Výskumný tím doktora Yong-Moon Parka zistil, že u žien, ktoré boli počas spánku vystavené svetlu z obrazovky, bol sklon priberať oveľa pravdepodobnejší ako u tých, ktoré spali potme.
Mohol by sa tak potvrdiť predpoklad, ktorý v minulosti naznačilo skúmanie na laboratórnych zvieratách, že svetlo narúša cirkadiánny rytmus a mení stravovacie návyky, čo môže v krajnom prípade viesť až k obezite, uvádza portál iDnes.cz.
Štúdie sa zúčastnilo 44-tisíc žien vo veku od 35 do 74 rokov, ktoré takmer šesť rokov zaznamenávali svoje spánkové návyky. Ukázalo sa, že u tých, ktoré spali v miestnosti s rozsvietenou obrazovkou alebo im do okna svietila lampa z ulice, bola zaznamenaná o 17 percent vyššia pravdepodobnosť, že priberú aspoň päť kilogramov, v porovnaní s tými, ktoré spali potme.
Zákerné svetlo
Podľa vedcov môže nedostatok spánku spôsobovať zvýšenú produkciu hormónu, ktorý povzbudzuje chuť do jedla a narušuje metabolizmus. Okrem toho u človeka, ktorý sa nevyspal dobre, možno predpokladať nižšiu fyzickú aktivitu počas dňa.
Autori štúdie si síce vzali na mušku "len" umelé svetlo a to tzv. modré, ktoré vyžarujú mobilné telefóny, tablety a notebooky, vo vzťahu k riziku obezity neskúmali. Pre magazín LiveScience však naznačili, že efekt bude zrejme podobný. Uvidíme, čo prinesú ďalšie a detailnejšie výskumy.
S mobilom starneme rýchlejšie
Neškodíme si však len priberaním v spánku, spôsobeným ožarovavaním výdobytkami modernej doby. Iná štúdia ukázala, že žiarenie displejov a monitorov, ktoré majú vysokú energiu, preniká hlboko do pleti a urýchľuje jej starnutie.
"Modré svetlo môže prenikať hlboko do pokožky, do vrstiev, kde dochádza k produkcii kolagénu a elastínu. Kožu potom stenčuje a tá je aj krehkejšia. Zvýšené ožarovanie týmto svetlom môže spôsobiť viditeľné oxidatívne poškodenie kože," tvrdí britská dermatologička doktorka Susan Mayouová, ktorá spolupracuje so značkou Avon.
Čo s tým?
Najlepšie je samozrejme prístroje vypnúť, skryť do tašky alebo do zásuvky a ísť sa von prejsť, prebehnúť alebo sa poriadne vyspať. Znižovať negatívne účinky modrého aj ultrafialového žiarenia môžu tiež antioxidanty.
Tie totiž neutralizujú voľné radikály, ktoré spomínané svetelné spektrá produkujú v tkanivách. Silnými antioxidantmi sú polyfenoly zo zeleného čaju, čokolády či červeného vína, rôzne farbivá v ovocí a zelenine či vitamíny C, A, D alebo E.