Britský princ Harry v rozhovore pre britskú televíziu ITV FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Titulov sa nezriekneme, odkázal princ Harry. V rozhovoroch sa obúva do rodiny a nešetrí obvineniami

10.01.2023, 12:47
Autor:
zarzar
  • Princ Harry aktuálne uvádza na trh svoju autobiografiu Náhradník. Prvé výtlačky sa už predávajú v Španielsku.
  • V rámci rozhovorov kvôli propagácii knihy, vyšlo najavo mnoho zákulisných informácií o kráľovskej rodine.
  • Vojvoda zo Sussexu sa otvorene vyjadril nielen o súkromí za hradbami paláca, ale aj svojom živote, intrigách a o smrti svojej matky Diany.
  • Článok priniesol portál iDnes.cz.

Svojou knihou som nechcel nikoho raniť, potreboval som ju napísať kvôli svojmu pokoju. S otcom aj bratom by sme sa mohli udobriť. To sú niektoré z tvrdení, ktoré povedal princ Harry v televíznych rozhovoroch pre britskú a americkú televíziu, keď propagoval svoju knihu Náhradník. Nechýbajú však ani útoky na rodinu.

„38 rokov, 38 rokov, keď môj príbeh rozprávalo toľko rôznych ľudí, ktorí ho prekrúcali a skresľovali, mi napadlo, že je vhodný čas chopiť sa svojho príbehu a rozprávať ho sám za seba. Nemyslím si, že by som dostal túto šancu, keby som bol stále súčasťou inštitúcie,“ vysvetlil v televízii princ Harry dôvod napísať knihu pamätí.

Smrť matky

„Takže som naozaj vďačný, že som mal príležitosť rozprávať svoj príbeh, pretože je to môj príbeh.“ V televíznych rozhovoroch pre britskú ITV a americkú CBS mladší z britských princov zopakoval niektoré veci, ktoré sa objavia v jeho knihe, ktorá vychádza 10. januára.

Zlomky rozhovorov si pozrite vo videu: 

Ukážky z nej sa však už dostali na verejnosť a v Španielsku dokonca pamäti vyšli o päť dní skôr. Spomína napríklad na to, ako mu otec v roku 1997 oznámil správu o smrti princeznej Diany.

Prezradil tiež, že on aj jeho brat William dlho verili, že ich matka svoju smrť zinscenovala a jedného dňa sa objavia a budú spolu. Neskôr sa zmieril s tým, že to tak nie je. Dokonca nazrel do spisu o nehode a tragickej smrti princeznej Diany s fotkami.

Veľa vecí síce podľa princa Harryho zostalo nevysvetlených, nevidí však zmysel v začatí ďalšieho vyšetrovania, hoci sa ho pýtali, či by o to mal záujem. Neskôr vyhlásil, že jeho experimenty s drogami v minulosti mu mali pomôcť vyrovnať sa so stratou matky.

Titulov sa vzdať nechcú

Vojvoda zo Sussexu v televízii vyhlásil, že sa s manželkou nikdy nevzdajú svojich titulov. „Aký by v tom bol rozdiel?“ odpovedal moderátorovi na otázku, prečo tak neurobili už v roku 2020, keď sa vzdali postov popredných členov britskej kráľovskej rodiny a odsťahovali sa do Ameriky.

Harry, ktorý je podľa svojich slov momentálne konečne šťastný, hovorí, že nemá v úmysle ublížiť otcovi alebo bratovi. „Milujem svojho otca. Milujem svojho brata. Milujem svoju rodinu. Vždy budem,“ povedal.

„Nič z toho, čo je v tejto knihe alebo čo som urobil, nebolo nikdy v úmysle ich raniť alebo im ublížiť. Musím sa spoľahnúť na pravdu. Po mnohých a mnohých rokoch klamstiev o mne a mojej rodine prichádza chvíľa, kedy sa znovu vraciame k vzájomným vzťahom. Určití členovia sa však rozhodli vliezť do postele s diablom, aby rehabilitovali svoj imidž.“

Narážal zrejme aj na súčasnú kráľovnú manželku Camillu, ktorú si princ Charles, terajší kráľ Karol III., vzal v roku 2005. Podľa Harryho si Camilla chcela u verejnosti napraviť imidž. „Camilla ma obetovala na svojom osobnom PR oltári,“ vyhlásil.

Aj keď by sa rád s otcom a bratom udobril, dlhší čas s nimi nekomunikoval. „Pravdepodobne si veľa ľudí, ktorí uvidia dokument a prečítajú knihu, povie, ako by som mohol odpustiť rodine to, čo urobili,“ povedal Harry.

„Odpustenie je na sto percent možné, pretože by som chcel získať späť svojho otca. Chcel by som mať späť svojho brata. Momentálne ich nespoznávam, možno rovnako ako zrejme oni nespoznávajú mňa.“

Zákulisie rodinného sporu

Kate Harry vždy považoval za sestru, ktorú nikdy nemal a keď Harry hovoril o nej a bratovi, prezradil, že pred jeho zoznámením s Meghan boli veľkými fanúšikmi seriálu Kravaťáci, kde hrala jeho manželka.

Keď však začal s americkou herečkou randiť, William a Kate už od začiatku s Meghan nevychádzali. Súčasný princ a princezná z Walesu sa podľa Harryho vo veľkom držali stereotypov a podľa toho konali a správali sa k nej.

William však Harryho od svadby s Meghan neodhováral. „Nikdy sa ma nepokúsil odradiť od svadby s Meghan, ale čoskoro vyjadril určité obavy a povedal: ´Toto bude pre teba naozaj ťažké.´ Dodnes nechápem, o čom presne hovoril. Ale možno predpovedal, aká bude reakcia britskej tlače,“ vyhlásil princ Harry.

Medzi stereotypy, ktoré podľa neho bránili lepšiemu vzťahu Meghan s jeho rodinou, zahrnul aj to, že je americká herečka, rozvedená a miešanka. V televíznych rozhovoroch sa vrátil aj k rasovej otázke.

Snažil sa vysvetliť, že on ani Meghan nikdy o britskej kráľovskej rodine nepovedali, že je rasistická. V rozhovore s Oprah Winfreyovou sa len zmienili, že jeden z členov rodiny riešil farbu pleti ich ešte nenarodeného syna.

Pozrieť si ho môžete vo videu: 

Zastal sa aj bývalej dvornej dámy Alžbety II. Susan Husseyovej, ktorá bola kvôli svojim poznámkam obvinená z rasizmu a odstúpila z funkcie.

Princ Harry tiež tvrdí, že ho nepozvali, aby cestoval lietadlom do Balmoralu s Williamom a ďalšími členmi kráľovskej rodiny, aby sa rozlúčil s kráľovnou pred jej smrťou. Napriek tomu, že o to požiadal svojho brata. Navyše, jeho otec zakázal, aby so sebou vzal Meghan. 

01 - Modified: 2023-01-05 18:16:04 - Feat.: 1 - Title: Princ Harry vo svojej knihe napísal, že v Afganistane zabil 25 ľudí 02 - Modified: 2023-01-05 12:47:08 - Feat.: 0 - Title: William zúril a zrazil ma na zem: Princ Harry v autobiografii opisuje, ako ho starší brat napadol 03 - Modified: 2022-12-09 14:42:09 - Feat.: 1 - Title: Odobrať kráľovské tituly! Britov pohoršil dokument o Harrym a Meghan 04 - Modified: 2022-12-05 17:18:21 - Feat.: 1 - Title: Kráľovská rodina hrá špinavú hru. Pre noviny účelovo vypúšťajú informácie, tvrdí princ Harry
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:46