StoryEditor

Silvia Čaňová zo Slobody zvierat: Sme odkázaní na pomoc, útulky zápasia o prežitie, búdy sú pre mnohé luxusom

27.02.2024, 00:00
  • S príchodom zimy sa pred nami otvára svet mrazivých dní, no pre našich štvornohých priateľov to znamená ešte väčšiu hrozbu, ako kedykoľvek predtým.
  • "Mnohé útulky zápasia o prežitie a už i riadne búdy pre zvieratá sú pre mnohé luxusom,“ hovorí Silvia Čaňová zo Slobody zvierat .
  • S magazínom Prečo nie?! sme nazreli do sveta dobrovoľníkov a pracovníkov, ktorí sa s láskou venujú týmto zraniteľným tvorom, prinášajúc do ich života teplé útočisko a nádej na lepší začiatok.

V týchto chladných mesiacoch, keď teploty klesajú a príroda sa na viacerých miestach zahaľuje do bielych plášťov, sa útulky pre zvieratá stávajú poslednou líniou obrany proti neľútostnej zime. Podľa Silvii Čaňovej zo Slobody zvierat sú základom pre bezpečné prezimovanie riadne zateplené búdy alebo murované domčeky, ktoré majú suchú odizolovanú podlahu, či búdy s predsienkami, malými alebo prekrytými vchodmi a viacvrstvovými stenami.

image

O adopciu veľkých psov umiestnených v detvianskych kotercoch nemajú ľudia záujem, šteniatka sú však rezervované a osvojené ihneď.

Snímka: TASR/Silvia Tannhauserová

„Vystielať je vhodné slamou, ktorá drží sucho a teplo a je ekologická. V prípade núdze sa dá použiť aj polystyrén či iné materiály, kúpiť už možno aj vyhrievacie podložky,“ konkretizuje a dopĺňa, že na dvoroch často nachádzajú psy i mačky na mokrých handrách, v búdach bez podlahy či dokonca zvieratá úplne bez prístrešku.

„Suchý a teplý úkryt, ktorý chráni pred mrazom a dažďom však prikazuje držiteľom zvierat vyhláška o ochrane spoločenských zvierat, takže takto by mal zabezpečiť svoje zviera každý držiteľ psíka či mačky. Ideálne je samozrejme, ak má zvieratko prístup do domu. Nejde len o sucho a teplo, ale i o kontakt s ľuďmi,“ vysvetľuje s tým, že stále predsa ide o spoločenské zvieratá, ktoré nechcú tráviť zimu samé na dvore. Mnohé útulky však zápasia o prežitie a už i riadne búdy pre zvieratá sú pre mnohé luxusom,“ dodáva.

image

Útulok pre opustené psy a mačky v Piešťanoch.

Snímka: TASR /Lukáš Grinaj

Zimné obdobie je bez pochýb pre útulky najnáročnejšie. V útulku Tuláčik sa snažia držať menšie a choré zvieratá v zimných mesiacoch vo vnútri, v teple. To však pre nich predstavuje aj zvýšené náklady. „Samozrejme snažíme sa aby aj ostatné zvieratá mali svoje pohodlie, boli v suchu, každý má vo svojich priestoroch zabezpečenú zateplenú búdu, vystlanú dekami a drevitou vlnou,“ uvádza Jana Kokavcová z útulku Tuláčik.

image

Zakladateľka najväčšej psej školy na Slovensku: Za problémové správanie psov môžu často práve majitelia

Zima prináša zmeny

V zime potrebujú zvieratá okrem riadneho prístrešku aj výdatnejšie krmivo, pretože v chlade a mrazoch strácajú energiu rýchlejšie, bývajú tiež častejšie choré, trpia nádchami a kašľom, podobne ako ľudia. „Naša spotreba veterinárnych liečiv v zime v útulku výrazne rastie. Zároveň musíme aspoň temperovať vnútorné priestory karantény a kúriť v operačných miestnostiach, keďže vnútri držíme choré zvieratá, mláďatá, denne sa u nás na Poliankach operuje i kastruje. Väčšiu pomoc potrebujú i zvieratá z ulíc, bývajú viac choré, a tak keď prijmeme akékoľvek zviera v zime, je takmer isto prechladnuté,“ vysvetľuje Čaňová.

Podobné ťažkosti prežíva aj Tuláčik, v ktorom je na prvom mieste snaha zabezpečiť čo najviac výživnú stravu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 55% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Andrej a Zuzka z Lebeddie: Inšpiratívny príbeh začal vtipným zoznámením, dospel k rodine a úspešnej značke 02 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s neuropsychologičkou Lenkou Krámskou: Život nemôže stáť na jedinom základe 03 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marie Klangová: Keby som im vravela, čo chcú počuť, ubili by ma, tak som hovorila hlúposti a nechali ma žiť 04 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 14:15