StoryEditor

Technológia, ktorá sleduje aj Hamšíka a spol. Inovácie sú už naozaj všade

01.06.2018, 14:54
Ako môžu dáta pracovať v náš prospech?

Máte pocit, že digitalizácia a technológie sa vás vôbec netýkajú? Chcete si či už ako jednotlivec, alebo ako firma naďalej žiť svoj život v starom svete plnom analógu, tlačidiel a vône papiera? Neskoro.

Doba technológií je už dávno medzi nami a ovplyvňuje všetko, na čo sa len pozrieme. Od používania a rozširovania smartfónov medzi čoraz väčší počet ľudí až po využívanie robotických liniek v automobilových závodoch.

Alžbeta Harry Gavendová

​Nie je preto účinné proti nej bojovať, ale naučiť sa s ňou žiť a vyťažiť čo-to aj pre svoj prospech a najmä – pre svoj biznis.

Veľmi podnetne sa o inteligentnejšej práci diskutovalo na konferencii SAP Forum Slovensko minulý týždeň. Kto chcel, mohol sa na konkrétnych príkladoch presvedčiť, že technológie a inovácie prinášajú nové možnosti v podnikaní a s tým aj neskutočné zisky.

​Nová doba

Dáta sú nové zlato, nová trhová sila. Pointou však nie je len zberať dáta. Treba mať poriadne softvérové riešenia, ktoré vedia s dátami správne pracovať.

Vezmime si taký Netflix. Tomuto typu „digitálnych videopožičovní“ sa časom podarilo vyhladiť klasické, kamenné videopožičovne. Netflix pritom tiež začínal ako požičovňa DVD nosičov. Disky s filmami posielali poštou zákazníkom.

"Nešlo pritom len o to, že využili pohodlnosť ľudí, ale o personalizáciu obsahu. Netflix začal analyzovať, kto sú jeho zákazníci, kde bývajú a čo sledujú," vysvetlil Martin Elsner, GM Strategic Industries SAP. Podľa toho vedel Netflix tvoriť dokonalejšiu ponuku a neskôr aj tvoriť obsah na mieru.

Práca s dátami nie je žiadnou novinkou

Ľudia sa už dávno snažili najrôznejšie veci analyzovať. Problémom bola však v histórii dostupnosť technológií. Keď sa v roku 1943 rozhodli prevádzkovatelia londýnskeho metra, že potrebujú dáta, k dispozícii mali len... ehm, ľudské zdroje.

Otázkou bolo, ako veľmi sú vyťažené jednotlivé linky metra. Čo v tej dobe museli spraviť? Pracne museli zbierať všetky lístky od cestujúcich v určitom časovom úseku, ktoré následne skrátka delili na kôpky.

Alžbeta Harry Gavendová

​Inovácie v akomkoľvek ohľade

Vďaka šikovným softvérom od spoločnosti SAP vedia firmy vykonávať presnejšie analýzy, lepšie cieliť svoje kampane i marketingové stratégie. Dokážu používateľovi navrhovať presne to, o čo by mohol mať záujem.

Použijeme trochu netradičný, no jednoduchý príklad. V rozhovore nám svoj pohľad ozrejmil Marcus Raben, Chief Technology Officer SAP na príklade z módneho biznisu. Ten chce samozrejme tiež využiť možnosti, ktoré ponúkajú všadeprítomné dáta a nové možnosti na ich spracovanie.

"Istá módna značka skúša softvér, ktorý zanalyzuje oblečenie klienta, ktorý sa pozerá do výkladu. Na základe toho dá návrh, čo by si klient mohol obliecť. A práve navrhovaný výsledok premietne projektor na figuríny vo výklade," vysvetľuje Raben.

Je tu tak vyššia pravdepodobnosť, že sa vám zachce si túto na mieru šitú ponuku aj skutočne vyskúšať a možno i zakúpiť. 

Alžbeta Harry Gavendová

V rozhovore nám pán Raben načrtol aj filozofickú otázku, ktorej zrejme budeme čeliť v (blízkej) budúcnosti: "Zaujímavá situácia nastane vtedy, keď budú stroje plnohodnotnejšie nahradzovať ľudí. Vtedy sa ľudia zrazu stanú "drahou pracovnou silou". Stroju totiž nedávate mzdu a on navyše neplatí peniaze za prenájom bytu či jedlo. Tento systém časom zrejme tiež čaká nejaká reorganizácia." 

Napriek tomu si však myslí, že medzi ľuďmi a strojmi pôjde aj v budúcnosti o symbiózu, teda vzájomné spolužitie a spoluprácu. 

