pracoval ako medzinárodný dobrovoľník v Čile. V Patagónii pomáhal pri stavbe domova dôchodcov, učil miestne deti angličtinu a roznášal poštu do zapadnutých končín.

Tiež sa striedal s ostatnými pri upratovaní v tábore. Snímky budúceho britského kráľa, ako umýva záchod, obleteli celý svet. A najviac ho údajne bavil krátky pracovný pobyt na mliečnej farme v juhozápadnom Anglicku.

Po návrate začal William študovať históriu umenia na najstaršej škótskej univerzite St. Andrews. Absolutórium tejto školy z neho v roku 2005 urobilo jedného z najviac akademicky vzdelaných členov kráľovskej rodiny. O rok neskôr sa pripojil k bratovi Harrymu na výcviku na Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste.

Počas dvojmesačnej služby na lodi HMS Iron Duke v Karibiku, ktorá v oblasti pomáha obetiam pravidelných hurikánov alebo pátra po pašerákoch narkotík, sa v roku 2008 zúčastnil záťahu na pašerákov drog v hodnote 40 miliónov libier. Výcvik na pilota pátracieho a záchranného vrtuľníka pri RAF ukončil v roku 2010.

Rozprávkový život kráľovského páru

Na štúdiách na škótskej univerzite St. Andrews William stretol Kate. Údajne to bola ona, kto princa na konci prvého ročníka presvedčil, aby zo školy neodchádzal. Prvýkrát ich spolu vyfotografovali pri lyžovaní vo Švajčiarsku v apríli 2004. V roku 2007 sa na pár mesiacov rozišli, aby sa po tom znova dali dohromady a William pokračoval v armádnom výcviku. V roku 2010 tiež podnikol prvú zámorskú cestu ako oficiálny zástupca kráľovnej do Austrálie a na Nový Zéland.

Zasnúbenie Williama s Kate bolo oznámené 16. novembra 2010. Princ požiadal Kate o ruku na súkromnej dovolenke v Keni mesiac predtým. Svadba Williama s Kate 29. apríla 2011 sa stala svetovou spoločenskou udalosťou, ktorú sledovali pri obrazovkách milióny ľudí v 180 krajinách. V samotnej Británii to bolo viac ako 24 miliónov ľudí.

Pamätný obrad sa odohral vo Westminsterskom opátstve. Novomanželov, ktorí dostali titul vojvoda a vojvodkyne z Cambridge, oddal arcibiskup z Canterbury. V júli 2013 sa im narodil princ George a o dva roky neskôr, v máji 2015, princezná Charlotte. Tretie dieťa, princ Louis, sa páru narodil v apríli 2018.

Harmonický zväzok Williama s Kate pozitívne kontrastuje s nešťastným manželstvom jeho matky, princeznej Diany s jeho otcom, kráľom Charlesom III., a tiež s kontroverzným rozhodnutím jeho brata Harryho z januára 2020 vzdať sa spolu s manželkou, americkou herečkou Meghan, svojich kráľovských povinností. Okrem iného aj kvôli prílišnej pozornosti médií.

Na toto William vykazuje väčšiu pripravenosť, v jednom rozhovore napríklad vyhlásil: "Budem čeliť častej kritike. Nie je to niečo, čo úplne ignorujem, ale nie je to ani niečo, čo si tak beriem k srdcu." Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti YouGov si 77 percent Britov myslí, že William by bol dobrý kráľ, zatiaľ čo o Charlesovi si to myslí len 57 percent z nich.

William s Kate reprezentujú kráľovský dvor na početných cestách v zahraničí a nedávno sa rozhodli presťahovať na vidiek, na windsorské panstvo do usadlosti zvanej Adelaide Cottage, aby boli nablízku kráľovnej Alžbete II., ktorá včera zomrela na škótskom zámku Balmoral.

01 - Modified: 2022-09-09 07:01:57 - Feat.: 1 - Title: Britániu po smrti kráľovnej čaká zmena bankovky, známky i hymny 02 - Modified: 2022-09-09 06:38:09 - Feat.: 0 - Title: Víchrica energie s úžasnou mimikou: Tieto veci ste o kráľovnej Alžbete II. pravdepodobne netušili 03 - Modified: 2022-09-09 08:24:30 - Feat.: 1 - Title: Na nového britského kráľa Karola III. dnes uprie pozornosť celý svet 04 - Modified: 2022-09-08 21:42:27 - Feat.: 0 - Title: Alžbeta II. ako ju nepoznáte: Nahliadnite do súkromia kráľovnej na týchto archívnych fotografiách 05 - Modified: 2022-09-08 21:15:54 - Feat.: 1 - Title: Z Charlesa sa stal Karol. Dôvody, prečo novému kráľovi (nielen) slovenčina obratom zmenila meno 06 - Modified: 2022-09-08 20:19:24 - Feat.: 0 - Title: Nastupuje operácia Jednorožec: Čo sa bude diať po smrti kráľovnej? 07 - Modified: 2022-09-08 20:18:08 - Feat.: 0 - Title: Hlavou Veľkej Británie bude Karol III. O trón môže prísť len dvomi spôsobmi
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-13 16:36:02 - Feat.: - Title: Britská kráľovská rodina je zhrozená z "nezmyselného" útoku nožom v Sydney
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:28