StoryEditor

Zelenskyj predstavil plán víťazstva. Prvým bodom je pozvanie do NATO

16.10.2024, 11:43
16.10.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident vyhlásil, že ak by sa takzvaný plán víťazstva podarilo realizovať, bolo by možné vojnu ukončiť najneskôr v budúcom roku.

Ukrajinský plán víťazstva má päť bodov a tri tajné dodatky, povedal dnes v ukrajinskom parlamente prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citoval server RBK-Ukrajina.

Prvý bod je podľa webu geopolitický, druhý a tretí vojenský, štvrtý sa týka ekonomiky a piaty je bezpečnostný. Prvým bodom je pozvanie do NATO, uviedol Zelenskyj. Kyjev ďalej okrem iného navrhuje rozmiestniť na svojom území odstrašujúce nejadrové prostriedky.

image

Fico očakáva, že vojna na Ukrajine sa skončí veľmi rýchlo. Zajtra bude niečo naznačené, tvrdí

Koniec vojny najneskôr v budúcom roku

Prezident zároveň vyhlásil, že ak by sa takzvaný plán víťazstva podarilo realizovať, bolo by možné vojnu ukončiť najneskôr v budúcom roku. Závisí to od urgentnej akcie a jednoty medzi ukrajinskými partnermi; cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny natoľko, aby bolo možné vojnu ukončiť, povedal podľa Reuters.

"Prvým bodom je pozvanie do NATO. Teraz," uviedol Zelenskyj. Niektorí kľúčoví spojenci Kyjeva pritom pozvať Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie nechcú skôr, ako sa skončí vojna, poznamenala agentúra AP.

"Chápeme, že členstvo v NATO je vecou budúcnosti a nie prítomnosti. Ale (ruský prezident Vladimir) Putin môže vidieť, že jeho geopolitické kalkulácie smerujú k porážke," povedal ukrajinský prezident.

image

Zažili masakre, teraz chránia nebo. „Čarodejnice“ z Buče zostreľujú ruské drony

Druhým bodom je podľa hlavy štátu posilnenie ukrajinskej obrany a prevedenie vojny smerom k Rusku, tento bod má tajný dodatok, píše portál Ukrajinska pravda. Bod sa podľa Reuters týka ďalšieho vyzbrojenia Ukrajiny, posilnenia jej protivzdušnej obrany, obranného priemyslu a žiadosti Kyjeva, aby mu západné krajiny povolili útočiť nimi dodanými zbraňami dlhého doletu hlboko na ruské územie. Patrí tam tiež pokračovanie ukrajinských operácií na ruskom území.

Tretím bodom je podľa Ukrajinskej pravdy odstrašenie ruského agresora a aj tento bod má tajnú prílohu, do ktorej majú prístup lídri niektorých západných krajín. Ukrajina navrhuje rozmiestniť na svojom území odstrašujúce nejadrové prostriedky. Viac podrobností však nie je k dispozícii.

Chce nahradiť časť americkej armády v Európe

Štvrtým bodom je strategický a hospodársky potenciál Ukrajiny, plus tajná príloha, uvádza ďalej Ukrajinska pravda.

Ukrajina v tomto prípade navrhuje podpis dohody s USA, EÚ a ďalšími spojencami, ktorá by umožnila spoločné investície a využívanie ukrajinských prírodných zdrojov ako je urán, titán, lítium, grafit a ďalšie zdroje, ktoré majú podľa Zelenského hodnotu biliónov dolárov.

Piaty bod je zamýšľaný pre povojnové obdobie. Ukrajinské skúsenosti by mali byť využité pre celú Severoatlantickú alianciu a obranu Európy, pričom Kyjev navrhuje po vojne nahradiť časť americkej armády v Európe ukrajinskými vojakmi.

image

Rusko na Ukrajinu zhodí ekvivalent dvoch atómoviek mesačne, hovorí ukrajinský bezpečnostný poradca

O takzvanom pláne víťazstva Kyjeva sa v poslednom čase veľa hovorilo, no doteraz o ňom nebolo zverejnených veľa informácií.

Zelenskyj ho predtým predstavil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi aj obom kandidátom na budúceho šéfa Bieleho domu a rovnako francúzskemu prezidentovi, nemeckému kancelárovi a premiérom Británie a Talianska. Západní lídri zatiaľ podporu plánu verejne nevyjadrili, podotkla AP. Vo štvrtok prezident plánuje plán predstaviť na samite Európskej únie v Bruseli.

Rusko musí prehrať

Podľa agentúry AFP prezident vylúčil, že by bol ochotný podstúpiť Rusku ukrajinské územie alebo súhlasil so zmrazením frontovej línie. "Rusko musí vojnu proti Ukrajine prehrať," uviedol.

