Bojovníci légie Sloboda Rusku. FOTO: Reprofoto/Twitter
StoryEditor

Kto sú bojovníci, ktorí vpadli do Belgorodska? Usilujú sa o zvrhnutie Putina

24.05.2023, 12:15
Autor:
ČTKČTKredred

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky uviedol, že obe skupiny bojovníkov pôsobia autonómne na území Ruska a Ukrajinci sa ich akcií nezúčastňujú.

Z Belgorodskej oblasti boli v utorok hlásené ozbrojené strety. Podľa Ruska boje vyvolali ukrajinské „sabotážne skupiny“. Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami niečo spoločné, podľa nej za útokmi stoja ruskí partizáni. K zodpovednosti sa prihlásili dve skupiny – Ruský dobrovoľnícky zbor RDK a Légia Sloboda Rusku LSR. Reuters a BBC spísali, čo sa o nich vie.

Ruský dobrovoľnícky zbor založil krajne pravicový ruský občan vlani v auguste a zahŕňa Rusov, ktorí bojujú na Ukrajine a za Ukrajinu proti svojej vlastnej krajine, napísala agentúra Reuters bez toho, aby jej zakladateľa menovala. BBC ako vodcu zoskupenia označuje ruského nacionalistu Denisa Kapustina, známeho tiež pod menom Denis Nikitin.

RDK sa otvorene hlási k monoetnickému ruskému štátu. V roku 2020 jeden ukrajinský investigatívny web napísal, že Kapustin/Nikitin má väzby na neonacistické skupiny. On sám v minulosti hovoril o príslušnosti k futbalovým chuligánom.

image

Nad Kerčským mostom vidno dym, Rusi ho na pár hodín uzavreli. Hlásia aj útok na loď

Dobrovoľná jednotka

O RDK sa prvýkrát viac hovorilo tento rok v marci v súvislosti s dianím v ruskej Brianskej oblasti, odkiaľ ruské úrady a ruské štátne médiá hlásili potýčky medzi príslušníkmi dvoch „ukrajinských diverzných skupín“ s tamojšími bezpečnostnými zložkami.

Nepotvrdené ruské správy hovorili o streľbe, obetiach a rukojemníkoch, zatiaľ čo RDK tvrdil, že prekročil hranice, aby vyzval Rusov k vzbure proti ich vláde. Skupina ďalej uviedla, že nevzala žiadnych rukojemníkov a bezpečne sa stiahla na ukrajinské územie.

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky je Ruský dobrovoľnícky zbor nezávislá podzemná skupina vo vnútri Ruska, ktorá má tiež jednotku v ukrajinskej cudzineckej légii. Cudzinecká légia tvrdí, že s RDK nemá nič spoločné.

Agentúra Reuters tiež upozornila, že z pondelňajších záberov dvoch mužov, ktorí sa údajne zmocnili ruského obrneného transportéra, identifikoval jedného z nich ako Ilju Bogdanova, Rusa, ktorý v roku 2015 získal ukrajinské občianstvo po tom, čo bojoval za Kyjev proti proruským separatistom na východe krajiny.

Jeden člen RDK v novembri ukrajinským médiám povedal, že zoskupenie má 120 ľudí. "Sme dobrovoľná jednotka, nie branci ani zmluvní vojaci ako ukrajinskí vojaci," povedal podľa BBC.

image

Tichá bitka o Dneper. Ukrajinské výsadky oťukávajú ruské pozície za riekou

Sloboda Rusku

Légia Sloboda Rusku je úplne odlišná organizácia, ktorá bojuje po boku ukrajinských vojakov proti ruským silám. LSR používa bielo-modro-bielu vlajku, ktorú časť ruskej opozície považuje za vlajku „slobodného Ruska“. Šéf RDK Kapustin/Nikitin podľa BBC vyhlásil, že hoci obe strany sa usilujú o zvrhnutie režimu prezidenta Vladimíra Putina, bojovníci LSR sa skôr hlásia k centrizmu.

Légia Sloboda Ruska uvádza, že vznikla na jar 2022 z priania Rusov bojovať v radoch ukrajinských ozbrojených síl proti Putinovej ozbrojenej bande. Veľkosť légie nie je jasná, podľa svojich webových stránok spolupracuje s ukrajinskými ozbrojenými silami a pod vedením ukrajinského velenia. Príslušník légie známy ako Cézar podľa BBC tvrdil, že všetci členovia zoskupenia sú zmluvní vojaci ukrajinskej cudzineckej légie.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že obe skupiny pôsobia autonómne na území Ruska a Ukrajinci sa ich akcií nezúčastňujú. V pondelok hovorca povedal, že útoky v Belgorodskej oblasti vykonávajú iba ruskí občania, avšak nepotvrdil ani nevyvrátil informáciu, či sú ukrajinskou jednotkou.

O vojenskom význame oboch skupín panujú podľa BBC pochybnosti. Ukrajinský expert Volodymyr Fesenko sa myslí, že existuje niekoľko rôznych jednotiek a že im ide skôr o PR než o skutočné akcie.

01 - Modified: 2023-05-24 08:30:19 - Feat.: 1 - Title: Cezhraničné vpády z Ukrajiny oslabujú ruskú obranu. Moskva bude možno musieť stiahnuť časť vojska (galéria) 02 - Modified: 2023-05-24 07:51:02 - Feat.: 1 - Title: Belgorodská oblasť v noci na dnes čelila dronovým útokom, uvádza tamojšia správa 03 - Modified: 2023-05-23 13:18:50 - Feat.: 1 - Title: V Belgorodskej oblasti zúria boje, z mesta hlásia výbuchy. Vpád vyvolal v Rusku paniku a šok, tvrdia experti 04 - Modified: 2023-05-23 13:09:16 - Feat.: 1 - Title: Rusi tvrdia, že zatlačili späť sily, ktoré prenikli z Ukrajiny a zapálili aj budovu FSB. Zabili 70 ľudí 05 - Modified: 2023-05-23 12:32:18 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že v Belgorodskej oblasti bolo zlikvidovaných vyše 70 "teroristov" 06 - Modified: 2023-05-23 10:50:50 - Feat.: 1 - Title: V ruskej Belgorodskej oblasti v dôsledku infiltrácie z Ukrajiny evakuovali deväť obcí
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:57