Zaplavené ulice v v regióne Toskánsko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prudká búrka Ciarán má najmenej 17 obetí, ľudia umierali v Taliansku aj v Portugalsku

03.11.2023, 21:08
Autor:
ČTKČTK

Najväčšie škody hlásila provincia Prato na severe Toskánska, dopady nepriaznivého počasia však pocítili aj ďalšie časti regiónu.

Prudká búrka Ciarán si v Európe vyžiadala najmenej 17 mŕtvych. V talianskom Toskánsku, ktoré postihli silné dažde a vietor, zomrelo šesť ľudí, oznámili tamojšie úrady.

Hasiči v Toskánsku mali viac ako tisíc zásahov

Niekoľko ďalších ľudí je stále nezvestných. Štyria ľudia zahynuli pri stroskotaní plachetnice v Portugalsku, ktoré spôsobili zlé poveternostné podmienky, píše agentúra AFP. Už skôr dvaja mŕtvi hlásili Francúzsko a Belgicko a po jednom mŕtvom potom Španielsko, Holandsko a Nemecko.

VIDEO: Zaplavené ulice v Toskánsku.

Dnes večer predseda regionálnej rady Toskánska Eugenio Giani uviedol, že v súvislosti so zlým počasím v regióne dnes zomrelo šesť ľudí.

Najhoršia je situácia v meste Montemurlo na sever od Florencie, kde je niekoľko mŕtvych. Najväčšie škody tak dnes hlásila provincia Prato na severe Toskánska, dopady zlého počasia však pocítili aj ďalšie časti regiónu.

Štyri mŕtvych v súvislosti s búrkou Ciarán hlási Portugalsko. Na pláži v meste Santa Cruz, ktoré sa nachádza na sever od Lisabonu, dnes stroskotala kvôli zlým poveternostným podmienkam plachetnica, ktorá plávala pod dánskou vlajkou. Všetci štyria členovia posádky zomreli. Podľa miestnych úradov nie sú informácie, že by bol na lodi niekto ďalší.

image

Európu zasiahla mohutná smršť Ciarán, obete hlási aj Taliansko

"Ešte nikdy sme nezaznamenali počas tak mála minút toľko dažďa," napísal na sieti X predseda regionálnej vlády Eugenio Giani, ktorý zároveň v regióne vyhlásil stav núdze.

Pri pohľade z vtáčej perspektívy vyzerá oblasť neďaleko Florencie ako jazerná krajina, poznamenala DPA, ktorej prirovnanie potvrdzujú aj zábery z dronov. Dážď už síce poľavil, ale zásahovým jednotkám pri odstraňovaní následkov búrky a pátraní po nezvestných komplikuje prácu silný vietor.

Najsilnejšie dažde v Toskánsku za posledných 50 rokov

Hasiči v Toskánsku mali viac ako tisíc zásahov. Miestna rieka Bisenzio sa vyliala z brehov a voda zaplavila niekoľko obcí. Na videách na sociálnych sieťach je vidieť, ako v obci Campi Bisenzio masy vody na ulici odnášajú automobily.

Podľa talianskych vedcov boli dažde vo štvrtok a dnes najsilnejšie v Toskánsku za takmer 50 rokov. Aj dnes popoludní boli bez prúdu desiatky tisíc domácností.

image

Benátky aktivovali protipovodňové hrádze na ochranu proti extrémnemu prílivu

Časti diaľnice A11 uzatvorili. Doprava bola v Toskánsku narušená aj na železnici, uzavreté boli školy. V Pise, Prate, Empoli, Pontedere a Mugelle prúdy vody prenikli aj do nemocníc. Úrady už vo štvrtok večer vyzvali ľudí, aby neopúšťali svoje domovy.

V Livorne museli lode kvôli vetru, ktorého rýchlosť dosahovala až 120 kilometrov za hodinu, zostať v prístave. Prerušené bolo aj trajektové spojenie s ostrovom Elba.

Škody za stovky miliónov eur

Zasiahnutý bol aj región Benátska, odkiaľ je hlásený jeden nezvestný hasič. Úrady varujú, že búrka teraz mieri na juh Talianska. Na mnohých miestach v krajine boli problémy kvôli vysokým vlnám.

Kvôli búrke boli v noci na dnešok uzavreté aj mnohé cesty v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska. Podľa agentúry APA bolo ráno na 1600 domácností bez elektrického prúdu.

V dedine Berg im Drautal zasiahol zosuv pôdy obytný dom, ale nikto nebol zranený. V obci Feistritz im Rosental neďaleko Klagenfurtu bolo zničených päť automobilov, keď vyvrátené stromy spadli na parkovisko.

Vo Francúzsku bolo dnes večer podľa údajov správcu distribučnej siete bez elektriny 325-tisíc domácností. Najhoršie zasiahnuté sú regióny Bretónska a Normandie, kde vo štvrtok nárazy vetra dosahovali rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu.

Vyvrátené stromy tu naďalej blokujú železničné trate a trolejové vedenie. Celkovo sa zranilo 47 ľudí. V Španielsku potom búrka spôsobila silný požiar, ktorý viedol k evakuácii 800 ľudí.

Vo Francúzsku by podľa denníka Le Parisien mohli celkové škody vyšplhať na 370 až 480 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-10-30 15:33:01 - Feat.: 1 - Title: Strecha sveta sa prepadáva. Šéf OSN na návšteve Himalájí vyzval na zastavenie klimatických zmien 02 - Modified: 2023-10-21 19:39:49 - Feat.: 1 - Title: Zničené domy a najmenej štyria mŕtvi. V severnej Európe opäť vyčíňala búrka Babet 03 - Modified: 2023-11-02 15:54:15 - Feat.: 1 - Title: Klimatická kríza zmaže desaťročia pokroku v zdraví, svet na ňu nie je pripravený
01 - Modified: 2024-04-09 14:05:24 - Feat.: - Title: Záplavy v ruskom Orsku pomaly ustupujú, v Orenburgu vyzvali obyvateľov na evakuáciu 02 - Modified: 2024-04-07 10:55:07 - Feat.: - Title: Tisíce domov pod vodou. Situácia v zaplavenom ruskom meste Orsk je kritická, uviedli ruské úrady 03 - Modified: 2024-04-06 16:37:05 - Feat.: - Title: Voda z pretrhnutej hrádze v ruskom Orsku zaplavila cez štyritisíc domov, dvaja ľudia zomreli 04 - Modified: 2024-04-06 06:20:52 - Feat.: - Title: Prívalové dažde na juhovýchode Austrálie spôsobili záplavy v Sydney 05 - Modified: 2024-03-11 20:01:19 - Feat.: - Title: Silné búrky a záplavy na juhu Francúzska si vyžiadali najmenej päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 02:44