StoryEditor

Západ bombarduje Líbyu. Pod velením Ameriky (video)

18.03.2011, 23:00
Sledujeme online | Do vojenského zásahu proti Kaddáfímu sa po Francúzoch zapojili aj Spojené štáty.

23:08 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí verejne vystúpil a podľa BBC povedal ľudu, že Stredozemie sa stalo "vojnovú pôdou". Povedal, že "otvorí armádne sklady, aby bránil Líbyu, jej jednotu, suverenitu a silu". Kaddáfí ďalej vo svojom vyhlásení tvrdí, že Líbyjčania budú čeliť "koloniálnym križiakom".

22:50 Francúzska armáda poprela predchádzajúce informácie líbyjskej štátnej televízie o tom, že bola zostrelená jej stíhačka pri Tripolisu.

22:31 Do operácie v Líbyi sa podľa posledných správ zapoja aj niektoré arabské krajiny a ich letecké sily.

22:23 Líbyjská štátna televízia uviedla, že v krátkej dobe prehovorí Muammar Kaddáfi.

22:19 Agentúra AFP oznámila, že podľa líbyjskej štátnej televízie bolo nad územím Líbya zostrelené francúzske lietadlo. Informáciu však zatiaľ nie je možné overiť.

22:15 Líbyjská štátna televízia dnes večer tvrdila, že západní spojenci, ktorých označila za "križiackych nepriateľov", bombardujú civilné ciele v Tripolise, Misuráte, Syrte, Benghází a v meste Zuára. Na predmestí Tripolisu údajne zasiahli nemocnicu a v Misuráte ropné zásobníky. Podľa líbyjskej štátnej agentúry JANA vraj záchranári v líbyjskom hlavnom meste museli prevážať "civilné obete" do zdravotníckych zariadení. Spojenci sa k tomuto obvineniu zatiaľ nestihli vyjadriť.

22:14 Podľa televízie Al-Džazíra sú vodcovia povstalcov v meste Benghází v kontakte so spojencami a koordinujú s nimi svoju činnosť. Televízia k tejto informácii zatiaľ neoznámila žiadne ďalšie podrobnosti.

22:09 "Je to barbarský útok proti líbyjským ľudu, ktorý prišiel vo chvíli, keď Líbya oznámila práce na rozsiahlych reformách svojej vlády a reorganizáciu krajiny. Barbarská agresia spôsobila reálne škody na civilných cieľoch a ľudských životoch," povedal Muhammad Zvaj, generálny tajomník Všeobecného líbyjského ľudového kongresu.

22:06 Do zásahu proti Líbyi sa zapojí aj Španielsko. Z Madridu odštartovali štyri stíhačky, ktoré sa majú podľa agentúry Reuters pripojiť ku spojeneckej akcii.

21:50 Líbyjská štátna televízia uviedla, že spojenci zasiahli obytnú štvrť v Tripolise a ropné zásobníky u Misure.

21:42 "Kaddáfí ďalej útočí na svoj ​​ľud namiesto toho, aby dodržiaval prímerie, ktoré sám vyhlásil. Náš zásah je správny," vyhlásil britský premiér David Cameron.

21:45 Viceadmirál Gortney oznámil, že spojenci nechystajú pozemný útok. Dodal pritom, že najneskôr do dvanástich hodín koalícia zničí Kaddáfího protilietadlový systém.

21:36 Podľa Gortneyho ide len o prvú fázu vojenskej operácie v Líbyi. Útok bude pozostávať z viacerých častí.

21:31 Koaličné vojská útočia na líbyjské ciele, ktoré predstavujú najväčšiu hrozbu pre spojenecké sily. Uviedol to z budovy Pentagonu viceadmirál William Gortney.

21:27 Spojenci podľa oznámenia Pentagonu útočia aj na telekomunikačné ciele.

21:26 Pentagon predpokladá, že v budúcom týždni velenie nad operáciami v Líbyi prevezme NATO.

21:24 Pentagon oznámil, že Američania vypálili cez 110 riadených striel Tomahawk, ktoré zasiahli cez dvadsať cieľov protilietadlovej obrany na pobreží Líbye.

21:22 Na Líbyu zaútočila koalícia piatich krajín: USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko.

21:18 Rusko si podľa šéfov svojej diplomacie stále udržuje rezervovaný postoj k celej akcii v Líbyi.

21:13 Velenie nad spojeneckým úderom prevzali Spojené štáty americké.

