Reuters
StoryEditor

Noc blonďavých nožov či krvavý kúpeľ. Médiá opisujú nástup Borisa Johnsona

25.07.2019, 09:37
Autor:
ČTKČTK
Boris Johnson sa stal v stredu novým britským premiérom.

Za krvavý kúpeľ, vládny masaker či historickú čistku označujú štvrtkové vydania britských novín rekonštrukciu kabinetu, ku ktorej v stredu po svojom vymenovaní do funkcie premiéra pristúpil Boris Johnson.

Moc v Británii podľa denníkov teraz prevzali zástancovia tvrdého brexitu, ktorých úlohou bude pripraviť Spojené kráľovstvo počas nadchádzajúcich menej ako sto dní na odchod z Európskej únie - napríklad aj bez dohody.

"Potom, čo sľúbil, že Britániu zjednotí, nový premiér Boris Johnson vyhodil či donútil odísť väčšinu kabinetu," opísal situáciu denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov portálu Independent. Všetky kľúčové posty vo vláde podľa neho získali zástancovia brexitu, zatiaľ čo Johnsonovi "mocní kritici" sú teraz len radovými poslancami bez vládnych funkcií.

Prvý Johnsonov premiérsky prejav:

Vláda plná zástancov tvrdého brexitu

Podľa denníka The Guardian sa Johnson "pomstil" a vo vláde, ktorú pred viac ako rokom kvôli nesúhlasu s jej brexitovou politikou opustil, urobil "brutálnu čistku". Do ministerských funkcií podľa ľavicového denníka vymenoval nový premiér "veteránov" tábora podporujúceho odchod Británie z Európskej únie a "pravicových zástancov voľného trhu", a dal tak najavo "svoje bezohľadné odhodlanie zaistiť brexit".

Tiež denník Financial Times sa na titulnej stránke venuje rekonštrukcii vlády. Johnson podľa neho tím bývalej premiérky Theresy Mayovej "rozbil na kusy", aby vytvoril "tvrdý tím zástancov brexitu".

​Za "vládne krviprelievanie" a "najbrutálnejšiu vládnu čistku v moderných politických dejinách" označil udalosti stredajšieho večera tiež denník The Times. "Rekordných sedemnásť členov vlády odišlo v priebehu piatich horúcich hodín," napísal.

Historická čistka

Podľa The Times Johnson britský parlament aj Európsku úniu šokoval predovšetkým tým, že zveril prípravy na brexit bez dohody do rúk Michaela Govea a že svojím kľúčovým poradcom menoval Dominica Cummingsa, strojcu a šéfa úspešnej kampane za odchod Británie z Európskej únie.

Bulvárny denník Daily Mail stredajšiu rekonštrukciu britského kabinetu opísal ako "vládny masaker" a "Borisov bitúnok", Daily Express píše o "historickej čistke" a začiatku "novej éry". Podľa denníka Metro v prvých hodinách vo funkcii "brutálny" Johnson vyrazil na kabinet expremiérky Mayovej so sekerou v ruke.

​Bulvárny denník The Sun označil v titulku stredajší večer za "noc blonďatých nožov". Odkázal tým na takzvanú noc dlhých nožov, čistku, ktorú nechal v roku 1934 v Nemecku vykonať Adolf Hitler a ktorej za obeť padli predovšetkým členovia jednotiek SA a niektorí významní konzervatívci.

Okrem blonďavého premiéra má The Sun na titulnej strane tiež fotografiu jeho partnerky Carrie Symondsovej. Denník rekonštrukciu vlády označuje za "najkrvavejšiu" v histórii a opisuje ju ako "mega bitúnok".

Zahraničné médiá

Zahraničná tlač potom Johnsonov postup hodnotí takto: "Nový britský premiér nestrácal čas, ihneď vystúpil s bojovným prejavom a na ministerské posty dosadil skalných zástancov brexitu."

Portál Politico na svojich stránkach píše o "prvom dni revolúcie Borisa Johnsona". Všíma si najmä výmeny na ministerských postoch, ktoré nazýva "nemilosrdnou čistkou", a poznamenáva, že o funkcie prišli najmä hlavné postavy z doby vlády Theresy Mayovej.

