Dovolenka, ilustračná fotografia (HN magazín) SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Pomóóóc, ide dovolenka! Prečo nás vidina oddychu stresuje?

20.04.2024, 00:00
  • Je to pozoruhodný jav. Slovo dovolenka často sprevádzajú výrazy ako prežiť, zvládnuť, stres, psychoterapeut, psychológ, hádka, rozvod...
  • Nie je to divné? Veď ide o čas, keď by sme si mali užívať zaslúžený odpočinok.
  • Prečítajte si zaujímavý a inšpiratívny článok publikovaný v HN magazíne.

Niekoľko titulkov v novinách a na internete z posledného obdobia, ktoré sa týkali dovolenky: Dovolenka stresuje rovnako ako pohreb, tvrdia experti.

Stres z nastávajúcej dovolenky? Voľné dni nesmieme prepáliť, hovorí odborník.

Na čo si dať na dovolenke pozor? (nasledujú príklady od spálenia kože cez medúzy až po hádku s partnerom)

Desať psychologických tipov na dovolenku.

Stres po dovolenke je normálny stav.

Ako prežiť dovolenku.

image

Bizarné sťažnosti dovolenkárov: Priveľa jedla, v čase odlivu nie je v mori voda a piesok je príliš jemný

Slová prežiť či zvládnuť sa tu používajú úplne bežne. To predsa nie je normálne. Veď voľné chvíle, keď nepracujeme, spoznávame iné kraje, sme s priateľmi či rodinou, skrátka, keď odpočívame, by mali byť časom úplnej radosti, pohody a šťastia, časom príjemným a nezabudnuteľným.

Prežívať a zvládať, naopak, potrebujeme dni mizerné, keď si prajeme, aby boli čoskoro za nami. Lenže my platíme stovky eur za to, že niekam ideme, a potom sa to tam snažíme prežiť, zvládnuť a vyviaznuť s čo možno najmenším stresom, čo je dosť smutná správa o duševnom stave súčasnej spoločnosti.

Skutočnosť je ešte komplikovanejšia. Stres sa totiž začína už pred dovolenkou. Dlho pred ňou. Ak hovoríme o dovolenke letnej, nervy začínajú pracovať už na jeseň predošlého roka. Je potrebné dovolenku vymyslieť a zaistiť – a to čo najskôr.

Marketingoví tvorcovia kampaní cestovných kancelárií by mali dostať metále za to, ako sa im podarilo vyvolať dojem, že takzvané first minute zájazdy, teda kúpené s predstihom, sú výrazne lacnejšie ako takzvané last minute zájazdy, teda kúpené na poslednú chvíľu.

Čo môže byť pravda, ale tiež nemusí. V každom prípade si všimnime, že každý rok sa v zhruba rovnakom čase objaví záplava článkov o tom, že cestovné kancelárie majú lety k moru takmer vypredané a že túto sezónu je záujem o cestovanie mimoriadny.

Ale naozaj mimoriadny. Taký mimoriadny ešte nebol. Čo to znamená? Rýchlo sa poponáhľajte a nejakú dovolenku si zaplaťte, inak vám nezostane žiadny hotelík, žiadny mizerný apartmán, nič. Každý rok je to rovnaké, každý rok bude sezóna mimoriadna.

Takže rýchlo, rýchlo – vybrať, pohádať sa s partnerom, ktorý nevie, kedy a kam chce ísť, pohádať sa s deťmi, ktoré už vedia, že s vami nechcú ísť nikam, pohádať sa v zamestnaní s kolegami o termíny, zaplatiť a znovu sa pohádať s partnerom, ktorý tvrdí, že je blbosť posielať v decembri peniaze za niečo, čo sa má uskutočniť v júli.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-19 11:54:26 - Feat.: 0 - Title: Nenaleťte podvodníkom z Airbnb: Prezradia ich tieto praktiky, ak im na ne skočíte, prídete o tisíce 02 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cesta do hlbín zahraničného turistu: Ako dovolenkujú Číňania či Rusi a čo ste o nich nevedeli?
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 08:33