StoryEditor

Slovenský rekordér, ktorý chcel zistiť, či dokáže aj nemožné. Ako vníma zapisovanie do knihy rekordov?

17.07.2018, 14:14
Jediný Slovák, ktorý dosiahol tzv. Guinnessov hetrik – tri certifikované zápisy v troch rôznych kategóriách.

Milan Roskopf (59) je žonglér. Na tom, že je žonglér, by možno nebolo nič až také výnimočné, ale on prekonáva rekordy v hmotnosti gúľ, s ktorými žongluje a zapísali ich do Guinnessovej knihy rekordov. Jednoducho silák. A vďaka jeho výške je zážitok z jeho vystúpení o to viac pôsobivý. Prečo ho volajú chlap s troma guľami? Ako vníma zapisovanie do knihy rekordov? A prečo vôbec žongluje?

Koľko meriate?
Keď sa dobre vyspím, tak 204, keď sám, 203.

Keď ste teraz išli popod dvere našej redakcie, stočili ste hlavu nabok. Automatika? Vždy sa musíte zohýbať?
Nemusím. Len si potom udriem hlavu. Tak sa radšej zohýbam, je to pud sebazáchovy po predchádzajúcich skúsenostiach, keď som sa nezohol.

Koľko ste mali rokov, keď ste takto vyrástli?
Dva metre som mal už ako 16-ročný stredoškolák, na terajšiu výšku som sa dostal po vojenčine. Ale medzi rovesníkmi som bol už od škôlky najvyšší. V puberte, samozrejme, prišli komplexy, volali ma žirafa, ale veľmi rýchlo to prešlo. Mám však jednu zaujímavú príhodu súvisiacu s 204 centimetrami.

Akú?
Ako chlapec som videl nejakú tabuľku, pomocou ktorej si dospelí mohli vypočítať, aké vysoké bude ich dieťa. Zadali sa do nej údaje o výške matky, otca, vekový rozdiel rodičov a nejaké ďalšie údaje. Mne vyšlo 204 centimetrov a hrozne som sa na tom zabával, že to hádam nie. A vidíte, tabuľka mala pravdu.

Do povedomia ste sa dostali ako žonglér. Kedy ste začali žonglovať?
V detstve. Mal som deväť rokov a dostal som ovčie kiahne, bolo to v čase, keď prišli Rusi, takže odvtedy hovorím, že som na Rusov alergický, že som mal ovčie kiahne z nich. Doma som sa počas maródky nudil a začal som si vyhadzovať v ruke skrčené stanioly z čokolády. Bavilo ma to , odvtedy som si vyhadzoval všetko možné a ako 15-ročný som začal žonglovať s troma loptičkami.

A s ťažkými guľami?
Až v roku 1993 s kilogramovými guľami. Zapáčilo sa mi to a začalo ma zaujímať, s akou najvyššou hmotnosťou sa dá žonglovať. Každý rok som pridával jeden kilogram a žongloval som si len tak, pre radosť. Keď som už mal štvorkilové, prišlo aj prvé verejné vystúpenie. Jedna súkromná televízia hľadala do relácie hostí, ktorí niečo predvádzali. Prihlásil som sa a vybrali ma. Bol rok 1996, ja som žongloval so štvorkilovými guľami a vtedy sa to začalo – prekonávanie rekordov. Päť kilogramové, prišla výzva na sedemaštvrťkilové a tak ďalej.

Taký skok?
So sedemaštvrťkilovými som ani nechcel žonglovať, ale v Čechách je agentúra, ktorá registruje rôzne netradičné rekordy. Pýtali sa, či by som neskúsil žonglovať s mužskými vrhačskými guľami, čiže guľami, s ktorými hádžu atléti na pretekoch. Sú to najťažšie gule, aké sa vyrábajú pre športovcov. Výzvu som teda prijal a týždeň pred vystúpením som si ich zohnal, aby som si to s nimi skúsil.

Išlo to?
Nie, ani som nevedel, ako si ich mám nadhodiť, ale potom som našiel grif, je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
15. apríl 2024 20:14