Technológie aj v športe

Množstvo športov je už poriadne prepletené s technológiami. Reč je napríklad o monitorovaní zdravia a záťaže športovcov. Slovenský futbalový zväz (SFZ) je však vďaka softvérovým riešeniam ešte ďalej.

Využívajú pokročilé analýzy na základe softvéru od SAP. Futbalové zápasy, ale aj tréningy sa dajú na základe záznamu z kamier či čipov premeniť na bohatý zdroj zaujímavých údajov. 

Alžbeta Harry Gavendová

„Máme veľké množstvo informácií, no potrebovali sme nástroj, ktorý nám umožní tieto dáta upratať a následne s nimi bezproblémovo pracovať. Tým, že systém je nasadený v cloude, môžeme k nemu pristupovať bez obmedzení v podstate odkiaľkoľvek, a to pomocou nielen počítačov, ale aj mobilných zariadení,“ vysvetlil asistent trénera Slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič niektoré z výhod  riešenia SAP Sports One.

To sa stará o analytiku a štatistiku tímu, ale aj jednotlivých hráčov, no vďaka moderným technológiám SFZ tiež manažuje tímy, archivuje dáta a tvorí databázu. K nej môžu používatelia pristupovať aj prostredníctvom mobilných zariadení priamo na ihrisku.

HN

​Softvér analyzuje všetky informácie o hráčoch, tvorí výstupy potrebné pre tréning, prípravu na stretnutie či dokonca skauting. Vidí, ako jednotliví futbalisti pracujú, pričom po plnom nasadení bude mať futbalový zväz informácie a dáta k asi 8 500 hráčom. „To je z nášho pohľadu úplne neuveriteľné,“ doplnil Štefan Tarkovič. 

Využívajú sa pritom dve edície - prístup ku Gold edícii má 60 používateľov a 300 hráčov. Okrem toho futbalový zväz používa aj Silver edíciu na správu futbalových akadémií, kde je až 34 klubov.  HN

​Pri rozhodujúcich momentoch môžu teda tréneri sledovať pokrok mladého futbalistu od "juniorky" až po seniorskú reprezentáciu.

Zrobotizované výrobné linky

Na krásnej miniatúre továrne sme si mohli prezrieť využitie inovačného systému SAP Leonardo. Išlo tu o manažment továrne, ktorá je kompletne zrobotizovaná. Od riadenia skladu cez posuvníky až po kontrolu teploty v peci. Každá časť továrne obsahuje senzory a tie vysielajú dáta na analýzu.

Alžbeta Harry Gavendová

​V reálnom čase tak môžu ľudia na druhej strane zemegule vidieť, že v peci je správna teplota, že posuvné pásy v pravidelných intervaloch posielajú tovar na určené miesta a podobne.

"Vďaka tomu nie je potrebné, aby servisní technici chodili na pravidelné obchôdzky a vykonávali rôzne merania. Tieto technológie sú využívané napríklad na ropných plošinách," vysvetlil nám .

Posolstvo?

Ľudia si v dnešnej dobe odvykli čakať. S čoraz rýchlejším internetovým pripojením a smartfónom v rukách máme všetky informácie instantne k dispozícii. Vďaka technológiám tak máme na jednej strane rýchlejší život.

Ako to však zdôraznil jeden z hlavných rečníkov na podujatí SAP Forum, uznávaný nemecký expert na komunikáciu, stratégiu a riadenie Sami Sokkar, naučme sa využívať technológie vo svoj prospech.

"Vďaka technológiám máme viac času. Nie horšiu kvalitu života." Berme ich teda ako nástroj na to, aby nám získali a šetrili čas. Ten by sme mohli zároveň ďalej dobre využiť.

01 - Modified: 2018-05-22 11:32:02 - Feat.: 0 - Title: Inteligentným mestám nepomôžu len technológie. Potrebujú aj ľudské podnety 02 - Modified: 2018-05-23 15:25:14 - Feat.: 0 - Title: Inteligentné mestá nie sú science-fiction, ale neďaleká budúcnosť 03 - Modified: 2018-05-23 08:10:33 - Feat.: 0 - Title: Ak neexperimentujeme, nedozvieme sa o ďalších možnostiach
01 - Modified: 2024-04-23 09:02:27 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 04 - Modified: 2024-04-01 22:00:00 - Feat.: - Title: NETCON konferencia láka na príbehy úspešných podnikateľov aj riadený networking 05 - Modified: 2024-01-19 12:38:39 - Feat.: - Title: Šéf mníchovskej konferencie chce obnoviť rokovania Weimarského trojuholníka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:45