Reuters
StoryEditor

Pravda o pozadí apokalyptickej explózie: o nebezpečenstve v Bejrúte vedeli premiér aj prezident

11.08.2020, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Chemická látka, ktorá sa používa ako hnojivo či v pyrotechnike a výbušninách, sa do bejrútskeho prístavu dostala pred siedmimi rokmi.

Na zle uskladnených 2 750 ton dusičnanu amónneho, ktorý minulý utorok spôsobil silnú explóziu v Bejrúte, upozorňovali rôzne úrady už niekoľko posledných rokov. V júli o nebezpečnom materiáli upovedomili libanonské bezpečnostné zložky aj prezidenta Michela Auna a premiéra Hasana Dijába. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters a zo svedectva činiteľov a úradníkov, s ktorými agentúra hovorila.

​O úradníckych ťahaniciach okolo uskladneného dusičnanu amónneho informovala správa generálneho riaditeľstva štátnej bezpečnosti, ktorá skúmala udalosti predchádzajúce výbuchu. V nej sa odkazuje aj na súkromný list z 20. júla adresovaný Aúnovi a Dijábovi.

"Ja za to zodpovedný nie som!"

Plné znenie listu správa neobsahovala, podľa vysoko postaveného bezpečnostného činiteľa, ktorý si neželal byť menovaný, v ňom však boli poznatky zo súdneho vyšetrovania, ktoré sa začalo v januári tohto roka a ktoré dospelo k záveru, že je chemikáliu potrebné okamžite zabezpečiť.

Zástupca Dijába, ktorého vláda v pondelok kvôli explózii podala demisiu, prijatie listu potvrdil. "Súčasný kabinet dokument dostal 14 dní pred explóziou a reagoval na neho v priebehu dní. Predchádzajúca administratíva mala vyše šesť rokov a neurobila nič," dodal zástupca.

Dôkaz o predchádzajúcej korešpondencii môže iba prehĺbiť nevôľu verejnosti voči vedeniu krajiny, ktoré svojou neschopnosťou a skorumpovanosťou Libanon ešte pred explóziou a koronavírusovou krízou doviedlo k ekonomickému kolapsu.

Aún minulý týždeň potvrdil, že informácie o materiáli mal. "Povedali, že je to nebezpečné. Ja za to zodpovedný nie som! Neviem, kde to uskladnili a nevedel som, aké nebezpečné to je. Nemám žiadnu autoritu riešiť veci priamo s prístaviskom. Je tu hierarchia a všetci tí, ktorí o tom vedeli, mali poznať svoje povinnosti a urobiť nevyhnutné," uviedol prezident.

Loď zhabali kvôli dlhom

Listu obom hlavným predstaviteľom predchádzalo mnoho obežníkov a oznámení od bezpečnostných, colných a prístavných úradov, ktoré v posledných šiestich rokoch na súdy opakovane naliehali, aby bol dusičnan amónny zo skladu blízkeho centru metropoly odstránený.

Chemická látka, ktorá sa používa ako hnojivo či v pyrotechnike a výbušninách, sa do bejrútskeho prístavu dostala pred siedmimi rokmi. Doviezla ju loď plávajúca pod vlajkou Moldavska a prevádzkovaná Ruskom, ktorá náklad viezla z Gruzínska do Mozambiku, uviedol kapitán plavidla. V Bejrúte sa zastavila, aby získala ďalší tovar na prevoz.

​Libanonské úrady však loď v decembri 2013 zhabali kvôli vysokým dlhom voči dvom spoločnostiam, ktoré sa sťažovali u bejrútskych súdov. V máji 2014 sa rozhodlo, že loď nie je plavbyschopná a jej náklad bol vyložený v septembri toho istého roku a uskladnený v prístavisku.

Vo februári 2015 súd určil odborníka, ktorý mal vyhodnotiť povahu nákladu. Ten určil, že materiál lode je nebezpečný a prostredníctvom prístavných úradov požiadal o jeho presun k armáde. Tá však žiadosť odmietla a odporučila, aby boli chemikálie presunuté alebo predané libanonskej súkromnej firme zaoberajúcej sa výbušninami. Spoločnosť materiál takisto odmietla.

Pravidelne žiadali o preloženie 

Dusičnan amónny teda zostal v hangári v prístavisku a úrady o jeho preloženie žiadali zhruba každých šesť mesiacov justíciu.

Sudca nakoniec tento rok v januári začal vyšetrovanie, pretože sa ukázalo, že sklad nikto nestráži, v jednej zo stien je diera a dvere sú uvoľnené z pántov, a hrozí teda, že niekto nebezpečný materiál ukradne. Na základe týchto rozkazov bezpečnostné úrady inštruovali prístavisko, aby dvere a diery opravilo a zabezpečilo ochranku.

"Opravy začali a (prístavné úrady) vyslali tím sýrskych pracovníkov, (na ktorý však) nikto nedohliadal," uviedol bezpečnostný úradník, ktorý si tiež neželal byť menovaný. Podľa neho pri opravách iskra zo zvárania zapálila požiar; oheň následne pohltil v rovnakom hangári uskladnenú pyrotechniku ​​a keď sa rozrástol, vybuchol aj dusičnan amónny.

Explózia v Bejrúte si podľa aktuálnej bilancie agentúry DPA vyžiadala životy najmenej 165 ľudí. Britská BBC s odkazom na miestne médiá uvádza 220 obetí a 110 stále nezvestných. Ďalších 6000 osôb bolo zranených. Okolo 300-tisíc ľudí prišlo o domov.

Slovensko vysiela na pomoc Bejrútu humanitárnu pomoc vo forme potravín a zdravotníckeho materiálu. Balík humanitárnej pomoci váži viac ako 6000 kilogramov a jeho hodnota je približne 60-tisíc eur. Rezort slovenskej diplomacie okrem toho venuje 100-tisíc eur.

01 - Modified: 2020-08-06 08:10:40 - Feat.: 0 - Title: Apokalyptická správa o Bejrúte: 300-tisíc ľudí je bez domova, škody dosahujú päť miliárd dolárov 02 - Modified: 2020-08-06 13:05:20 - Feat.: 0 - Title: Lekár z Libanonu: Väčšina ľudí si myslí, že výbuchy v Bejrúte spôsobil útok 03 - Modified: 2020-08-06 13:49:46 - Feat.: 0 - Title: Bejrúťania vyzývali Macrona, aby ukončil libanonský režim. Davy volali po revolúcii 04 - Modified: 2020-08-07 08:52:45 - Feat.: 0 - Title: Do výbuchu v Bejrúte je určite namočený Hizballáh, tvrdí bývalý spravodajský dôstojník 05 - Modified: 2020-08-07 12:08:40 - Feat.: 0 - Title: Mesto pri Belehrade sa bojí veľkoskladu liadku, je ho viac ako v Bejrúte
01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael 03 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone 04 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 05 - Modified: 2024-04-08 13:21:48 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že v Libanone zabila popredného veliteľa Hizballáhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:24