Predseda českej vlády Petr Fiala. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

V Česku sa začal deň protestov, Fiala odmietol odborom ustúpiť

27.11.2023, 11:03
Autor:
TASRTASR

Odbory vyhlásili na pondelok deň protestov proti krokom českej vlády, napríklad proti konsolidačnému balíčku, dôchodkovej reforme, drahým energiám, vysokej inflácii či nedostatku financií v školstve.

Neviem, čo chcú odbory protestami dosiahnuť, keď o veciach, proti ktorým protestujú, je už rozhodnuté, vláda nemá kam ustúpiť. Uviedol to v pondelok český premiér Petr Fiala v reakcii na deň protestov, ktorý na 27. novembra vyhlásili odbory.

Podľa nich sa doň nejakou formou zapojí milión zamestnancov firiem a takmer 70 percent škôl, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predseda českej vlády pripomenul, že odborári protestujú proti konsolidačnému balíčku a dôchodkovej reforme. Obe opatrenia sú však podľa neho nutné, hoci nevyvolávajú potlesk. "Nie sme pripravení ustupovať, lebo nie je kam," zdôraznil premiér.

Podľa Fialu odbory používajú nepravdivé argumenty

"Neberiem nikomu právo protestovať. Možno tým chcú niečo dosiahnuť, ale ja neviem čo, keď o týchto veciach je už rozhodnuté a sú schválené. Som pripravený vždy rokovať, ale nie pod tlakom a nie v tejto atmosfére. To žiadne rokovanie nemá zmysel," povedal v reakcii na výzvu predsedu Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josefa Středulu, ktorý Fialu žiadal o rokovanie po skončení protestných akcií.

image

Za pondelkovým protestom plánovaným v Česku sú podľa Fialu politické ambície, odborári to odmietajú

Fiala zdôraznil, že kritizuje odbory, ktoré štrajk vyhlásili, lebo podľa neho používajú nepravdivé argumenty. Pre ľudí, ktorí vyjadrujú protest, má podľa svojich slov pochopenie.

Jediné vysvetlenie, prečo odbory štrajk vyhlásili práve v tomto čase, je podľa premiéra ten, že im v skutočnosti nejde o úpravu legislatívnych zmien, ale len o politické ambície ich predákov. Středula toto tvrdenie odmietol. Šéf ČMKOS bol jedným z kandidátov v januárových prezidentských voľbách, nakoniec sa však kandidatúry vzdal v prospech Danuše Nerudovej.

Štrajk podporuje viac ako polovica Čechov

Deň protestov podľa Středulu podporuje viac než 60 percent obyvateľov Českej republiky. "My si predstavujeme, že (predstavitelia vlády) napravia zlé kroky, ktoré urobili," povedal vo vysielaní ČT24 s tým, že všetky zákony sa dajú zmeniť, ak je na to vôľa.

Odborom tiež podľa neho prekáža, že s nimi vláda nerokuje. Ak k rokovaniu nepristúpi ani po protestných akciách a nič sa nezmení, šéf ČMKOS očakáva, že sa situácia bude ešte viac dramatizovať. "Prehliadanie toho, čo sa v Česku deje, je presne to, čo ľudí do protestov ešte viac popoženie," dodal.

image

Fica v Prahe vypískali demonštranti. Nepotrebujem prihováranie od Čaputovej, povedal po rokovaní s Fialom

Fiala odmietol tvrdenie, že vláda s odbormi nerokuje. Tripartita sa tento rok podľa neho zišla už päťkrát a rezorty pravidelne na mesačnej báze rokujú s odbormi. "Dialóg je permanentný a mohol by fungovať dobre, ale len za predpokladu, že záujem dohodnúť sa majú obe strany," zdôraznil a dodal, že vláda tento záujem má.

Odbory vyhlásili na pondelok deň protestov proti krokom českej vlády, napríklad proti konsolidačnému balíčku, dôchodkovej reforme, drahým energiám, vysokej inflácii či nedostatku financií v školstve.

Celodenným štrajkom sa doň zapojili aj školy a rôznymi formami výstražného štrajku tiež mnohé firmy vrátane automobilky Škoda. V Prahe sa uskutoční niekoľko demonštrácií a protestných pochodov, na ktoré mieria autobusmi ľudia z rôznych častí republiky.

01 - Modified: 2023-11-24 15:18:25 - Feat.: 1 - Title: Dobré vzťahy sú prioritou. Predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do spolupráce oboch krajín, vyhlásil Pavel 02 - Modified: 2023-11-24 14:14:15 - Feat.: 1 - Title: Spomienkový optimizmus nestačí. Vzťahy Slovenska a Česka narušil zub času, povedal Fico 03 - Modified: 2023-11-24 07:42:53 - Feat.: 1 - Title: Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy 04 - Modified: 2023-11-23 11:12:21 - Feat.: 1 - Title: Česko získalo kapacitu v LNG termináli v Nemecku, zaistí štvrtinu spotreby 05 - Modified: 2023-11-16 15:23:13 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ chystá odvetu za sankcie z Prahy. Zmrazí český majetok v Rusku
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:31