StoryEditor

Namiesto sladenia, si kávu ľahko osoľte. A „turka“ nepite, hovorí barista a radí, akým kaviarňam sa vyhnúť

12.06.2025, 00:00
  • Pitie kávy sa už dávno neobmedzuje len na instantnú a poctivého „turka“.
  • Mojmír Štabla sa rozhodol, že na sociálnych sieťach bude o príprave aj pití obľúbeného nápoja šíriť osvetu.
  • Čo všetko ovplyvňuje chuť kávy a prečo by sme nemali piť „tureckú“, popisuje v rozhovore pre iDNES.cz.

Spomeniete si na svoj prvý kávovar?

Začínal som na lacnom kávovare z bazáru za tri stovky (korún, pozn. red.). Bol som rád, že som tú kávu vôbec zvládol urobiť. Po pár mesiacoch mi vybuchol v ruke. Až vtedy prišiel čas na nový a lepší. Ale o kávu som sa zaujímal už na strednej hotelovej škole, kde som sa dostal na kurz jej prípravy. Vtedy prišiel aj sen o vlastnej kaviarni, ktorý stále trvá a aktuálne je v procese napĺňania. Inak som samouk, ktorý toho veľa odkukal na internete a skúsenosti získaval prácou v kaviarňach.

Začalo to teda ako hobby. Čo vás na káve baví?

Stále je to koníček. Aj keď drahý. Teraz som si obľúbil vinylové platne, takže som si veľmi nepolepšil. Fakt ale je, že na káve ma fascinuje jej komplexnosť. Z „turka“ ako horkej a prepraženej kávy už nemáte šancu nič viac vytlačiť. Pri výberovej káve je to naopak. Má nespočetné množstvo premenných a jej chuť ovplyvňuje veľa vecí od odrody kávovníka až po praženie a samotnú prípravu.

Pre mňa je to aj rituál.

Pre mňa tiež. Ráno ma prebudí skôr príprava kávy ako budík, pretože niekedy trvá celkom dlho. Teraz už to mám v ruke, takže sa bavíme napríklad o šiestich minútach, ale aj tak... Je to zaslúžená káva. Vychutnávame si to, čo si sami uvaríme.

Spomenuli ste, že je v procese aj založení vlastnej kaviarne. Ako bude vyzerať?

Keď sa dnes chce niekto uchytiť s kaviarňou, musí prísť s niečím nevšedným. V Prahe je totiž kaviarní veľa. Preto som vymyslel koncept, ktorý tu ešte nemáme. Samozrejme ho teraz neprezradím, ale je sa na čo tešiť.

Od french pressu k V60

Svoju prvú kávu som ochutnala doma u rodičov. Bola rozpustná a z polovice som ju doliala mliekom. Aká bola vaša prvá káva?

U babičky. A dodnes za ňou chodím na tú istú kávu ako prvýkrát. Vôbec to nie je výberová káva, ale je to skrátka babičkin „signature“ drink. Zmieša totiž instantné cappuccino a latte dohromady, čo je proti všetkej kávovej logike. Ale aj tak si ho nabudúce zase dám. Pretože je od babičky.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-01-14 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niekoľkonásobný michelinský šéfkuchár pre HN: Čo na neho urobilo u nás dojem a ako hodnotí tunajšiu úroveň? 02 - Modified: 2025-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pavel Nikov, víťaz šou Pečie celé Slovensko: Zostávam sám sebou, robotu predsa za mňa nikto neurobí 03 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: 0 - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
01 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku 02 - Modified: 2025-06-26 08:04:05 - Feat.: - Title: Pavol Brezina: Hudba formuje atmosféru. Prečo nevhodne pôsobí rádio a čo naopak udrží hostí najdlhšie? 03 - Modified: 2025-06-25 14:00:00 - Feat.: - Title: Inakosť nie je nebezpečná: Naša kaviareň nie je o súcite, ale o príležitosti, znie z trenčianskej kaviarne 04 - Modified: 2025-06-19 09:50:09 - Feat.: - Title: 5 dôvodov, prečo ľudia prechádzajú z kapsúl na výberovú kávu 05 - Modified: 2025-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nafukovanie, bolesti, pálenie záhy, nadmerná únava: Týmto bojkotujeme trávenie a škodíme žalúdku a črevám
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. jún 2025 12:34