21:01 Spojené štáty začali z vojnovej lode útok riadenými strelami proti líbyjskej protilietadlovej obrane na pobreží krajiny. Zamerať sa chcú hlavne na oblasť okolo hlavného mesta Tripolis. Podľa britského premiéra Davida Camerona sa do akcie v Líbyi zapojili tiež britské sily.

20:45 Severoatlantická aliancia (NATO) sa pravdepodobne zapojí do akcií proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, povedal dnes ČTK dôveryhodný diplomatický zdroj. Rozhodnutie o tom by mohlo padnúť už v nedeľu, kedy zasadne na úrovni veľvyslancov mimoriadna Severoatlantická rada, teda najvyšší rozhodovací orgán aliancie.

20:20 Podľa agentúry Reuters má americké námorníctvo v Stredomorí pripravené tri ponorky k operáciám v Líbyi.

19:55 - Alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika dnes sľúbil politické reformy v snahe odvrátiť podobné nepokoje, aké viedli k pádu prezidetov v Egypte alebo Tunisku. Informovala agentúra Reuters.

19:47 - Člen dočasnej národnej rady v Benghází, Dr. Fathi Baja, je presvečený, že rebeli prekonajú vojská plukovníka Kaddáfího. "Nadchádzajúcich niekoľko hodín ukáže, že naše sily sú schopné rozdrviť a zničiť Kaddáfího žoldákov a kriminálnikov a celý zločinecký režim," hovorí. "Kaddáfího režim žije svoje posledné dni a hodiny."

18:55 - Holandský premiér Marek Rutto povedal, že je spokojný s výsledkami summitu v Paríži. "Signál, ktorý pošleme plukovníkovi Kadáffímu a jeho režimu je jednoznačný. Verím, že teraz Briti, Francúzi a Američania budú rýchlo konať."

18:45 - Podľa Al Jazeery francúzske lietadlá útočili na štyri tanky patriace Kaddáfího silám.

18:10 -Francúzske ministerstvo obrany uviedlo pre agentúru AFP, že do operácie v Líbyi je už zapojených asi 20 vojnovvých lietadiel.

17:51  - Podľa televízie Al Jazeera francúzske lietadlá zaznamenali zásah vozidla. Podľa Sarkozyho majú Francúzi pripravené k akcii ďalšie lietadlá.

17:33 - Americký prezident Barack Obama, prehlásil, že líbyjský ľud musí byť chránený. Spojenci sú podľa neho pripravení rokovať, a to neodkladne.

17:27 - Podľa Clintonovej v Líbyi musí byť čo najskôr zastavená paľba. USA podporia spojenecké sily v budovaní bezletovej zóny nad Líbyou. Pozemné jednotky USA do boja nenasadia.

16:45 - Sarkozy na tlačovej konferencii zdôraznil, že vojenská operácia sa uskutočňuje so súhlasom Ligy arabských štátov. Vyhlásil, že diplomacia sa znova začne uplatňovať až keď Kaddáfí prestane útočiť na svoj ľud.

16:20 - Taliansky premiér Silvio Berlusconi povedal, že pre túto chvíľu Taliansko poskytuje iba   základne pre operácie v Líbyi. Reagoval tak na správy, že talianske lietadlá boli zapojené do činnosti dohľadu.

16:15 - Britský premiér David Cameron vyhlásil, že v Líbyi nastal čas na rýchlu akciu.

16:05 - Sarkozy tvrdí, že Francúzsko už zabránilo Kaddáfího útokom v Benghází.

16:00 - Nemecká kancelárka Angela Merkelová: Násilnosti v Líbyi musia skončiť, Nemecko sa však vojenských operácií nezúčastní.

15:50 - Francúzsky prezident Sarkozy: Zaistíme presadenie požiadaviek rady OSN, ktorá vyžaduje aby bolo okamžite zastavené násilie voči civilnému obyvateľstvu Líbye. Účastníci summitu sa zhodli, že uplatnia všetky prostriedky, obzvlášť vojenské.

15:15 - Francúzske stíhačky dnes začali prelietavať nad vzbúrencami kontrolovaným líbyjským mestom Benghází. Informovala o tom francúzska televízna stanica BFMT-TV.

15:00 - Kaddáfí chce ponúknuť ropné kontrakty Číne, Indii a ďalším štátom, ktoré považuje za priateľské.

14:00 - Stíhačka, ktorú v sobotu ráno zostrelili nad východolíbyjským mestom Benghází, patrila rebelom. Pre agentúru AFP to potvrdil čelný predstaviteľ povstaleckého hnutia.

https://www.youtube.com/embed/Dj1uaPWOQUU

13:50 - Sily lojálne plukovníkovi Kaddáfímu boli vyhnané z Benghází protivládnymi jednotkami, agentúre Reuters to povedal ich hovorca. "My revolucionári sme prevzali kontrolu nad štyrmi tankami v Benghází. Povstalecké sily vytlačili Kaddáfího sily z mesta," uviedol Nasr al-Kikili, právnik, ktorý pracuje pre mediálne centrum rebelov v Benghází.


