StoryEditor

Krajiny v západnej Afrike bijú na poplach. Kvôli koronavírusu narastá detská práca

03.06.2020, 10:30
Obdobie zberu kakaa a zatvorené školy vystavili deti v Pobreží Slonoviny a Ghane nebezpečenstvu.

V Pobreží Slonoviny a Ghane zrejme prudko narastá detská práca a môže za to aj koronavírus. K už dlhodobému problému teraz prispievajú zatvorené školy, kontroly sa do dedín počas prebiehajúcej sezóny zberu kakaa navyše nemajú ako dostať.   

Hnutie Fairtrade Africa uviedlo, že dostali hlásenia o možných prípadoch z posledných týždňov vo východných a západných regiónoch Pobrežia Slonoviny. Hlásenia posunuli vláde. Hovorcov oboch vlád však nebolo možné zastihnúť. „Aj za normálnych okolností sú detí zraniteľné. Teraz ešte navyše nechodia do školy,“ povedala Anne-Marie Yao, regionálna manažérka Fairtrade Africa. „Nemáme prístup do týchto dedín. Nevieme, čo presne sa v nich odohráva a pritom sme v polovici obdobia zberu,“ uviedla pre Thomson Reuters Foundation.

Kvôli pandémii nemajú pracovníkov na plantážach, a útulne, kam za normálnych okolností umiestňujú zachránené deti, sú teraz zavreté, dodala.

Viac ako dva milióny detí pracuje v kakaovom odvetví v Ghane a Pobreží Slonoviny. Podľa návrhu správy sponzorovanej americkou vládou, to vyzerá tak, že oproti stavu spred desiatich rokov je to vyššie číslo. Aktivisti navyše uvádzajú, že zatiaľ čo niektoré deti pracujú pre svojich rodičov, iné sú sem zavlečené zo zahraničia.

„Zatiaľ sme nevideli žiaden dôkaz, že by detská práca pribudla, ale ešte je stále skoro na závery,“ povedal Nick Weatherill, výkonný riaditeľ International Cocoa Initiative, nadácie pracujúcej na eliminovaní detskej práce so sídlom v Švajčiarsku. „Ak bude súčasná situácia pokračovať, nárast detskej práce je veľmi pravdepodobný,“ dodal.

Weatherill povedal, že včasné opatrenia, ako finančné príspevky pre domácnosti, by mohli pomôcť. Ekonomické straty v dôsledku pandémie budú tiež rizikom, že deti kvôli nim budú nútené pracovať.

Učitelia sú zvyčajne prví, ktorí si zneužívanie detí všimnú, povedala Yao. Navrhuje preto, aby štát učiteľov usmernil, aby so svojimi študentami zostali v kontakte a neopúšťali svoje komunity. Národný výbor proti obchodovaniu s ľuďmi Pobrežia Slonoviny vydal minulý týždeň stanovisko, v ktorom rodičom pripomína, že detská práca je stíhateľná. „Zberná sezóna a zavretie škôl nemôžu slúžiť ako ospravedlnenie porušovania detských práv,“ povedala prvá dáma Pobrežia Slonoviny Dominique Ouattara, ktorá výboru predsedá.

Pobrežie Slonoviny a Ghana sa na produkcii kakaa podieľajú celosvetovo 65 percentami. Detská práca je pritom v tomto odvetví pretrvávajúcim problémom, napriek tomu, že veľké spoločnosti, vrátane Nestle a Hershey, prisľúbili, že si na svojich plantážach na ňu posvietia.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami. Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:28