Česká televize
StoryEditor

Zeman v poslednom dueli až 14-krát nehovoril pravdu, zistili overovatelia výrokov

26.01.2018, 12:13
Autor:
mbmb
Český prezident nemal hovoriť pravdu napríklad keď tvrdil, že jeho vláda nerokovala v roku 1999 o prijímaní migrantov z Kosova.

Vo štvrtkovej debate prezidentských kandidátov v Českej televízii predniesol viac nepravdivých výrokov súčasný český prezident Miloš Zeman. Vyplýva to z analýzy portálu Demagog.cz. Zeman povedal 52 faktických výrokov, z toho ich 14 portál vyhodnotil ako nepravdu. Druhý kandidát Jiří Drahoš mal 38 faktických výrokov, z toho tri nepravdivé.

Zeman podľa portálu Demagog.cz nehovoril pravdu napríklad keď tvrdil, že jeho vláda nerokovala v roku 1999 o prijímaní migrantov z Kosova. Nepravdivé boli podľa portálu napríklad aj výroky o tom, že za päť rokov pôsobenia na Hrade nikomu neudelil abolíciu, alebo že twitterový účet prezidentovho hovorcu Jiřího Ovčáčka je jeho súkromnou záležitosťou. Popri 14 nepravdách označil Demagog.cz päť Zemanových výrokov za zavádzajúce a osem sa ich nepodarilo overiť.

Drahoš sa vraj mýlil napríklad v tvrdení, že vláda Miloša Zemana ponúkla v roku 1999 moslimom z Kosova päť tisíc miest v Českej republike. "(Minister zahraničia Ján) Kavan tu, napokon rovnako ako celá vláda, avšak tento počet neponúkol. Iba hovoril, že tento počet sa nedá vylúčiť, dodal, že je to predčasné. V Kavanovom vyhlásení išlo o hornú variantu, konkrétne hovoril o možnom rozsahu dva až päťtisíc," uviedol portál. Päť Drahošových výrokov sa mu nepodarilo overiť.

Ako nepravdivý Demagog.cz uviedol aj argument Drahoša, ktorý tvrdil, že ak je policajt z niečoho podozrivý, je postavený mimo službu, Drahoš navyše toto tvrdenie postavil ako argument v situácii, kedy by podľa neho rovnaké podozrenie nemalo prejsť ani premiérovi. Pre policajtov to však platí iba v prípadoch, ak "by jeho zotrvanie vo výkone služby ohrozovalo dôležitý záujem služby alebo priebeh vyšetrovania jeho konania," píše Demagog.cz.

101 podpisov a prezumpcia neviny
Za nepravdivé označil portál Zemanovo tvrdenie, že svoj názor na požiadavku 101 podpisov pri druhom vymenovaní Andreja Babiša nezmenil. Podľa Demagog.cz sa od Zemanovho pôvodného výroku z 10. januára nezmenili podmienky a prezident si zmenil len scenár.

Zeman v debate povedal, že sa na Drahoša chystá trestné oznámenie:

​Podobne chybne hodnotí portál tvrdenie Zemana, že prezumpciu viny pre politikov obhajoval pred desiatimi, ak nie pätnástimi rokmi. Miloš Zeman pritom o nutnosti prezumpcie viny v prípade politikov hovoril pre Blesk v júni 2013. "U politika však platí prezumpcia viny preto, že politik má byť bez akýchkoľvek podozrení," povedal vtedy Blesku Zeman.

Zeman tiež nemal hovoriť pravdu, keď počas debaty tvrdil, že za dobu svojho pôsobenia neudelil žiadnu abolíciu. Tú podľa portálu totiž udelil jednému mužovi 27. septembra 2016, pretože vďaka poškodeniu mozgu a duševnej chorobe nebol schopný chápať, prečo je trestne stíhaný.

Ovčáčkov Twitter nie je súkromný účet
Portál označil za nepravdivé tiež Zemanovo tvrdenie o twitterovom účte Jiřího Ovčáčka. Hovorca Hradu podľa prezidentových slov na Twitteri pôsobí ako občan a súkromná osoba.

Na Ovčáčkovom účte sa pritom nachádza odkaz aj na oficiálne stránky hradu. Podľa Mynářa aj Ovčáčka navyše akási rámcová dohoda o prezentovaní Zemanových názorov medzi hovorcom a prezidentom existuje.

V utorkovej debate na TV Prima Zeman uviedol 28 faktických výrokov. Nepravdivých bolo podľa portálu sedem, zavádzajúce tri, neoveriteľné dva. Drahoš povedal 14 faktických výrokov, pravdu nemal dvakrát. V nedeľu na Nove bol iba Miloš Zeman, z 32 jeho faktických výrokov označil portál ako nepravdu deväť z nich, desať bolo zavádzajúcich a dva neoveriteľné.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:58