Reuters
StoryEditor

Irán sa priznal, že zostrelil ukrajinské lietadlo. Prial by som si, aby som bol mŕtvy, povedal veliteľ

11.01.2020, 06:16
Iránske úrady sa za incident ospravedlnili a zdôraznili, že tí, ktorí ho spôsobili, sa budú zaň zodpovedať.

Irán dnes priznal, že jeho armáda v stredu neúmyselne zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube.

Dôvodom bola ľudská chyba, uviedla iránska štátna televízia s odvolaním sa na vyhlásenie iránskej armády. Iránske úrady sa za incident ospravedlnili a zdôraznili, že tí, ktorí ho spôsobili, sa budú zaň zodpovedať.

Podľa iránskych ozbrojených síl ukrajinské lietadlo prelietavalo v blízkosti citlivého vojenského zariadenia, ktoré patrí elitným iránskym revolučným gardám, a bolo omylom považované za nepriateľský cieľ.

Veliteľ vzdušných síl Iránskych revolučných gárd (IRGC) brigádny generál Amír Alí Hádžízáde akceptoval plnú zodpovednosť za tento omyl a ospravedlnil. "Prial by som si, aby som bol mŕtvy," povedal. "Po vypočutí o havárii ukrajinského lietadla som chcel zomrieť," uviedol počas sobotnej tlačovej konferencie, informuje RT. 

Neodpustiteľná chyba

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril v sobotu v mene svojej krajiny "hlbokú ľútosť" nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu". 

"Ozbrojené sily" po internom vyšetrovaní dospeli k záveru, že strašnú haváriu ukrajinského lietadla a smrť 176 nevinných ľudí spôsobili rakety vypálené v dôsledku ľudskej chyby," napísal Rúhání na Twitteri.
Dodal, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom "identifikovať a stíhať túto tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Iránsky najvyšší duchovný vodca Ajatolláh Alí Chameneí bol v piatok informovaný, že lietadlo omylom zostrelili Iránci, a vyslovil sa pre to, aby táto informácia bola po stretnutí bezpečnostného vedenia zverejnená, uviedla s odvolaním sa na iránske médiá agentúra Reuters.

Iránska armáda vo vyhlásení vyjadrila sústrasť rodinám obetí a sľúbila, že zdokonalia svoje systémy, aby do budúcna takýmto chybám predišla.

Boeing 737 ukrajinských aerolínii UIA sa zrútil v stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska, žiadny z cestujúcich ani členov posádky pád stroja neprežil.

Okamžité špekulácie

Ihneď sa objavili špekulácie, že lietadlo mohla zasiahnuť iránska protivzdušná obrana, pretože len niekoľko hodín predtým armáda vypálila 16 rakiet na dve základne v Iraku, kde sú umiestnení aj Američania.

Išlo o odvetu za americký likvidačný útok na iránskeho generála Kásema Solejmáního v Bagdade. Predpokladá sa, že v tom čase bola preto v pohotovosti iránska protivzdušná obrana.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavíd Zaríf dnes na twitteri napísal, že pád ukrajinského lietadla spôsobila ľudská chyba, ku ktorej došlo "v čase krízy spôsobenej americkým nezodpovedným správaním".

Ukrajina žiada ospravedlnenie 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu požiadavku, aby osoby zodpovedné za zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla Irán patrične potrestal a vyplatil aj odškodné.

"Očakávame, že Irán... postaví vinníkov pred súd," napísal Zelenskyj podľa agentúry AFP na Facebooku, kde zároveň iránsku stranu vyzýva i na vyplatenie kompenzácií a odškodného. "Dúfame, že vyšetrovanie bude prebiehať bez úmyselného odkladu a marenia," dodal Zelenskyj.

Prezident vyzval, aby sa na celom vyšetrovaní mohlo zúčastňovať 45 ukrajinských odborníkov. Okrem toho na sociálnej sieti Twitter Zelenskyj požiadal Irán, aby sa za tento incident "oficiálne ospravedlnil".

Irán doteraz zostrelenie ukrajinského lietadla popieral. O tom, že ukrajinské lietadlo, možno omylom, zostrelili Iránci, hovoril pritom už vo štvrtok s odvolaním sa na informácie tajných služieb kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého krajina v troskách lietadla prišla podľa aktualizovanej bilancie o 57 občanov.

O tejto možnej príčine katastrofy boeingu sa ešte skôr zmienili americké médiá a prezident Donald Trump neurčito povedal, že pád lietadla mohol spôsobiť niečí omyl. O variante zostrelenia sa zmienil aj britský premiér Boris Johnson a šéf austrálskej vlády Scott Morrison.

01 - Modified: 2020-01-10 05:22:09 - Feat.: 0 - Title: Pád ukrajinského lietadla: Irán povolí, aby sa do vyšetrovania zapojili americkí experti Boeingu 02 - Modified: 2020-01-10 15:09:45 - Feat.: 0 - Title: Experti zanalyzovali video zo zostrelenia Boeingu nad Iránom. Vedia, odkiaľ bolo natočené 03 - Modified: 2020-01-10 16:06:57 - Feat.: 0 - Title: Do Iránu prestanú tiecť miliardy dolárov. Spojené štáty uvalili na krajinu nové sankcie 04 - Modified: 2020-01-10 20:31:32 - Feat.: 0 - Title: Terorizmus alebo zostrelenie. Ukrajina má na stole dve príčiny havárie lietadla v Iráne 05 - Modified: 2020-01-10 20:45:22 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty sa počas tajnej misie pokúsili zabiť ďalšieho iránskeho veliteľa
01 - Modified: 2022-04-12 10:29:34 - Feat.: - Title: Irán dodáva Rusku zbrane. Čokoľvek protiamerické nám urobí radosť, hovoria militanti 02 - Modified: 2022-03-23 17:08:37 - Feat.: - Title: Irán tvrdí, že obnovenie jadrovej dohody je bližšie ako kedykoľvek predtým 03 - Modified: 2022-02-06 20:41:02 - Feat.: - Title: Izraelský premiér gratuloval Bidenovi k operácii proti vodcovi Islamského štátu, hovorili o Iráne 04 - Modified: 2022-02-05 05:33:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty odstupujú od sankcií uvalených na iránsky civilný jadrový program 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:35