Palestínčania opúšťajú severnú štvrť mesta Chán Júnis v Pásme Gazy po tom, čo ich izraelská armáda vyzvala, aby okamžite opustili túto oblasť. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelčania podľa správy využívajú Palestínčanov ako ľudské štíty. Je to znepokojujúce, znie z USA

14.08.2024, 21:52
Autor:
ČTKČTK

S tvrdením o izraelských ľudských štítoch prišla už pred dvoma mesiacmi televízia Al-Džazíra, ktorá publikovala zábery, na ktorých Izraelčania navliekajú zadržaných Palestínčanov do uniforiem.

Americká vláda dnes vyjadrila znepokojenie nad správou, že izraelská armáda v Pásme Gazy posiela palestínskych civilistov na inšpekcie objektov, kde môžu byť nastražené výbušniny.

S informáciou prišiel v utorok denník Haarec, podľa ktorého túto praktiku Izraelčania využívajú naprieč Gazou, a to s vedomím dôstojníkov. Washington vyzval židovský štát na objasnenie situácie.

Ľudské štíty

"Náhodní Palestínčania boli použití jednotkami izraelskej armády v Pásme Gazy na jediný účel: Aby slúžili ako ľudské štíty pre vojakov počas operácií, "napísal Haarec, ktorý svoje tvrdenie opiera o výpovede vojakov zapojených do operácií a ďalších zdrojov. Podľa listu bola vojakom táto prax odôvodnená tak, že ich životy sú dôležitejšie ako životy Palestínčanov.

Denník opisuje, že na nebezpečné prehliadky domov či tunelov v Gaze sú posielaní ľudia, ktorí nie sú podozriví z teroristickej činnosti. Vojaci ich predtým oblečú do izraelskej uniformy a spútajú im ruky, uvádza. Z nazhromaždených výpovedí podľa listu vyplýva, že sa tak v posledných mesiacoch deje po celom pásme a "vie o tom aj generálny štáb".

image

Blízky východ: dusno pred búrkou. Čaká sa na tvrdú pomstu Teheránu

"Tieto správy sú neuveriteľne znepokojujúce," uviedol na dnešnom brífingu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel, keď sa ho na zistenie pýtala reportérka. "Vyzývame Izrael, aby okamžite a transparentne tieto obvinenia vyšetril," dodal.

Iná reportérka potom poznamenala, že USA už v súvislosti s ťažením v Gaze veľakrát žiadali Izraelčanov o vysvetlenie istých incidentov, a spýtala sa, či niekedy Washington dostal požadované odpovede. Patel žiadne príklady neuviedol a odpovedal, že medzi USA a Izraelom panuje "blízky vzťah v zdieľaní informácií".

Znepokojujúce zábery

S tvrdením o izraelských ľudských štítoch prišla už pred dvoma mesiacmi televízia Al-Džazíra, ktorá publikovala zábery, na ktorých Izraelčania navliekajú zadržaných Palestínčanov do uniforiem a ochranných viest a posielajú ich so zviazanými rukami do tunelov a poškodených domov.

"Keď som videl tú reportáž Al-Džazíry, povedal som si: ‘No jo, je to pravda,‘‘ povedal Haarecu nemenovaný vojak, ktorý sa takejto praxe zúčastnil.

"Jeden vojak povedal, že keď vojaci vyjadrili výhrady, bolo im povedané, že ‘celková myšlienka je taká, že keď by boli v dome nastražené výbušniny, alebo keby to bola liečka, alebo by v oblasti boli teroristi‘, budú zabití Palestínčania," pokračuje denník.

image

Izrael vyzval obyvateľov severnej časti mesta Chán Júnis na evakuáciu

V obsiahlom článku tlmočí tiež výpoveď vojaka o zásahu v istej budove, pri ktorom bol tiež zadržaný Palestínčan oblečený v bielom odeve. Izraelčania podľa neho muža poslali do budovy ako akéhosi prostredníka v snahe zistiť, kde sú ozbrojenci ukrytí vo vnútri. "Pokus ale zlyhal a ozbrojenci muža zastrelili," píše Haarec.

Interné predpisy

Tlačové oddelenie izraelskej armády uviedlo, že interné predpisy takéto zaobchádzanie s Palestínčanmi zakazujú. "Pokyny a rozkazy IDF (anglická skratka armády; pozn. red) boli jednotkám jasne odovzdané. Po prijatí žiadosti boli nariekania prenesené na preskúmanie relevantným orgánom, "pokračuje vyhlásenie.

Izraelská armáda od začiatku viac ako desať mesiacov trvajúcej vojny v Pásme Gazy obviňuje palestínske teroristické hnutie Hamas, že miestnych civilistov využíva ako ľudské štíty. Opakovane týmto tvrdením reaguje na správy o civilných obetiach svojich úderov na utečenecké tábory či rezidenčné oblasti.

image

Útoky na školy v Gaze sú neospravedlniteľné, reaguje na izraelský úder Borrell

"Vieme s neuveriteľnou istotou, že Hamas má jasnú históriu využívania civilnej infraštruktúry a chránených zariadení ako miest pre operácie, základní a využívania civilistov ako ľudských štítov," povedal dnes hovorca americkej diplomacie Patel.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal bezprecedentný teroristický útok hnutia Hamas a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom 7. októbra zahynulo na 1200 ľudí, prevažne civilistov.

Ďalších zhruba 250 osôb teroristi odvliekli na územie Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy vyžiadala v Pásme Gazy životy takmer 40-tisíc Palestínčanov. Údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi Hamasu a jeho spojencov.

01 - Modified: 2024-08-14 18:33:41 - Feat.: 1 - Title: Izraelská delegácia sa zúčastní na štvrtkových rokovaniach v Katare, potvrdil Netanjahu 02 - Modified: 2024-08-14 16:29:40 - Feat.: 1 - Title: Nemecko aj Británia odsúdili návštevu dvoch izraelských ministrov na Chrámovej hore. Ohrozuje status quo 03 - Modified: 2024-08-14 14:44:14 - Feat.: 1 - Title: Palestínske novorodené dvojčatá zomreli, keď ich otec vyzdvihoval rodné listy
01 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 02 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 03 - Modified: 2024-09-19 05:29:29 - Feat.: - Title: Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa, hlási FBI 04 - Modified: 2024-09-19 04:53:48 - Feat.: - Title: Trump sa v nedeľu stretne s Dudom, chce si tým získať poľsko-amerických voličov 05 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 13:52