StoryEditor

Futbalový útočník Jan Koller: Zmenil ma dokument o mojom živote

03.02.2024, 00:00
  • Bývalý futbalový útočník a najlepší strelec československej futbalovej reprezentácie Jan Koller porozprával o tom, ako si ho vybral do tímu Ronaldo Nazario, o kurióznom stretnutí s Davidom Beckhamom a tiež o tom, ktorý nepremenený gól ho dodnes budí zo sna.
  • „Mám z Madridu s Beckhamom zábavnú historku – močili sme spolu na záchode. Stále mi niečo hovoril, ale mal silný londýnsky prízvuk, prakticky vôbec som mu nerozumel."
  • Prečítajte si inšpiratívny rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Ako sa žije medzi Monakom a Smetanovou Lhotou?

Je to teraz skôr pendlovanie medzi Prahou a Smetanovou Lhotou. Do Monaka jazdím výrazne menej ako v minulosti. Moja staršia dcéra Hedvika odišla na štúdiá do Kanady, takže tam teraz jazdím len za mladšou Kateřinou – vyjde to tak raz za mesiac a pol, dva mesiace. V Smetanovej Lhote máme s priateľkou chalupu, kde bývame, a v Prahe mám väčšinu pracovných schôdzok, padel (šport na pomedzí tenisu a squashu, pozn. red.) a hokej, ktorý ešte stále hrám.

Ani v tomto mrazivom počasí by ste nechceli byť v Monaku?

Ani nie, ja som vlastne zimný typ, takže mi to neprekáža. Celý život som hral futbal – a ten sa hrá za každého počasia, v mraze, v snehu, v daždi. V Rusku sme raz hrali v mínus dvadsiatich. Našťastie bolo veľmi slnečno, takže to nebola nepríjemná zima. Pocitovo výrazne horšie mi pripadá zima s vetrom ako tuhé mrazy a slnko.

Staršia dcéra si zvolila Kanadu. Ani to nie je práve najteplejšia destinácia...

Áno, študuje teraz v Montreale. Hovorí vďaka životu v Monaku výborne po francúzsky, to je výhoda. V Montreale sa zrodil hokej, ktorý mám veľmi rád. Dcéra bohužiaľ nie je úplne hokejový typ, ale keď za ňou idem, vždy na nejaký ten zápas Canadiens zájdem.

Sú vaše dcéry všeobecne športové typy, alebo padli jablká ďaleko od stromu?

Športové sú, ale nie na profesionálnej úrovni. Hedvika hrala tenis, potom volejbal, tiež si siahla na veslovanie. Katku to ťahá skôr ku gymnastike a k tancovaniu.

Nájdete si v tom zhone ešte čas na futbal?

Šport je, samozrejme, stále moja najväčšia náplň, ale najviac si užívam padel a hokej. Futbal skôr nárazovo. Hrám u nás na dedine okresnú súťaž za Smetanovu Lhotu a v lete si občas urobím čas na nejakú charitatívnu akciu. Máme tiež tím legiend Borussie Dortmund, s ktorým hráme tak trikrát do roka niekde po svete. Dá sa povedať, že momentálne preferujem všetky ostatné športy viac ako futbal.

A v Smetanovej Lhote ste pilier kádra, alebo skôr občasná „atrakcia“?

Tak pol na pol. Teraz na jeseň som odohral asi päť zápasov z trinástich, takže musím povedať, že je moja účasť momentálne trochu slabšia. Minulý rok som toho však odohral celkom dos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fascinoval ho rasizmus. Černošský pianista sa dostal k členom KKK, skončilo to však priam neuveriteľne 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý slovenský držiteľ Emmy za animáciu David Štumpf: V reklame je väčšia sloboda ako v Hollywoode 03 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marie Klangová: Keby som im vravela, čo chcú počuť, ubili by ma, tak som hovorila hlúposti a nechali ma žiť
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:05