Atómová elektráreň v Gundremmingene. FOTO: Reuters
StoryEditor

Energia bude potrebná. Nemecko čelí v Európskej Unii tlaku, aby odložilo vypnutie jadrových elektrární

29.07.2022, 09:43
Autor:
ČTKČTK
  • Hoci jadrové elektrárne vyrábali lacnú energiu, bruselský úrad povolil ich zatvorenie.
  • V Nemecku sú teraz v prevádzke tri jadrové elektrárne.
  • Jadrová elektráreň Isar 2 by zrejme mohla slúžiť najmenej do mája budúceho roka.

Nemecká vláda čelí rastúcemu tlaku, aby odložila odchod od jadrovej energetiky. Podľa agentúry DPA trvá na prehodnotení plánov na ukončenie prevádzky troch zvyšných jadrových elektrární do konca roka nielen konzervatívna opozícia CDU/CSU, avšak aj niektorí partneri Nemecka v Európskej únii.

Okrem toho sa ozývajú hlasy, aby kabinet preveril aj možnosť opätovného spustenia troch reaktorov, ktoré boli odstavené na konci minulého roka.

Jadro môže pomôcť ušetriť plyn

Podľa krajín, ako je Maďarsko, Rumunsko, Slovensko či Francúzsko, by pokračujúca prevádzka nemeckých jadrových elektrární mohla významne prispieť k úspore plynu, ktorý sa v Nemecku stále podieľa na výrobe elektrickej energie z približne 15 percent.

Ak by Rusko úplne zastavilo dodávky plynu do EÚ, bolo by tým k dispozícii viac plynových zásob na vykurovanie domácností aj pre priemysel.

image

Elektrárne sa možno neuzavrú. Energetická kríza oživila v Nemecku diskusiu o odchode od jadra

"Ak chce Nemecko šetriť plynom, nech nechá svoje jadrové elektrárne ďalej bežať - respektíve tie tri, ktoré boli vlani odstavené, nech sa znovu pripoja do siete," povedal v utorok slovenský minister hospodárstva Richard Sulík na ministerskej schôdzke v Bruseli.

Podľa neho by so zachovaním prevádzky šiestich jadrových elektrární ušetrilo 15 miliárd metrov kubických plynu. Je to podľa jeho výpočtov polovica sumy, ktorú chce Únia ušetriť v rámci svojho krízového plánu.

Krátko predtým sa podobne vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán. Kritizoval Európsku komisiu za to, že Nemecko nenúti pokračovať v prevádzke jadrových elektrární.

image

Kyjev viní Rusko zo skladovania zbraní v jadrovej elektrárni. Na objekt útočia dronmi, bráni sa Moskva

Hoci jadrové elektrárne vyrábali lacnú energiu, bruselský úrad povolil ich zatvorenie, povedal minulý týždeň Orbán. Ak by zdroje energie došli, Maďarsku by bol odobratý jeho vlastný plyn, dodal.

Orbán narážal na plán Európskej Únie na riešenie plynovej krízy, ktorý bol v utorok prijatý proti vôli Maďarska. V jednotlivých štátoch predpokladá dobrovoľné zníženie spotreby o 15 percent v období od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023.

Jeho súčasťou bude tiež možnosť vyhlásenia plynovej núdze, v ktorej budú úspory povinné. Krajiny, ktoré by už nemali dosť plynu napríklad pre domácnosti, by ho dostali z krajín, ktoré by disponovali dostatočnými zásobami.

Zatvorené elektrárne je možné obnoviť

V Nemecku sú teraz v prevádzke tri jadrové elektrárne: Emsland v Dolnom Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Podľa platných zákonov musia byť uzavreté najneskôr do 31. decembra 2022.

image

Británia sa snaží zbaviť energetickej závislosti. Postaví novú veľkú jadrovú elektráreň

V spolkovej vláde sú Zelení striktne proti dlhodobému predĺženiu životnosti týchto elektrární. Jedinou možnosťou je podľa nich nechať jadrové elektrárne v prevádzke po obmedzený čas so zvyšnými palivovými článkami. Jadrová elektráreň Isar 2 by takto zrejme mohla slúžiť najmenej do mája budúceho roka.

Zelení v súčasnosti zároveň vylučujú nákup nových palivových článkov a dlhšia prevádzka elektrárne Isar 2 by mala byť umožnená len vtedy, ak by to bolo potrebné na zabezpečenie stability elektrickej siete.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck z radov Zelených opakovane uvádzal, že plné využitie zvyšných palivových článkov v troch jadrových elektrárňach by umožnilo znížiť spotrebu plynu v Nemecku o 0,7 percenta. Podobne argumentujú aj vládni sociálni demokrati (SPD), zatiaľ čo liberáli (FDP) sú za predĺženie prevádzky elektrární na neurčito.

Podľa odborníkov by v Nemecku mohli byť znovu uvedené do prevádzky tri odstavené jadrové elektrárne: Brokdorf v Šlezvicku-Holštajnsku, Grohnde v Dolnom Sasku a Gundremmingen C v Bavorsku. Riaditeľ združenia certifikačných spoločností TÜV Joachim Bühler nedávno denníku Bild povedal, že opätovné sprevádzkovanie reaktorov, ktoré boli odstavené v roku 2021, by "nebolo otázkou rokov,ale skôr niekoľkých mesiacov alebo týždňov".

Sú v bezpečnom stave

Ide podľa neho predovšetkým o otázku politickej vôle. "Sme presvedčení, že tri elektrárne sú v bezpečnom stave, ktorý by umožnil ich opätovné pripojenie do siete," povedal Bühler.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odmieta kritiku, že sa do debaty o jadrovej energetike nezapojila.

"Za energetický mix sú zodpovedné členské štáty Únie," povedala agentúre DPA. Dodala však, že si je vedomá, že mnoho členov Európskej Únie považuje jadro za potrebný zdroj energie.

V marci sa belgická vláda rozhodla odložiť odchod od jadrovej energetiky, ktorý pôvodne plánovala na koniec roka 2025. Teraz má nastať o desať rokov neskôr.

01 - Modified: 2022-07-28 11:55:32 - Feat.: 1 - Title: Štedré nemecké dotácie na elektromobily končia. Netreba ich, uviedol tamojší minister hospodárstva 02 - Modified: 2022-07-27 17:01:34 - Feat.: 1 - Title: G7 sa rozhodla konať. Začiatkom decembra chce zaviesť cenový strop na ruskú ropu 03 - Modified: 2022-07-27 16:22:25 - Feat.: 1 - Title: Nemecko predalo Ukrajine 100 samohybných húfnic. Ich výroba však potrvá niekoľko rokov
01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:12