Reuters
StoryEditor

Kremeľ varuje USA pred sankciami na Putina: Išlo by o úplne mimoriadne opatrenie

13.01.2022, 11:16
Autor:
ČTKČTK
Dmitrij Peskov skritizoval návrh amerických demokratov, ktorí zverejnili plán protiruských sankcií pre prípad, že by ruská armáda podnikla inváziu na Ukrajinu.

Kremeľ dnes označil nedávne rokovania medzi Ruskom, Spojenými štátmi a NATO o bezpečnostných zárukách ako "neuspešné". V zásadných otázkach panovali nezhody, konštatoval hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS.

Prípadné uvalenie sankcií na šéfa Kremľa Vladimíra Putina zo strany Washingtonu by podľa neho bolo mimoriadnym krokom porovnateľným s prerušením vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov vyhlásil, že pre nové kolo rozhovorov v najbližšom čase nevidí dôvod.

​Hodnotia to veľmi negatívne

Peskov skritizoval návrh amerických demokratov, ktorí zverejnili plán protiruských sankcií pre prípad, že by ruská armáda podnikla inváziu na Ukrajinu.

Návrh zákona dáva priestor pre postihy týkajúce sa plynovodu Nord Stream 2, ale aj zmrazenie majetku ruského prezidenta, premiéra a ďalších ruských predstaviteľov a armádnych veliteľov. Kremeľ to označil ako pokus o nátlak na Moskvu.

TASS s odkazom na Peskova píše, že Moskva by v takom prípade konala "adekvátne". "Je to a priori nezmyselné, pretože sa hovorí o sankciách, ktoré možno v ich podstate a s ohľadom na nevyhnutnú adekvátnu reakciu fakticky prirovnať k iniciatíve pre prerušenie vzťahov," nechal sa počuť Peskov.

"Takéto dokumenty a vyhlásenia samozrejme hodnotíme veľmi negatívne. Najmä na pozadí prebiehajúcej série rokovaní, hoci neúspešných, ale (stále) rokovaní," citoval TASS Peskova. Uvalenie sankcií na hlavu ruského štátu by podľa neho bolo úplne mimoriadnym opatrením, ktoré by bolo "porovnateľné s prerušením vzťahov."

Rokovania z tohto týždňa medzi západnými a ruskými predstaviteľmi označil Peskov za neúspešné.

Nezhody v zásadných otázkach

"Rozhovory sa začali kvôli získaniu konkrétnych odpovedí na konkrétne položené základné otázky. A v týchto zásadných otázkach boli zaznamenané nezhody. To je zlé, možno to iba považovať ako mínus z dvoch kôl (rokovaní), ktoré sa odohrali," vyhlásil tiež kremeľský hovorca.

Rjabkov dnes v rozhovore pre stanicu RTVi vyhlásil, že rokovania medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou sa dostali do slepej uličky a nie je podľa neho dôvod v najbližšom čase znovu zasadať k rokovaciemu stolu. Nové kolo rozhovorov podľa neho nemá zmysel, pokiaľ Rusko nebude mať jasno v tom, či na Západe existuje určitá "rezerva vo flexibilite". Zároveň poznamenal, že rokovania sa v tejto chvíli odohrávajú na rôznych úrovniach.

Vojenskí experti podľa Rjabkova predkladajú ruskému prezidentovi rôzne možnosti pre prípad, že sa situácia okolo Ukrajiny zhorší. "Je však potrebné dať šancu diplomacii," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes podľa agentúry Reuters vyhlásil, že šance na pokračovanie rozhovorov s NATO a USA závisia od reakcie Západu na návrhy Moskvy. A tá očakáva písomné "protinávrhy" budúci týždeň. Jedným hmatateľným výsledkom rokovaní z tohto týždňa je podľa neho pripravenosť Washingtonu a NATO rokovať o raketách krátkeho a stredného doletu v Európe. Prípadné americké sankcie proti ruským predstaviteľom označil za "arogantné a absurdné", Rusko by podľa neho na represívne opatrenia reagovalo.

Viaceré rokovania

Rjabkov tento týždeň rokoval v Ženeve so zástupkyňou šéfa americkej diplomacie Wendy Shermanovou. V stredu prvýkrát od roku 2019 rokovala aj Rada NATO-Rusko.

Ďalšie rozhovory sa dnes konajú pod hlavičkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe OBSE.

Stretnutie sa sústredí na rad bezpečnostných požiadaviek, ktoré Moskva vzniesla voči Západu, zatiaľ čo posilňuje svoje sily v blízkosti Ukrajiny, poznamenala agentúra Reuters.

Spojené štáty požiadavky z Moskvy odmietli, ale Washington aj NATO uviedli, že sú ochotní viesť s Ruskom rozhovory o kontrole zbrojenia, rozmiestnení rakiet a opatreniach s cieľom budovania dôvery, píše Reuters.

01 - Modified: 2021-12-26 14:41:51 - Feat.: 0 - Title: Čo by pre Putina bolo prekročením červenej čiary? 02 - Modified: 2021-12-30 17:52:14 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Putin využíva situáciu. Chce sa vrátiť pred rok 1989 a z Ruska urobiť pokračovateľa Sovietskeho zväzu 03 - Modified: 2021-12-31 17:33:14 - Feat.: 0 - Title: Nevypočítateľný Putin ďalej pokúša Západ. Chce definitívne uzavrieť traumu z rozpadu Sovietskeho zväzu 04 - Modified: 2022-01-02 12:40:57 - Feat.: 0 - Title: Český politológ pre HN: Putin voči Európe využíva taktiku rozdeľuj a panuj 05 - Modified: 2022-01-07 11:40:32 - Feat.: 0 - Title: Agresívny Putin zbližuje Fínsko a Švédsko s NATO 06 - Modified: 2022-01-10 09:03:57 - Feat.: 0 - Title: Putin: Kazachstan čelil agresii medzinárodného terorizmu, ozbrojenci prešli výcvikom v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:09