​Celkovo rezignovalo alebo bolo vymenených 17 ministrov a členov širšieho kabinetu. Od predchádzajúcej éry sa Johnson snaží celkovo odstrihnúť, ihneď dal totiž najavo, že skončilo "nerozhodné a váhavé obdobie", ktoré panovalo za Mayovej.

Brexit už neodloží

A vo svojom prvom prejave v úlohe predsedu vlády prisľúbil, že Spojené kráľovstvo odíde z Európskej únie k 31. októbru v každom prípade, a to s dohodou s Bruselom, alebo bez nej. Ako však Politico podotýka, v prípade akéhokoľvek pokusu odísť bez dohody bude Johnson čeliť výraznej opozícii z radov poslancov. A tým, že len počas prvého dňa vyhodil toľko ľudí, si získal už na začiatku nových nepriateľov.

Americký denník The New York Times si rovnako všíma Johnsonov prvý príhovor vo funkcii premiéra, ktorý znel "extrémne presvedčivo". A nový šéf kabinetu, ktorého výrečnosť často prekonala jeho výkon, pri ňom vyzeral sebavedome.

"Zdá sa, že Johnson je odhodlaný dokázať, že môže nechať bokom svoje klaunské vystupovanie a že chce vo funkcii zabodovať," dodal denník. Vyzerá to, že ho ani netrápi skutočnosť, že má k dispozícii len malú parlamentnú väčšinu, a to navyše v čase, keď je hlboko rozdelená ako jeho konzervatívna strana, tak celá Británia.

Môže vyhlásiť predčasné voľby

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) však Johnson stále nepredstavil jasný plán pre vystúpenie z EÚ, či už na základe dohody alebo bez nej. Stratégiu vraj bude vymýšľať za pochodu, "čo je jeho štýl".

"Ak zostane vo zveráku medzi úniou a parlamentom tak ako Mayová, odhadujeme, že Johnson nakoniec vyhlási predčasné voľby v snahe získať nový mandát pre brexit," píše WSJ v redakčnom komentári.

O novo zostavenom kabinete píše aj francúzsky denník Le Monde, ktorý si všíma, že Johnsonova vláda má za úlohu dosiahnuť odchod krajiny z Európskej únie za 99 dní a že sa kvôli tomu nový premiér obklopil euroskeptikmi.

"Musíme splniť sľuby a vystúpiť z Európskej únie k 31. októbru. A to je bez diskusie," citoval denník Johnsonove slová povedané bojovným tónom. Ministerský predseda tak podľa denníka ľahko obmenil jeden zo svojich doterajších hlavných sloganov, a to "brexit za akúkoľvek cenu".

Televízia CNN vo svojej analýze z väčšej časti ponecháva brexit bokom a zameriava sa na porovnávanie Johnsona s americkým prezidentom Trumpom, ktoré sa v posledných dobe objavuje v médiách.

Podľa komentára však nie je na mieste hádzať oboch mužov do rovnakého vreca, pretože Johnson nie je proti imigrácii, je "bezostyšným internacionalistom" a nemôže na rozdiel od Trumpa uspieť iba cielením na tvrdé jadro svojich priaznivcov. "Takže, je Boris Johnson britským Trumpom? Majú podobné účesy. Tým to však v zásade končí," uzatvára CNN.

Nevypočítateľný populista

Do čela britskej vlády sa v Borisovi Johnsonovi dostal nevypočítateľný populista, je presvedčený nemecký spravodajský portál Spiegel Online. Existuje podľa neho veľké nebezpečenstvo, že britskú spoločnosť ešte viac rozdelí. Niektoré nemecké médiá mu predpovedajú len krátke pôsobenie vo funkcii.