13:40 - Podľa agenúry Reuters by prvá vlna vojenských akcii protí Líbyi za účasti mezinárodného spoločenstva mohla začať hneď po skončení zasadania v Paríži.

13:14 - David Cameron išiel krátko po svojom príchode do Paríža rovno na stretnutie s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. Potom sa k nim pripojila aj americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, uvádza BBC.

12:51 - "Produkcia drasticky klesla kvôli udalostiam posledných týždňov. Našim hlavným problémom dve veci: Po prvé odchod zahraničných expertov, ktorí pracujú na náleziskách a za druhé zabezpečenie prevádzky a bezpečnosti nálezísk, dochádza totiž ku krádežiam zariadenia a výtržnostiam.V súčasnosti sa v krajine ťaží menej než 400 tisíc barelov ropy z pôvodných 1,7 milióna denne," povedal minister líbyjského ropného priemyslu.

12:44 - Generálny tajomník Ligy arabských štátov, povedal, že dúfa, že prímerie vydrží. "Nechceme vidieť žiadne útoky proti civilistom, proti Líbyi, proti ľudom v Líbyi. Takže ak prímerie vydrží, je to začiatok riešenia líbyjského problému," povedal.

12:20 - V liste zaslanom do USA Kaddáfí podľa agentúry AP píše, že on aj všetci obyvatelia Líbye sú pripravení zomrieť pri obrane svojej krajiny.

12:12 - Líbyjský vodca Muammar Kaaddáfí dnes varoval Západ pred dôsledkami vojenského zásahu, ktorým by riziku vystavil Stredomorie a Európu. V liste adresovanom Francúzsku, Británii a USA Kaddáfí píše, že OSN nemá právo zasahovať do vnútorných záležitostí akejkoľvek krajiny.

12:05 - Podľa redaktora BBC Alana Littlea to vyzerá tak, že zostrelená stíhačka bola pilotovaná povstaleckými silami.

11:50 - Na summit OSN , ktorý sa bude konať v Paríži 13:30, vycestoval už aj britský premiér David Cameron.

11:25 - Muž bez výcviku, ktorý zostrelil stíhačku nedaľeko Benghází, sa stal medzi rebelmi hrdinom.

https://www.youtube.com/embed/g0SdfcYl7eg

10:50 - Rebeli a Kaddáfího prívrženci sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria.

10:15 - Mestom Bengházi otriasla ráno mohutná explózia po tom, ako bolo zostrelené lietadlo patriace k silám Muammara Kaddáfího.

9:55 - Vodca líbijských povstalcov tvrdí, že Západ pridlho čaká a na záchranu civilistov už môže byť neskoro.

9:17 - Podľa televízíe al-Džazíra Kaddáfího jednotky vstúpili do mesta Bengházi. Vláda trvá na tom, že udržiava prímerie.

7:31 - Obyvatelia Benghází tvrdia, že v meste bolo počuť výbuchy a prelety stíhačiek.


View Larger Map

5:08 - Líbyjská vláda ubezpečuje, že proti rebelom nepoužije násilie. Taktiež prehlasuje, že chce do krajiny pozorovateľov, ktorí by dohliadali na mier.

https://www.youtube.com/embed/ECIYDsnHkXI

2:43 - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí vyhlásil, že pre rezolúciu  Bezpečnostnej rady OSN neexistuje žiadne oprávnenie. Tvrdí, že to je do očí bijúci kolonializmus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podľa agentúry Reuters a televízie Al-Džazíra pokračovali boje o mesto Misura na západe krajiny a vládne sily tiež postupovali proti povstaleckej bašte na východe krajiny - Benghází. Francúzsko večer medzitým oznámilo, že spolu s Britániou, USA a arabskými krajinami vydalo líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu ultimátum, aby s okamžitou platnosťou prerušil všetky útoky proti líbyjskému obyvateľstvu a vypratal niekoľko miest. Inak mu vraj hrozí vojenská intervencia.

