StoryEditor

Nie všetko je nevyhnutné riešiť liekmi. Antibiotiká môžu účinne nahradiť aj tieto byliny

27.03.2020, 23:00
Kvôli častému užívaniu sa totiž znižuje účinnosť antibiotík. Čoraz viac ľudí tak hľadá možnosti, ako sa ich prehĺtaniu vyhnúť.

Keď škótsky lekár Alexander Fleming v roku 1928 vypestoval v Petriho miske pleseň, ktorá hubí baktérie, obohatil svet o antibiotikum, ktoré sa čoskoro stalo zázračnou zbraňou proti mnohým zákerným chorobám.

​Po 92 rokoch od objavu penicilínu však stojí moderná medicína pred vážnym problémom. Čoraz častejšie predpisovanie antibiotík viedlo k vzniku superbacilov, ktoré sú súčasnými liekmi nezničiteľné.

Ekonómovia dokonca spočítali, že antibiotická rezistencia bude v roku 2050 väčší zabijak ako rakovina. Podľa britského projektu Rewiev on Antimicrobial Resistance (RAR) sa totiž účinnosť antibiotík, kvôli ich nadužívaniu, prudko znižuje. Za tridsať rokov by podľa najnovších predikcií mohlo každý rok na rôzne ochorenia, dnes bežne liečené antibiotikami, zomrieť až 10 miliónov ľudí.

Návrat k prírode
Čoraz viac pacientov sa tak v chorobe obracia k receptom našich predkov. Dochádzajú totiž k presvedčeniu, že matka príroda ponúka lieky na najrôznejšie neduhy a dokáže sa postarať aj o prevenciu a imunitu. A nie sú v tom sami. Vedci aj lekári im dávajú za pravdu.

Hoci sa obľuba liečivých bylín v priebehu histórie menila, záujem o ne a v nich obsiahnuté látky v súčasnosti opäť vzrastá. Fytofarmaká, teda drogy získané z prírodných zdrojov, sú tak predmetom bádania mnohých odborníkov. A čo je podstatné – sú celkom legálnou a oficiálne uznanou súčasťou medicíny.

Záleží tak na lekárovi, nakoľko je v odbore fytoterapie (liečba s využitím liečivých rastlín, pozn. red.) vzdelaný a či sa ju rozhodne pacientovi naordinovať. Tento spôsob liečby najčastejšie používajú praktickí lekári alebo lekári špecializovaných ambulancií, napríklad urológovia.

Medvedicou na zápaly močovodov
Práve so spoluprácou so spomínanou skupinou špecialistov má mnohoročné skúsenosti profesor Luděk Jahodář z Katedry farmaceutickej botaniky a ekológie Farmaceutickej fakulty Univerzity Karlovej v Hradci Králové, ktorý farmáciu vyštudoval v Bratislave.

Profesor sa dlhodobo venoval skúmaniu medvedice liečivej, od pestovania cez izoláciu účinných látok až po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 09:38:54 - Feat.: - Title: Ústav pre kontrolu liečiv naďalej eviduje výpadky pri liekoch na psychické ochorenia či antibiotikách 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-03 13:28:54 - Feat.: - Title: Iný lekár či kraj, iný mrav. Aké sú rozdiely v preskripcii antibiotík? 05 - Modified: 2024-03-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Antibiotiká. Ktoré druhy sú už neúčinné a prečo majú problémy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 05:58