"Zmena (od Mayovej) k Johnsonovi neznamená len inú politiku v niektorých oblastiach. S Johnsonom prišlo na Downing Street to nevypočítateľné, to hlasné, to agresívne, to niekedy vymyslené. V Johnsonovi odteraz kráľovstvu vládne populista," myslí si web, podľa ktorého nový premiér okamžite dôležité posty vo vláde obsadil zástancami tvrdej línie, pokiaľ ide o brexit.

"Niektorí majú za to, že Johnson bude v úrade vystupovať pragmatickejšie a umierni sa, čo sa týka brexitu," píše Spiegel Online, ktorý je ale presvedčený o tom, že by sa v takom prípade nový premiér dostal pod veľký tlak svojich radikalizovaných priaznivcov v Konzervatívnej strane, ktorí ho zvolili práve preto, ako tvrdo vystupuje.

"Nebezpečenstvo je veľké, a tento deň sa to znova ukázalo, že premiér ako Johnson britskú spoločnosť viac rozdelí," myslí si portál, ktorý poukazuje na protesty, ktoré sa proti päťdesiatpäť ročnému politikovi hneď v deň jeho vymenovania uskutočnili.

Denník Die Welt si všíma to, ako razantne Johnson zmenil kabinet, kde na kľúčové posty dosadil "zástancov tvrdého brexitu". Komentátor verejnoprávnej televízie ARD v tejto súvislosti spomína, že už sa v Británii hovorí o "noci dlhých nožov" alebo o "letnom masakre".

"Vlastne nemôže prekvapiť, že sa Johnson snaží o nový začiatok - politiku doterajšej vlády konieckoncov kritizoval tak tvrdo, že by bolo takmer možné zabudnúť, že je členom rovnakej strany ako Theresa Mayová," konštatuje komentátor.

Denník Straubinger Tagblatt zase vyjadruje presvedčenie, že budúce dni a týždne pre Johnsona rozhodne nebudú jednoduché. "Aj keď by ho človek nemal podceňovať: Pravdepodobnosť, že by čas jeho pôsobenia na čele vlády mohla byť krátka, je relatívne vysoká," myslí si denník, podľa ktorého by v takom prípade všetko smerovalo k predčasným voľbám, ktoré by sa stali v podstate druhým referendom o brexite. "Tým pádom by sa Johnsonov terajší úspech mohol dokonca stať začiatkom konca brexitu."

Rusi nevedia, čo očakávať

Johnson je "absolútne protikladná postava" a nevie sa, čo od neho možno čakať, napísal dnes ruský internetový denník Gazeta.ru pod titulkom "Sankcie po brexite: čo Johnson chystá pre Rusko". Johnsonov postoj podľa neho znervózňuje ruských boháčov, ktorí svoje peniaze vyviezli do Anglicka.

Nový britský premiér má síce podľa denníka ruských predkov a v Londýne ako starosta zaviedol oslavy ruských fašiangov, ale ako šéf britskej diplomacie trval na vyhostení ruských diplomatov z Británie a volal po pritvrdení sankcií proti Rusku, pričom kritizoval niektoré členské krajiny Európskej únie za "mäkkosť" voči Moskve. To mu však nebránilo, aby sa súčasne zasadzoval za dialóg s Ruskom a spoluprácu v niektorých oblastiach.

Johnson bol tiež prvý, kto z otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v Salisbury de facto obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Dokonca napísal odpoveď na Putinov rozhovor vo Financial Times o kríze liberalizmu, v ktorom citoval ruské štatistiky, že 12 percent Rusov musí chodiť na záchod na ulici, pripomenul denník. Putin však už novému britskému premiérovi zablahoželal - na rozdiel od nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Želenského.

Robí vrásky oligarchom

"Johnsonovo vymenovanie sa zatiaľ javí ako nejednoznačný signál pre ruských oligarchov, ktorí v Británii podnikajú, majú tú nehnuteľnosti či iné aktivity," cituje Gazeta.ru právneho experta Pavla Ikkerta.

