Policajná potýčka s propalestínskymi demonštrantmi v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Propalestínsky dav v Berlíne zapálil niekoľko áut a útočil na políciu

19.10.2023, 10:00
19.10.2023, 15:54
Autor:
ČTKČTK

Najviac dramatická situácia v noci na dnes bola v berlínskej štvrti Neukölln, kde sa dav zhromažďoval od stredajšieho večera aj napriek zákazu propalestínskych manifestácií.

Nočné propalestínske zhromaždenie v Berlíne opäť sprevádzali násilnosti, dav zapálil niekoľko áut, útočil na políciu a skandoval antisemitské heslá. Polícia dnes na sieti X uviedla, že zranených bolo niekoľko policajtov a tiež okoloidúcich.

Vyhrotené propalestínske demonštrácie prežil Berlín už v noci na stredu, keď dvojica neznámych útočníkov hodila zápalné fľaše na židovské komunitné stredisko so synagógou.

image

Na synagógu v Berlíne zaútočili zápalnými fľašami. Antisemitizmus nemá v Nemecku miesto, reagoval Scholz

V uplynulých dvoch dňoch počas protiizraelských demonštrácií v Berlíne utrpelo zranenia 65 policajtov, uviedla dnes policajná hovorkyňa. Tá doplnila, že zadržaných bolo 174 ľudí. Incidenty v Berlíne opakovane odsúdila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová.

"V týchto dňoch sa v Nemecku sústredíme na ochranu židovských zariadení a všetkých Židov. Chcem znovu jasne odsúdiť, čo sa v noci v berlínskych uliciach deje " povedala.

"Áno, máme veľkú slobodu zhromažďovania, preto je tiež v poriadku, keď ľudia na uliciach demonštrujú. Čo ale nie je v poriadku, sú násilnosti a už vôbec nie proti policajtom," dodala. Tiež nemecký kancelár Olaf Scholz dnes v parlamente ostro kritizoval protižidovské protesty. Vyhlásil, že všetko má svoje medze a že Nemecko takéto správanie nestrpí.

Dav zapálil niekoľko áut

Najviac dramatická situácia v noci na dnes bola v berlínskej štvrti Neukölln, kde sa dav zhromažďoval od stredajšieho večera aj napriek zákazu propalestínskych manifestácií. Tento zákaz platí pre obavy z protiizraelských nálad. Časť účastníkov akcie hádzala po polícii fľaše, kamene či petardy a vykrikovala heslá na podporu Palestíny a urážajúci Izrael.

image

Nemecký kancelár sľúbil Izraelu plnú podporu, zakáže spolky podporujúce Hamas

Polícia uviedla, že dav zapálil niekoľko áut a že požiar sa rozšíril aj na strom a že zabezpečovala bezpečnosť zasahujúcim hasičom. Podľa agentúry DPA zhoreli štyri autá a tiež jedna dodávka.

Ďalšie nočné propalestínske zhromaždenia sa konali okrem iného v Kassele či vo Frankfurte nad Mohanom. Kým v Kassele zostala manifestácia pokojná, vo Frankfurte sa rýchlo vyhrotila. Polícia tu dav rozohnala vodným delom.

"Následky náboženskej vojny"

Polícia na sociálnych médiách čelí od niektorých ľudí kritike, že proti demonštrantom zasahuje brutálne. Takto sa cez internet rozšírila správa, že v berlínskom Neuköllne pri stredajšom zákroku polície zomrel 13-ročný chlapec. Polícia túto informáciu poprela a uviedla, že niekedy musí na prekonanie odporu demonštrantov použiť fyzickú silu.

"Áno, dochádza tak k zraneniam podozrivých osôb a útočníkov. Nikto ale včera nezomrel, "uviedla polícia. Tá poznamenala, že sama je pri takýchto zásahoch terčom útokov kameňom, delobuchmi či horľavinou.

Najväčšie nemecké policajné odbory GdP k dianiu v Berlíne uviedli, že sú to následky náboženskej vojny, v ktorej sú policajti terčom náboženského fanatizmu. Denník Tagesspiegel napísal, že v jednej z telegramových skupín, v ktorej sa demonštranti dohadujú, jeden z debatujúcich vyzýval, aby sa zo štvrte Neukölln urobila druhá Gaza.

image

Hamas sa snažil zhatiť snahy Izraela o mier, vyhlásil Netanjahu. Obeťou je aj palestínsky ľud, povedal Sunak

Nemecká poslankyňa za Zelených Lamya Kaddorová, ktorá je sýrskeho pôvodu a ktorá stála pri vzniku Liberálno-islamského spolku, chce, aby sa islamské organizácie v Nemecku od antisemitizmu jasne dištancovali. Ak tak neurobia, chce s nimi obmedziť spoluprácu.

Protesty v Nemecku vypukli po utorkovom výbuchu v nemocnici v Pásme Gazy, kde podľa palestínskych úradov ovládaných radikálnym hnutím Hamas zomreli stovky ľudí.

Zatiaľ čo Hamas pripisuje zodpovednosť izraelskému bombardovaniu, Izrael tvrdí, že nemocnicu zasiahla palestínska raketa. Židovský štát, ktorý na svoju obhajobu predložil viacero videí a snímok, tiež spochybňuje počet obetí.

01 - Modified: 2023-10-18 18:31:56 - Feat.: 1 - Title: Rýchla západná podpora Izraelu uškodí podpore pre Ukrajinu, varuje denník Financial Times 02 - Modified: 2023-10-17 13:13:52 - Feat.: 1 - Title: Nemecká ministerka zahraničných vecí uistila Moldavsko a Ukrajinu o podpore napriek kríze v Izraeli 03 - Modified: 2023-10-16 13:52:21 - Feat.: 1 - Title: Nemecko dočasne zavádza hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom 04 - Modified: 2023-10-13 09:40:50 - Feat.: 1 - Title: Nesmú padnúť do rúk Rusku. Nemecko nechce poskytnúť Ukrajine strely Taurus aj kvôli Kerčskému mostu
01 - Modified: 2024-04-30 14:07:17 - Feat.: - Title: Izrael počká do stredy večera na odpoveď Hamasu na nový návrh dohody o prímerí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-30 11:30:04 - Feat.: - Title: S dohodou alebo bez. Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní, vyhlásil Netanjahu 04 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 05 - Modified: 2024-04-30 09:21:38 - Feat.: - Title: Plán invázie do Rafahu je hotový, bez dohody začne do troch dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 20:54