Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes zaradila údeniny ako je šunka, slanina či párky na zoznam preukázaných karcinogénov.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, totiž dospela k záveru, že tieto mäsové výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu. Údeniny sa tak ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde figuruje napríklad tabak, azbest či plutónium.
Podľa IARC rakovinu pravdepodobne spôsobuje aj nespracované červené mäso, pre toto tvrdenie však zatiaľ neexistujú nezvratné dôkazy.
Správa WHO tiež uvádza, že konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa denne, čo predstavuje napríklad dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu) o 18 percent. "Riziko, že jedinec ochorie kolorektálnym karcinómom kvôli konzumácii spracovaného mäsa je naďalej nízke, ale toto riziko sa s množstvom skonzumovaného mäsa zvyšuje," upozornil zástupca IARC Kurt Straif.
Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie a bravčové, podľa odborníkov z WHO takisto môže spôsobovať rakovinu, kvôli neexistencii preukázateľných dôkazov ale zatiaľ figuruje na zozname "ľahších" karcinogénov. Na takzvanom zozname 2A je okrem mäsa napríklad herbicíd glyfozát.