Najvplyvnejší ruskí podnikatelia zo zoznamu najväčších boháčov časopisu Forbes sú v Británii už teraz vážne obmedzovaní nielen kvôli reťazovej reakcii po amerických sankciách, ale aj kvôli otrave Skripaľových. Napríklad im Londýn prestal dávať "zlaté víza", ktoré sa predtým udeľovali na tri roky za investície nad dva milióny libier do britskej ekonomiky.

Briti tiež začali preverovať údaje o príjmoch 140 najväčších boháčov žijúcich v Británii, z ktorých mnohí sú Rusi. "Byť boháčom nie je zločin, ale mali by vedieť vysvetliť pôvod svojho kapitálu," uviedol podľa Gazeta.ru nemenovaný zdroj s tým, že výsledky vyšetrovania by mohli byť známe ku koncu roka.

"Britské úrady môžu - ak budú chcieť - vytvoriť všetky podmienky, aby zabavili ruským oligarchom zostávajúce aktíva v Londýne," tvrdí Ikkert. Avšak dodal, že vôbec nie je isté, či na to Johnson bude mať dosť síl. Má totiž pred sebou veľa problémov súvisiacich s brexitom.

"Rozhodná osobnosť plná elánu"

Za "politika paradoxov, schopného neobvyklých rozhodnutí" označuje nového britského premiéra ruský ekonomický denník Vedomosti.

Už z Johnsonovho inauguračného prejavu "je jasné, že sa na medzinárodnú politickú scénu vracia charizmatická, mimoriadne rozhodná osobnosť plná elánu", ktorá aj napriek bohatým skúsenostiam v úlohe starostu Londýna a šéfa britskej diplomacie nestratila sviežosť ani rýchlosť reakcií, výrazný zmysel pre humor či sklon k paradoxným krokom.

"Ak nie je ideálny, tak to nemusí byť na škodu: predchádzajúci premiéri boli trochu nudní," poznamenal komentátor denníka Vedomosti. Johnson podľa neho bude nepríjemný partner pre Európu a aj pre USA, ale trojnásobne nepohodlný bude pre Rusko.

"Skrátka: Britom možno len závidieť. Ak si Boris Johnson nezláme väz na brexite, či ako politik prežije 31. október, kedy má Británia opustiť EÚ, určite zostane premiérom nadlho," mienia Vedomosti.

"Borisa Johnsona nenávidí bezmála polovica Británie. Ale druhá polovica ho zbožňuje," poznamenala ruská rozhlasová stanica Kommersant FM. Pripomenula, že sám Johnson sa svojho času označil za rusofila a vyslovoval sa pre "zmluvu s diablom", teda pre spoluprácu s Vladimírom Putinom a Assadom v Sýrii.

Ale ťažko si predstaviť, že by bol v dohľadnej budúcnosti ochotný k zblíženiu s Moskvou, a to aj v prípade, že by si to žiadala nejaká geopolitická logika.

01 - Modified: 2019-07-23 11:44:49 - Feat.: 0 - Title: Kto je Boris Johnson? 02 - Modified: 2019-07-23 13:37:28 - Feat.: 0 - Title: Svetoví lídri reagujú na zvolenie Borisa Johnsona za nového britského premiéra 03 - Modified: 2019-07-23 19:23:13 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini: Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca 04 - Modified: 2019-07-24 08:35:14 - Feat.: 0 - Title: Úloha pre Johnsona: Napísať tajný list jadrovým ponorkám, keby atómovka zničila Londýn 05 - Modified: 2019-07-24 13:21:22 - Feat.: 0 - Title: Johnson roky ohuruje bombastickým jazykom. Zakrýva tak nedostatok politickej vízie, tvrdí odborník 06 - Modified: 2019-07-24 16:02:36 - Feat.: 0 - Title: Britská kráľovná vymenovala Johnsona za nového premiéra 07 - Modified: 2019-07-24 18:42:08 - Feat.: 0 - Title: Z britskej vlády odchádzajú ďalší ministri vrátane šéfa diplomacie Hunta 08 - Modified: 2019-07-24 21:53:39 - Feat.: 0 - Title: Johnsonovi gratuloval aj Tusk, žiada detaily o jeho plánoch brexitu
01 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 04 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 15:01