Konflikt rozpútala Moskva svojou inváziou do susednej krajiny vo februári 2022. Ukrajinci vpád nepriateľských vojsk do krajiny čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi však časť východnej a južnej Ukrajiny okupujú a v poslednom čase na východe pomaly, ale zotrvalo postupujú.

image

Krôčik k jadrovej vojne? Putin chcel zhodiť na Ukrajinu atómovku, USA to zistili, tvrdí legendárny novinár

Prezident sa po dva a pol roku vojny snažil presvedčiť vyčerpanú ukrajinskú spoločnosť, že boje môžu čoskoro skončiť, a apeloval na jednotu Ukrajincov v čase, keď sa hromadia vojnové ťažkosti, napísal Reuters a dodal, že sa krajina pripravuje na bezútešnú zimu bez dostatku energií.

Neistota podľa Reuters panuje tiež s ohľadom na novembrové prezidentské voľby v USA, kde sa o vrcholný post opätovne uchádza exprezident Donald Trump. Ten vyhlásil, že by vojnu rýchlo ukončil ešte pred nástupom do úradu, čo u priaznivcov Kyjeva vyvoláva obavy, že by to mohlo znamenať veľké ústupky Moskve v mene rýchlej dohody.

"Spoločne s našimi partnermi musíme zmeniť okolnosti, aby sa vojna skončila. Bez ohľadu na to, čo (ruský prezident Vladimir) Putin chce. Všetci musíme zmeniť okolnosti, aby bolo Rusko donútené k mieru," povedal dnes Zelenskyj.

Kremeľ: Ukrajina musí vytriezvieť

Kyjev by mal vytriezvieť a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje, aj príčiny, ktoré viedli k terajšiemu konfliktu. Novinárom to podľa agentúry Reuters povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na plán víťazstva, ktorý predstavil ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svojím plánom tlačí Severoatlantickú alianciu k priamemu konfliktu s Ruskom, vyhlásila hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

image

Vie, ako zastaviť vojnu: Pozvite Ukrajinu do NATO a Putin začne vyjednávať

"Ďalším bodom (Zelenského plánu) je posilnenie ukrajinskej obrany. To chce Zelenskyj dosiahnuť, ako povedal, presne cielenými operáciami v určitých miestach. Prečo ich nemenoval? Ako to chce dosiahnuť? Tým, že spolu s partnermi spôsobí škody ruskému letectvu. Teda tlačí členov NATO k priamemu konfliktu s našou krajinou a opäť nalieha na to, aby mu povolili použiť ďalekonosné zbrane na ruskom území, akokoľvek si dobre uvedomuje, k čomu by to viedlo, pretože príslušné vyhlásenie urobilo ruské vedenie doslova pred týždňom," povedala hovorkyňa podľa agentúry TASS.

Peskov podľa TASS pripustil, že Zelenského prejav ešte nepočul. Usúdil však, že ide o "plán Američanov bojovať proti nám až do posledného Ukrajinca", čo ukrajinský prezident podľa neho len zakamufloval a nazval mierovým plánom.

"Ale iný plán by mohol byť skutočne mierový, a to ak by si Kyjev uvedomil márnosť politiky, ktorú presadzuje, ak by pochopil, že treba vytriezvieť a uvedomiť si tiež príčiny, ktoré viedli k tomuto konfliktu," povedal Peskov. Zdôraznil, že možnosť mierového riešenia za istých podmienok existuje. Agentúra TASS ale neuviedla, či tieto podmienky špecifikoval.

01 - Modified: 2024-10-15 20:47:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf Európskej rady Michel pozval Zelenského na summit EÚ, aby predstavil svoj víťazný plán 02 - Modified: 2024-10-14 12:45:43 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko by odložilo rozhodnutie o predĺžení sankcií voči Rusku. Čaká na voľby v USA, píše Politico 03 - Modified: 2024-10-14 12:10:51 - Feat.: 1 - Title: Cvičenie NATO Steadfast Noon iba eskaluje napätie v čase "horúcej vojny" na Ukrajine, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-10-14 08:43:06 - Feat.: 1 - Title: Ruská agresia viedla podľa českého prezidenta Pavla k nárastu narušovania ľudských práv v ďalších krajinách 05 - Modified: 2024-10-14 08:37:32 - Feat.: 1 - Title: Dulebovi chýbajú rokovania Fica so Zelenským. Tvrdí, že je to kvôli poradcom v premiérovom tíme
01 - Modified: 2024-10-17 08:36:49 - Feat.: - Title: Vyčerpaní a vydesení. Kyjev čelí náporu dezertérov, vojakov lovia v baroch aj na koncertoch 02 - Modified: 2024-10-17 08:08:50 - Feat.: - Title: Ukrajina bude členom NATO, je len otázkou kedy, povedal Rutte 03 - Modified: 2024-10-17 07:56:01 - Feat.: - Title: Nový šéf NATO Rutte predsedá stretnutiu ministrov obrany prvý raz od nástupu do funkcie 04 - Modified: 2024-10-17 07:46:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj rokoval s Bidenom o ďalšej vojenskej pomoci aj o implementácii víťazného plánu 05 - Modified: 2024-10-17 07:30:09 - Feat.: - Title: Vo švajčiarskom Lausanne sa začína medzinárodná konferencia o odmínovaní Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. október 2024 10:37