StoryEditor

Nečas odstupuje a česká vláda končí

16.06.2013, 00:02
Priebežne aktualizované | Opozičné strany požadujú aj napriek demisii predčasné voľby.

Český premiér Petr Nečas končí a s ním aj celá vláda. Také je vyvrcholenie kauzy, ktorá otriasa českou politickou scénou posledné dni. "Som presvedčený, že toto je optimálne riešenie tejto situácie," povedal po rokovaní koalície.  Pozorne vnímal celý vývoj situácie a je si vedomý, aké to má konzekvencie.

"Som si vedomý svojej politickej zodpovednosti a vyvodzujem z nej tieto dôsledky. Súčasne chcem urobiť to najlepšie pre Občiansku demokratickú stranu i pre túto krajinu," povedal Nečas.

Na pondeľňajšiu 13.hodinu zvolal aj výkonnú radu ODS, kde oficiálne oznámi ukončenie svojho pôsobenia na pozícii predsedu ODS. 

Po rokovaní koaličných špičiek uviedol, že po jeho demisiou skončí aj celá vláda. "Tým pádom bude nulitné hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde," povedal.  Následne by sa tak podľa neho mal v radoch ODS nájsť nový kandidát na post premiéra. Rozhodujúca je väčšina v snemovni. "Som presvedčený o tom, že prezident bude rešpektovať parlamentný charakter našej republiky," doplnil Nečas. O odchode Nečasa z postu predsedu ODS bude ešte rokovať výkonná rada strany.

Pozrite si profil odchádzajúceho premiéra


Koaliční partneri budú teraz čakať na to, koho ODS navrhne na post premiéra. "Návrh musí urobiť ODS, potom sa nad tým návrhom zamyslíme," povedal k tomu karel Schwarzenberg za TOP 09. Ani Petr Gazdík sa nechcel pustiť do špekulácií, kto by mohol Nečasa vystriedať.

Podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek by si prial pokračovanie pravicového kabinetu. "Sme presvedčení, že je našou povinnosťou, aby vláda rozpočtovej zodpovednosti mohla pokračovať až do riadnych volieb. Záleží na väčšine v snemovni a postoji prezidenta," uviedol v Českej televízii Kalousek.

Predstavitelia opozičných strán požadujú aj napriek demisii premiéra predčasné voľby. "Som presvedčený, že je toto málo a podľa nášho súdu je potrebné, aby boli nové voľby," povedal pre Českú televíziu Pavol Kováčik z KSČM.

Plzeňský hajtman Milan Chovanec z ČSSD privítal premiérovo rozhodnutie o rezignácii. "Mohlo ale prísť už skôr," povedal opozičný politik.

Po prejave Petra Nečasa opúšťajú politici Úrad vlády a rozbiehajú sa domov. Teraz začnú tvrdé rokovania, aby vládne strany dali dohromady 101 potrebných hlasov pre udržanie väčšiny v snemovni.

Pozrite sa, čo dnes predchádzalo pádu vlády:

Český premiér Nečas aj napriek napätej politickej situácie odišiel dnes do Varšavy na summit V4.  Podľa Českej televízie sa ODS počas kauzy rozdelila na dva tábory. Kým Petr Bendl a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda sa postavili za Nečasa, plzeňský podpredseda strany Jiří Pospíšil netajil rozpaky. Podľa neho už viac ako polovica členov ODS z Plzeňského kraja žiadala odstúpenie premiéra.

Exposlanec vo väzbe
Už takmer všetky obvinené osoby skončili za mrežami. Polícia dnes priviezla k Okresnému súdu v Ostrave exposlanca ODS a bývalého námestníka ministra zdravotníctva Marka Šnajdra. Súd v nedeľu rozhodol, že Šnajdr pôjde do väzby.

"Bol u neho uznaný dôvod väzby kolúznej, teda obava, že by mohol ovplyvňovať doteraz nevypočutých svedkov alebo spoluobvinených a takto alebo aj inak mariť trestné konanie," uviedol hovorca Okresného súdu v Ostrave Alexandr Dada. Okrem toho opustí post predsedu v spoločnosti Čepro.

Minister financií Miroslav Kalousek povedal, že bývalému poslancovi ODS Markovi Šnajdrovi skutočne ponúkol pozíciu v dozornej rade Čepra, ako v nedeľu obvinený Šnajdr vypovedal na súde. Urobil tak vraj však dlhšiu dobu po tom, čo sa takzvaný rebel vzdal poslaneckého mandátu. Šnajdr prestal byť poslancom na začiatku novembra. Do dozornej rady Čepra bol vymenovaný v decembri. Jej predsedom bol potom zvolený tento rok vo februári.

Rozhodnutie súdu znamená, že siedmi z celkove ôsmich obvinených osôb skončili vo väzbe. Exposlancov advokát Lukáš Trojan pred rokovaním súdu tvrdil, že na väzbu jeho klienta nie sú žiadne dôvody. Po vynesení verdiktu podľa spravodajskej televízie ČT24 informoval, že sudca konkrétne hovoril o ovplyvňovaní niektorých osôb z orgánov spoločnosti ČEPRO, (do ktorej putoval obvinený z parlamentu a v ktorej medzičasom zastával post predsedu Dozornej rady-pozn.TASR), ktoré musia byť najskôr vypočuté, a ďalej ministra financií ČR Miroslava Kalouska.