Líbya oznámila prerušenie bojov v reakcii na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN povoľujúcej vojenské opatrenia na ochranu líbyjských civilistov, vrátane zriadenia a presadenia bezletovej zóny nad Líbyou. Opozícia to ale označila za trik. Hovorca líbyjskej vlády Músa Ibrahim povedal, že boje všade v Líbyi boli ukončené, a to aj v Misuráte, o ktorú sa bojovalo aj včera. "Líbya už plní prímerie. Nebojujeme v Misuráte ani nikde inde," tvrdil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na kontakty v Misuráte ale uviedla, že mestom zneli výbuchy aj niekoľko hodín po vyhlásení prímeria. "Boje pokračujú ďalej," tvrdil lekár žijúci v Británii s odvolaním sa na svojich známych.

Tiež televízia Al-Džazíra priniesla svedectvo jedného z povstalcov. "Vojaci sú síce na okraji mesta, ale ostreľujú odtiaľ jeho centrum. Prímerie nie je dodržiavané, Kaddafi stále necháva zabíjať ľudí," povedal. Dnešné boje si vraj vyžiadali 25 mŕtvych, medzi ktorými sú aj deti. Iný zdroj citovaný Reuters hovoril o 38 obetiach.

Správy o pohybe loajalistov smerom k Benghází potvrdil pre Reuters nemenovaný činiteľ americkej národnej bezpečnosti. Pohyby jednotiek sú podľa neho "zámerné". Ich vyhodnotenie sa vraj opiera o oficiálnu správu pre bezpečnostné americké úrady vo Washingtone.

Boje podľa spravodajcu Al-Džazíry pokračujú asi 50 kilometrov od Benghází v lokalitách Magrún a Sluk.

Podľa námestníka líbyjského ministra zahraničia prítomnosť líbyjských vládnych síl okolo Benghází nie je porušením pravidiel prímeria a armáda nemá v úmysle na neho zaútočiť. "Pokiaľ ide o prítomnosť armády v líbyjských mestách, považujeme to za dôležité pre bezpečnosť obyvateľov. Prímerie to neohrozí," citovala Reuters Chálida Kaima. Armáda od oznámenia prímeria podľa neho nevykonala žiadne vojenské operácie.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Susan Riceová v rozhovore pre televíznu stanicu CNN povedala, že správanie Kaddáfího, ktorého sily postupujú k Benghází, je v rozpore so štvrtkovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyžadovala okamžité prímerie. Kaddáfího režim Riceová varovala pred "rýchlymi a istými dôsledkami vrátane vojenskej operácie", ak požiadavky prímeria nebude dodržiavať.

Podľa úradu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v ultimáte pre Kaddáfího stojí, že jeho jednotky majú prerušiť postup na Benghází a tiež sa majú stiahnuť z miest Misura, Závíja a Adžedábíja.


Tripolis požiadal Maltu a Turecko, aby pomohli dohliadať na dodržiavanie pokoja. "Nevieme, na koho sa obrátiť v Bezpečnostnej rade OSN, aby sme s ním rokovali o technických aspektoch prímeria. Pokúšame sa to vyriešiť," povedal Ibrahim.

Podľa líbyjského ministra Musa Kúsyho sa Kaddáfího vláda rozhodla ukončiť boje "v záujme ochrany civilistov". Vyhlásenie bezletovej zóny nad Líbyou Kúsa v televíznom vyhlásení prenášanom v Tripolise odsúdil a povedal, že Líbya je z tohto opatrenia "veľmi smutná".

"Líbyjská republika podniká všetko, aby ochránila civilné obyvateľstvo a umožnila pre neho dodávky tovaru nevyhnutnej humanitárnej pomoci," citovala ministra agentúra DPA. Kúsa podľa nej bez ďalších podrobností zároveň uistil, že Líbya je pripravená na dialóg. "Zaväzuje sa (Líbya) tiež chrániť všetkých cudzincov a všetok ich majetok," povedal Kúsa.

Veliteľ povstalcov Chalífa Haftár ale považuje prímerie za Kaddáfího trik. "Celý svet vie, že je to klamár. Rovnako ako jeho synovia a ďalší príbuzní," povedal.

Určité pochybnosti o tom, či je prímerie myslené vážne, vyjadrilo aj niekoľko politikov vrátane španielskeho premiéra Josého Luisa Zapatera. "Svetové spoločenstvo sa nenechá klamať a rešpekt k rezolúcii OSN overí všetkými prostriedkami," povedal.

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok schválila všetky potrebné kroky na ochranu civilného obyvateľstva v Líbyi vrátane vytvorenia bezletovej zóny v líbyjskom vzdušnom priestore.

01 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Audítori sú finančným svedomím Európy 02 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sektorový operačný program pre priemysel a služby 03 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postupné vyrovnávanie rozdielov medzi regiónmi EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:41