TASR/AP
StoryEditor

Spoveď zdravotníčky, ktorá sa stará o pacientov s COVID-19 v USA: Popíše to len jedno slovo. Cunami

25.04.2020, 11:59
Autor:
ČTKČTK
Na jej pracovisku sa za necelý mesiac kapacita intenzívnej starostlivosti navýšila zo 16 lôžok na 82, pričom miesta sa rýchlo naplnili.

Fyzické a psychické vyčerpanie, nedostatok vybavenia, obrovské počty pacientov a pocit bezmocnosti z toho, že mnohým nie je možné pomôcť. S tým všetkým v posledných týždňoch bojovala zdravotná sestra Martina Němcová, ktorá sa stará o pacientov s COVID-19 v nemocnici vo White Plains neďaleko New Yorku. Na vrchole epidémie zažila situácie dovtedy nepredstaviteľné. Mŕtvych pacientov jej pomáhali baliť študentky, "ktoré ešte ani nematurovali", a v určitej fáze nemocnici došli aj "veci, do ktorých sa tí mŕtvi ľudia balia". Povedala, že by podobným svedectvám sama neverila, keby krízu neprežila.

"Asi jediné slovo, ktorým sa to dá popísať, je cunami. Viete, že nejaká vlna príde, ale neviete si predstaviť, ako strašne obrovská tá vlna bude," povedala 45-ročná Češka, ktorá v nemocnici severne od New Yorku pracuje cez 20 rokov. Na rozsah krízy z posledných týždňov sa podľa nej v podstate nebolo možné pripraviť. "Pripravíte si nejaké tie ventilátory a tak ďalej a zrazu zistíte, že to, čo ste si pripravili, je asi tak desať percent toho, čo naozaj potrebujete," zhrnula.

Márnice boli úplne preplnené

Zdravotníci vo White Plains začali ťažobu epidémie pociťovať ako jedni z prvých v USA, pretože sa im do starostlivosti dostali chorí z neďalekého New Rochelle. Toto severovýchodné predmestie New Yorku bolo spočiatku hlavným ohniskom nákazy koronavírusu v rovnomennom americkom štáte. V druhom marcovom týždni tam bola vyhlásená lokálna karanténa po tom, čo lekári odhalili stovku infikovaných.

"New York hlásil desať chorých a my sme ich naraz mali niekoľko stoviek a vôbec sa to nedalo zvládnuť. (...) Zakaždým, keď ste sa pozreli k dverám, tak tam bola ďalšia sanitka s niekým, kto nemohol dýchať," opísala situáciu Němcová s tým, že na novú chorobu žiadne zo zabehnutých postupov nefungovali.

"A zrazu tá bezmocnosť, tá strašná bezmocnosť, že nech robíte, čo robíte, tak sa s tým nedá vôbec nič urobiť. A keď sa otočíte, je tam ďalších desať, dvanásť, pätnásť (pacientov)," pokračovala.

Na jej pracovisku sa za necelý mesiac kapacita intenzívnej starostlivosti navýšila zo 16 lôžok na 82, pričom miesta sa rýchlo naplnili. Každý zdravotník musel dohliadať na viac vážne chorých pacientov, než je zvykom, a ochranné pomôcky určené na jedno použitie sa začali používať opakovane, podobne ako trubičky od pľúcnych ventilátorov. "Hneď ako uvoľníte posteľ, tak je tam niekto iný ... Naše márnice boli samozrejme úplne preplnené, museli sme tých ľudí dávať do mraziacich áut. Došli nám tie veci, do ktorých sa tí mŕtvi ľudia balia," opísala. Z rozhovorov so zdravotníkmi pôsobiacimi v srdci neďalekého veľkomesta navyše mala informácie, že môže byť ešte horšie.

Žiačky ako pomocné sily

Ako obzvlášť extrémny jej v pamäti utkvel moment, kedy musel byť jednému z pacientov, ktorý "očividne umieral", v zhone a bez dôkladného čistenia odobraný ventilátor kvôli záchrane iného chorého. Umierajúci potom zostal na lôžku s dýchacou maskou a "čakali sme, kým mu jednoducho vypovie srdce".

Pri jednej zo smien na začiatku apríla zase Němcovej umreli pred očami dvaja pacienti počas jednej hodiny. Keď si vyžiadala posilu kvôli uvoľňovaniu lôžok, "poslali mi žiačky zo škôl, ktoré ešte ani nematurovali". "To boli naše pomocné sily, ktoré pomáhali tých mŕtvych baliť," opísala matka dvoch detí.

