Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko nalieha na lídrov západného Balkánu, aby vyriešili regionálne konflikty

03.11.2022, 17:45
Autor:
TASRTASR

Európska komisia súčasne v Berlíne oznámila balík energetickej podpory pre región v hodnote miliardy eur. Polovica z tejto sumy pomôže túto zimu podporiť zraniteľné domácnosti a podniky.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok apeloval na lídrov šiestich balkánskych krajín, ktoré ašpirujú na vstup do Európskej únie, aby ukončili regionálne konflikty a "držali spolu".

S odvolaním sa na agentúru AP informujeme, že lídri zo Srbska, Kosova, Bosny, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Albánska vo štvrtok v Berlíne na stretnutí s nemeckým kancelárom a najvyššími predstaviteľmi EÚ podpísali dohody o zjednodušení regionálnych cestovných služieb a o vzájomnom uznávaní akademických a odborných kvalifikácií.

Európska komisia súčasne vo štvrtok v Berlíne oznámila balík energetickej podpory pre región v hodnote miliardy eur. Polovica z tejto sumy pomôže túto zimu podporiť zraniteľné domácnosti a podniky. Zvyšok je určený na investície do energetickej infraštruktúry.

image

Delegácia europoslancov rokovala s taiwanskými partnermi. Vyzvala na tvrdšiu politiku voči Číne

Scholz vo svojom príhovore zdôraznil, že vojna Ruska proti Ukrajine "nás núti držať spolu, aby sme zachovali slobodu a bezpečnosť Európy". V tejto súvislosti apeloval, že je najvyšší čas na ukončenie regionálnych konfliktov na Balkáne. Argumentoval, že ide o konflikty, ktoré "vás rozdeľujú" a "brzdia vaše krajiny na vašej európskej ceste".

Vyhlásil tiež, že proces normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom sa musí zrýchliť. "Ruská invázia na Ukrajinu začiatkom tohto roka dodala týmto rozhovorom naliehavosť," dodal podľa agentúry AFP. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Srbsko neuznáva vyhlásenie nezávislosti svojej bývalej provincie z roku 2008.

image

Nemecko dokončuje detaily cenového stropu na plyn, regióny ho chcú okmažite. Financovať ho bude aj pôžička

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová naliehala na Srbsko a Kosovo, aby využili nemecko-francúzsky návrh týkajúcich sa ich budúcich vzťahoch. AFP dodala, že o tomto návrhu neboli zverejnené žiadne podrobnosti, ale von der Leyenová ho označila za "most, ktorý sa stavia na vyriešenie problému, ktorý sa dá vyriešiť."

Okrem nutnosti zmierenia a nastolenia spolupráce v regióne Scholz predstaviteľom balkánskych štátov pripomenul aj výzvy v podobe migrácie, korupcie a organizovaného zločinu. Scholz dodal, že záväzok balkánskych krajín zosúladiť svoju vízovú politiku s politikou EÚ je v tomto "zásadný kontext".

image

Povojnová obnova Ukrajiny? Bude to veľká úloha na niekoľko ďalších dekád, myslí si Scholz

AP pripomenula, že v posledných mesiacoch sa do Nemecka a ďalších bohatších krajín západnej Európy cez Balkán snažia dostať tisíce ilegálnych migrantov.

01 - Modified: 2022-11-03 10:06:46 - Feat.: 1 - Title: Delegácia europoslancov rokovala s taiwanskými partnermi. Vyzvala na tvrdšiu politiku voči Číne 02 - Modified: 2022-11-02 21:01:50 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár a krajinskí premiéri sa zhodli na zásadách regulácie cien energií 03 - Modified: 2022-11-02 17:40:55 - Feat.: 1 - Title: Scholz ohlásil novú politiku Nemecka voči Číne, chce sa zbaviť závislostí
01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:10