Logo nemeckej Spolkovej spravodajskej služby BND. FOTO: Reuters
StoryEditor

Špión si home office neužije. Nemecká tajná služba rieši, ako zohnať mladých

28.05.2023, 14:42
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Nemecká spravodajská služba BND teraz zamestnáva asi šesť a pol tisíc ľudí, jej personál ale starne a ľudia odchádzajú do dôchodku. Nutne preto potrebuje doplniť kvalifikovaných pracovníkov.

Nemecká spravodajská služba BND má problémy s náborom nových zamestnancov. Po koronavírusovej pandémii, ktorá sa premietla do štýlu fungovania mnohých pracovísk, je pre ňu totiž čoraz ťažšie zaujať mladú generáciu. Tá túži najmä po flexibilite. „Špióni jednoducho nemôžu pracovať z domu,“ zúfa si šéf BND, podľa ktorého mladým vadí aj podmienka, že si špióni nemôžu nosiť mobil do práce.

"Niektoré veci, ktoré sú dnes považované za samozrejmé, jednoducho nemôžeme ponúknuť. Nábor zamestnancov, je pre nás teraz veľká výzva,“ povedal v pondelok šéf BND Bruno Kahl. "Potreba práce na diaľku je pre našich zamestnancov z bezpečnostných dôvodov len ťažko možná," dodal.

Problém je to podľa Kahla najmä pre mladých uchádzačov z generácie Z, ktorým tiež prekáža predstava, že si do práce nebudú môcť vziať svoj mobilný telefón. "Dnes je to náročná požiadavka," uviedol.

Personál starne 

BND teraz zamestnáva asi šesť a pol tisíc ľudí, jej personál ale starne a ľudia odchádzajú do dôchodku. Nutne preto potrebuje doplniť kvalifikovaných pracovníkov. Agentúra sa podľa Kahla stretáva s nedostatkom regrútov najmä na pozíciách vo vedeckej a technickej oblasti alebo kybernetike. Chýbajú aj ľudia so znalosťou arabčiny. „Problém predstavuje aj konkurencia, ktorá kvalifikovaným pracovníkom ponúka lepší plat,“ pripustil Kahl.

„Ešte pred troma rokmi, pred koronavírusovou pandémiou, sme mali každoročne desať tisíc žiadostí o prácu a mohli sme si vybrať,“ uviedol Kahl.

image

V Nemecku to vyvolalo zdesenie. Západné služby objavili krtka, Rusi sa cez neho chceli dostať k HIMARSom

Podľa portálu Tarnkappe by BND časom rada zaviedla inovatívne technológie a bezpečnostné opatrenia, ktoré prácu z domova aspoň čiastočne umožnia. Bude to ale vyžadovať investície do IT infraštruktúry a školenia zamestnancov. Teraz sa podľa BND zameria napríklad na ponúkanie čiastočných úväzkov a flexibilnejšie pracovné doby.

Prieskum spoločnosti YouGov z roku 2021 zistil, že 49 percent zamestnancov v Nemecku by v budúcnosti chcelo aspoň čiastočne pracovať z domu.

Náborové kampane pre špióny na sieťach

Denník The Washington Post podotýka, že BND nie je jediná spravodajská služba, ktorá musí po pandémii prispôsobiť náborovú taktiku novým požiadavkám a zľaviť z niektorých svojich nárokov.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) uviedla, že aj u nej otázka bezpečnosti ponecháva len málo šancí na prácu z domu alebo z iného nezabezpečeného miesta, ale že sa snaží zvýšiť flexibilitu ďalšími spôsobmi.

CIA tiež pri hľadaní nového personálu skúša moderný prístup vrátane inzercie na sociálnych sieťach alebo portálu YouTube.

image

Techniky vyjednávača: Vyjednávanie nemá s logikou nič spoločné, kompromis je najhorší výsledok

V minulom týždni agentúra napríklad predstavila náborovú kampaň zameranú na ruských občanov nespokojných s politikou Kremľa. „Ste armádny dôstojník? Pracujete v spravodajstve, diplomacii, vede, technológii alebo sa stretávate s ľuďmi, ktorí sa týmto odvetviam venujú? Máte informácie o ekonomike alebo vedení Ruska? Spojte sa s nami,“ znie v novo publikovanom videu.

Britskí spravodajcovia z kontrarozviedky MI5, tajnej služby MI6 a špionážnej organizácie GCHQ vlani oznámili zrušenie požiadavky, aby žiadatelia mali aspoň jedného britského rodiča. Teraz musí mať iba britské občianstvo. MI6 na svojom webe tiež uvádza, že jej flexibilná pracovná politika znamená, že môžete pracovať s ohľadom na svoje osobné záväzky.

GCHQ pravidelne vydáva hlavolamy pre verejnosť, ktorá sa chce u nej uchádzať o zamestnanie alebo sa len zoznámiť s náročnosťou jej práce.

01 - Modified: 2023-04-22 18:22:23 - Feat.: 1 - Title: Americkí poslanci prešetrujú prípady údajného sexuálneho násilia v CIA, ozvalo sa viacero žien 02 - Modified: 2023-05-27 16:06:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na Kerčský most 03 - Modified: 2023-05-26 09:48:57 - Feat.: 1 - Title: Hlavným cieľom je Putin, priznali „tajní“ z Kyjeva. Spájajú ich s viacerými útokmi vrátane atentátu 04 - Modified: 2023-03-04 18:21:24 - Feat.: 1 - Title: Historik pre HN: Tajná služba zostáva nočnou morou Slovenska. Pri kolektívnej strate pamäti môže každý tárať 05 - Modified: 2023-02-24 08:47:20 - Feat.: 1 - Title: „Všetci z toho šaleli.“ Ako Putin spackal inváziu a odmietol priznať chybu
01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:17