Zdravotníci starajúci o ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 kvôli ochranným oblekom a izolácii od vonkajšieho sveta často za dlhých smien nemajú čas ani jesť a piť. S únavou sa potom spája nebývalá psychická záťaž, ktorá je umocnená zložitým rozhodovaním pri komunikácii s rodinnými príslušníkmi chorých. "Veľakrát to bolo krásne, že ste dokázali tie rodiny spojiť. A niekedy to bolo, že vás to úplne rozhodilo," opísala Němcová.

Spomenula v tejto súvislosti prípad istej ženy, ktorej nechcela poslať fotografiu jej chorého manžela, pretože po niekoľkých dňoch hospitalizácie "vyzeral ako niekto úplne iný". Inej žene sa údajne po pohľade na svojho muža ležiaceho na jednotke intenzívnej starostlivosti priťažilo natoľko, že krátko nato utrpela infarkt. "Predtým na tom bola strašne dobre, len sa jej horšie dýchalo. A keď ho videla, strašne sa rozplakala a hovorila, 'dostaňte ma odtiaľto preč' ... Neviem, či to tá pani prežila," opisovala Němcová.

Situácia sa zlepšila

Ona aj ďalší zdravotníci pôsobiaci vo White Plains už majú v týchto dňoch kvôli možným psychickým ťažkostiam k dispozícii odbornú pomoc, pre českú sestričku sú však najväčšou oporou kamaráti a rodina. Priznala však, že pocity zo zážitkov z práce sa veľmi ťažko vysvetľujú "niekomu, kto v tom nie je". Snažia sa tak čo najviac komunikovať so svojimi kolegyňami.

"Proste si vždy spytujete (svedomie) a máte pocit viny, že ste niekde niečo mali urobiť," povedala. Aj pre ostrieľaných zdravotníkov a zdravotníčky pri tom môže byť situácia v istých momentoch nezvládnuteľná. Němcová spomínala na koniec jednej zo svojich 12-hodinových smien, pri ktorej jej rovnako veľmi skúsenú kolegyňu zrejme premohla panika a jej pacientov musel prevziať niekto iný. "Jednoducho to nešlo. Tá žena to vôbec neuniesla, nemohla ísť späť dovnútra," spomínala Češka.

V posledných dňoch už sa podľa všetkého situácia v nemocniciach štátu New York zlepšuje. Zlom vo White Plains prišiel podľa Němcovej na Veľkonočný pondelok, kedy dorazili posily v podobe skupiny armádnych zdravotníkov. "To bol zázrak, to sa vôbec nedá opísať. Stáli tam a čakali, až im povieme, čo majú robiť ... A od toho dňa je všetko lepšie," povedala.

Česká zdravotná sestra sa domnieva, že jej nemocnica sa s udalosťami posledných týždňov vysporiadala najlepšie, ako mohla. Šokom pre ňu vraj bolo to, že na COVID-19 nezomierali len dlhodobo vážne chorí alebo starí ľudia. "Ja som pochovala dvadsaťsedemročného," vyhlásila. Vysvetlila, že daný muž mal astmu, čo však podľa nej stále nebol scenár, aký by médiá na začiatku pandémie popisovali. "Vôbec nehovorili, že takto mladí ľudia budú umierať," dodala.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-03 16:57:35 - Feat.: 0 - Title: "Amerika sa musí prispôsobiť vojnovému stavu." New York žiada mobilizáciu 02 - Modified: 2020-04-04 16:56:22 - Feat.: 0 - Title: New York hlási negatívne rekordy. Nakazenými aj obeťami prekonal Čínu 03 - Modified: 2020-04-05 17:37:36 - Feat.: 0 - Title: Američanov čaká najhorší týždeň života. Toto bude náš Pearl Harbor, vyhlásil šéf zdravotníckej služby 04 - Modified: 2020-04-10 13:52:49 - Feat.: 0 - Title: Dron natočil, ako v New Yorku pochovávajú ľudí do masového hrobu 05 - Modified: 2020-04-14 07:01:54 - Feat.: 0 - Title: New York má už to najhoršie za sebou, vyhlásil guvernér 06 - Modified: 2020-04-22 20:45:27 - Feat.: 0 - Title: V New Yorku sa koronavírusom nakazili aj dve mačky. Prenos na človeka však nie je dokázaný
01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:49