Práve pod rezort tohto člena českej vlády patrí spomínaný podnik, ktorého jediným akcionárom je práve Ministerstvo financií ČR.

Marek Šnajdr by údajne mohol ovplyvniť aj ministra financií

 

Minister priemyslu Martin Kuba navrhne zas odvolanie Ondreja Páleníka z funkcie riaditeľa Správy štátnych hmotných rezerv. Kuba to uviedol pre Českú televíziu. Páleník, ktorého polícia viní z toho, že pomáhal Jane Nagyovej sledovať manželku premiéra Nečasa, poslal v sobotu súd do väzby.

Tiež člen predstavenstva Českých dráh Roman Boček by mal skončiť vo svojej funkcii. Minister dopravy Zbyněk Stanjura povedal, že chce Bočeka nechať vymeniť.

Polícia vypočúvala aj predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Stalo sa tak kvôli svojim slovám, že "rebeli" ODS vydierali koalíciu kvôli sporom o vládny daňový balíček.

"Bolo to prachsprosté vydieranie, čo si budeme rozprávať. Ale v politike človek niekedy podlieha vydieraniu, "povedal minister zahraničia Karel Schwarzenberg v januárovom rozhovore pre Lidové noviny o trafikách pre Tluchořa, Šnajdra a Fuksa.

Fico očakával viac
Vzhľadom na formu zásahu však slovenský premiér Robert Fico očakával viac. "Situácia rozkývala českú politickú scénu. Na druhej strane, všetci sme čakali podstatne väčší prípad, vzhľadom na formu zásahu. Netvárme sa, že to je niečo, čo tu ešte nebolo," vyhlásil počas svojej dnešnej pracovnej cesty v Poľsku na rozšírenom summite V4 a Japonska.

Pripomenul, že podľa doterajších informácií "niekto dal pokyn na odpočúvanie a niekto dostal nejaké výhody za to, že odišiel z parlamentu, aby umožnil prijatie reformných balíkov". Takéto prípady sa však podľa Fica dajú riešiť aj iným spôsobom ako "masívnou" aktivitou kukláčov.

"Buď ešte niečo príde na českej politickej scéne, bude pokračovanie tohto zásahu, alebo sa to stane predmetom veľkých diskusií, či je potrebné robiť takúto formu zásahu pri takýchto výsledkoch. Ale to je už vec českej polície, českých orgánov činných v trestnom konaní," konštatoval Fico s tým, že v ČR teraz očakáva "veľmi horúce" politické dni.

Nečas odísť nechce
Podľa premiéra Petra Nečasa nie je žiadna politická funkcia doživotná, podporu svojej ODS však údajne má. Pre televíziu Nova však povedal, že nevidí dôvod na rezignáciu a súčasná vláda by mala pokračovať.

"Musím povedať, že je nevyhnutné správať sa zodpovedne. To znamená rokovať, samozrejme, vo vnútri Občianskej demokratickej strany (ODS), rokovať s koaličnými partnermi. Som si istý, že som sa nedopustil ničoho nepoctivého, takže nevidím dôvod na rezignáciu," povedal Nečas pre televíziu.

https://www.youtube.com/embed/evcsgwHOkgE

 

Podľa Juhomoravského hajtmana sa rieši najväčší politický škandál po roku 1989. "Priznanie Kovandu mal byť impulz pre rezignáciu Nečasa. Toto je trápne. Ak Nečas sám neodstúpi, budeme sa snažiť vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde, "povedal v Partii televízie Prima Family Michal Hašek.

https://www.youtube.com/embed/kLNeUzR-3eU

 

Okamžité odstúpenie premiéra Nečasa by považoval za najčistejší a najférovejší krok. Ak sa TOP 09 bude naďalej podporovať Petra Nečasa a ODS, budú sa spolupodieľať na nasledujúcich udalostiach, varoval Hašek.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka koalícii odkázal: "Ste na ťahu, do utorkového rána máte čas problém vyriešiť. Priestor na rezignáciu premiéra je do začatia schôdze snemovne. Predstava, že odíde premiér, odíde špinavý Petr Nečas, a zostane čistá ODS, nie je reálna predstava. "

Aj nezaradená poslankyňa Kristýna Kočí, ktorá vládu skôr podporovala, dáva najavo svoje rozhorčenie nad kauzou ľudí okolo premiéra Petra Nečasa. "Som presvedčená, že Petr Nečas si uvedomuje absolútnu neudržateľnosť celej situácie, vnútropolitické, rovnako ako medzinárodné vplyvy celého škandálu, a vyvodí svoju osobnú zodpovednosť, teda že v najbližších hodinách predloží demisiu svoju a tým pádom aj celej vlády," oznámila portálu iHNed.cz Kočí.

