StoryEditor

Vládca Kaddáfí je mŕtvy, Líbya jasá

21.10.2011, 00:00
Smrť diktátora. Po niekoľkých mesiacoch hľadania povstalci chytili despotu.

Zvrhnutý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je mŕtvy. Včera podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri úteku z povstalcami dobytej Syrty. Televízie odvysielali fotografie zabitého plukovníka, ulice Líbye prepukli v mohutné oslavy oslobodeného líbyjského ľudu. Temný režim jedného z najznámejších diktátorov sveta tak včera po 42 rokoch definitívne skončil. „Prežívame neuveriteľné chvíle. Neviem ani slovami opísať šťastie, ktoré tu panuje. Do ulíc vyšli malé deti aj starí ľudia, všetci oslavujú,“ povedal pre HN Majed Hakem, študent medicíny žijúci v Benghází.

Koniec Kaddáfího
Okolo konca života dlhoročného vládcu Líbye vzniklo niekoľko nepotvrdených verzií. Prvou z nich je, že skonal neďaleko rodného mesta za úsvitu. Syrta bola poslednou z bášt starého režimu, ktoré držali v rukách Kaddáfího muži. Povstalcom sa ju včera podarilo po dlhotýždňových bojoch dobyť. Práve to sa plukovníkovi stalo osudné. Zatiaľ sa líšili informácie o tom, či ho majú vzbúrenci živého alebo mŕtveho. Údajne sa pokúšal zo Syrty utiecť v konvoji áut, ktorý napadli lietadlá NATO. Vládnym silám sa potom malo podariť konvoj zastaviť a obkľúčiť. Severoatlantická aliancia potvrdila, že na konvoj s Kaddáfím letecky zaútočila.
Z rodného mesta Syrta, odkiaľ sa snažil Kaddáfí utiecť, previezli jeho telo do Misuráty. Televízia al-Džazíra neskôr oznámila, že je uložený na tajnom mieste v niektorej z miestnych mešít. Smrť Kaddáfího potvrdili aj lídri Prechodnej povstaleckej vlády. Al-Džazíra medzitým ukázala zábery, ako rebeli ťahajú ulicami telo mŕtveho vodcu. Ten má zakrvavenú tvár a v hlave dieru od strely.
Ďalšie verzie smrti
Podľa iných správ sa však Kaddáfí ukrýval v jame v Syrte. Vojak, ktorý ho mal zajať, povedal BBC, že zlomený vládca prosil o milosť. „Nestrieľajte, nestrieľajte,“ zúfalo kričal Kaddáfí. Teóriu potvrdila aj agentúra AFP, ktorá zverejnila fotku odvodňovacích betónových rúr v meste, kde mali vládcu chytiť a smrteľne zraniť. Ďalšie zdroje uvádzajú, že bol chytený priamo v meste. „Okolo ôsmej hodiny rannej sa povstalci priblížili k posledným budovám, ktoré boli ešte pod kontrolou mužov. Zaútočili, ale chceli ho zajať živého. V ústrety im však zaznela streľba,“ tvrdil líbyjský politický aktivista Guma al-Gamaty televízii CNN. Keď sa k nemu povstalci dostali, zmätene sa pýtal, kde sú a čo sa deje. Tvrdil líbyjský rebel. Kaddáfího smrť napokon potvrdila aj diktátorova televízia.

Koniec diktatúry?
Z Líbye prichádzali rozdielne informácie aj v tom, ako bol zranený. Líbyjčania najskôr tvrdili, že Kaddáfí má postrelené obe nohy a leží v nemocnici. „Bol tiež postrelený do hlavy. Na jeho skupinu mierilo mnoho striel a on zomrel,“ uviedol predstaviteľ Prechodnej národnej rady Abdel Madžíd. „Je to historický moment, je koniec tyranie a diktatúry,“ vyhlásil hovorca povstalcov Abdal Háfiz Ghúga. Líbyjskí povstalci tvrdia, že zatkli aj ďalších vysokých predstaviteľov zvrhnutého režimu. Vystopovať mali tiež Kaddáfího syna Sajfa Isláma, ktorý chcel utiecť. Usmrtiť mali tiež despotovho syna Mutasima. „Našli sme ho mŕtveho. Jeho telo sme položili vedľa tela ministra obrany zvrhnutého režimu únise Džábira do sanitky, aby ich previezli do Misuráty,“ povedal jeden z veliteľov povstalcov. Vojaci tiež tvrdia, že chytili Kaddáfího hovorcu Músu Ibráhíma, veliteľa jeho bezpečnostných síl Mansúra Zaúa a šéfa líbyjskej rozviedky Abdalláha Sanúsího. Mŕtvy má byť tiež minister obrany Abú Bakr Júnis Džabír.

01 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeden návrh, množstvo otáznikov 02 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kresťanská mobilizácia voličov 03 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reaganov odkaz nezomrie 04 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruskov (slovenský) investičný model
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:53