Schwarzenberg u Václava Moravca držal rovnakú rétoriku ako včera. O konkrétnych riešeniach nechcel hovoriť, rovnako ani priamo k premiérovi. "Pán premiér Nečas je toho času v zahraničí a ja sa nebudem vyjadrovať o premiérovi v jeho neprítomnosti. Keď mu niečo vytknem, tak mu to poviem do očí. Ako súčasť vlády človek musí dodržať istú lojalitu," uviedol. Zároveň vyslovil želanie, aby sa koalícia udržala a riadne ukončili vládne obdobie. "Keď ale nebude, tak nebude," dodal.

Podľa predsedníčky strany LIDEM Karolíny Peake je stranícke zloženie vlády udržateľné. "Každý, kto má v sebe štipku politického citu, cíti, že pozícia Petra Nečasa je mimoriadne komplikovaná pre neho aj pre celú vládu. S žiadnou jednou osobou nestojí a nepadá celá republika," uviedla v Otázkach Václava Moravca.

Vládna koalícia bude rokovať o ďalšom postupe v kríze dnes o deviatej večer.  V kuloároch sa hovorí aj o nástupcovi Nečasa. Bez ohľadu na najnovšiu aféru by sa nám na čele vlády aj ODS mohol stať prvý podpredseda strany a minister priemyslu a obchodu Martin Kuba. Vývoj kauzy Nagyová, túto možnosť len posilňuje, informovali novinky.cz.

Zabrániť škandálu
Podľa portálu novinky.cz Nečas údajne videl fotografie zo sledovania svojej manželky krátko pred policajnou raziou na úrade vlády. Tvrdí to obhajca zadržanej šéfky Nečasovej kancelárie.

Obhajca Eduard Bruna uviedol, že Nagyová - Nečasova milenka a hlavná aktérka škandálu - ukázala premiérovi fotky niekoľko dní pred zásahom polície. Údajne mu však zatajila ich pôvod aj skutočnosť, že si sledovanie Nečasovej manželky z októbra a novembra 2012 sama objednala u Vojenského spravodajstva.

"Mala to schované vo svojom trezore v práci a povedala mu to v slzách krátko pred tou nepríjemnou udalosťou," tlmočil Bruna obsah Nagyovej výpovede pred vyšetrovateľmi.

Premiérovi vtedy povedala, že má určité materiály, ktoré jej niekto ponúkol, ktoré by mohli svedčiť o tom, že Nečasová "blbne", čo by mohlo spôsobiť nejakú blamáž. Chcela ho tak uchrániť pred škandálom. Podľa obhajcu však v žiadnom prípade nešlo o neveru premiérovej manželky.

Nečas sa po prezretí fotiek nahneval a Nagyovej vyčítal, že si od niekoho takého veci vôbec zobrala. Vyjadril pritom podozrenie, že by mohlo ísť o provokáciu.

Nagyová, ktorá je vo väzbe, mala podľa predsedu Veci verejné Víta Bártu zrejme vplyv aj na zotrvanie niekdajšieho člena VV a ministra dopravy Pavla Dobeša vo vláde. "Znova pripomínam, že Pavel Dobeš vypovedal poslušnosť strane VV po riadnom zasadnutí poslaneckého klubu a grémia, ktoré sa rozhodlo, aby všetci naši ministri rezignovali," uviedol Bárta.

Pritlačený k múru
P
odľa zahraničných médií je český premiér korupčným škandálom okolo svojich blízkych spolupracovníčka pritlačený k múru a jeho vláda je rozkolísaná. Kauza sa prostredníctvom tlačových agentúr dostala do tlače prakticky po celom svete a vyvolala záujem okrem iného v podobe komentárov čitateľov, ktorí niekedy ironicky porovnávajú udalosti v Česku so situáciou vo vlastnej krajine.

Spravodajstvo tlačových agentúr o českom škandále preberajú svetové médiá a tiež ho niekedy komentujú čitatelia aj v ďalekej cudzine.  

"V Indii by sme zvolili túto stranu (ODS) na 60 rokov aj viac a bozkávali by sme jej vedeniu nohy. Škoda, že táto strana nie je Kongresová strana v Indii. Milovali by sme ich tu," napísal napríklad v Dillí čitateľ denníka The Times of India sa zrejmou narážkou na obludnú mieru korupcie v Indii.

01 - Modified: 2004-11-09 06:33:20 - Feat.: 0 - Title: Úvery sú lacnejšie ako pred Vianocami 2003 02 - Modified: 2004-11-09 06:42:59 - Feat.: 0 - Title: Ak človek potrebuje vyššiu sumu, vhodný je spotrebný úver 03 - Modified: 2004-11-09 06:39:33 - Feat.: 0 - Title: Riešením vianočných výdavkov je aj prečerpanie účtu 04 - Modified: 2004-11-09 08:24:26 - Feat.: 0 - Title: Záujemca o nemocnice si robí audit 05 - Modified: 2004-11-09 08:25:28 - Feat.: 0 - Title: Štát chce akcie Transpetrol späť, môže ich však preplatiť 06 - Modified: 2004-11-09 08:29:50 - Feat.: 0 - Title: Aerolínie ešte nevyhrali
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:07