StoryEditor

Čo všetko zmení koronavírus? Odborník hovorí, že sme súčasťou najväčšieho experimentu všetkých čias

27.06.2020, 00:00
Mesiace trvajúca pandémia nám prevrátila životy naruby. Kam budeme smerovať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch?

Zmenila súčasná pandémia nejakým spôsobom návyky ľudí? Ako bude vyzerať svet po koronavíruse?
Myslím, že ide o veľmi dôležitý zlom. Asi ako v roku 1914. Tentoraz síce nevypukla žiadna celosvetová vojna, ale udalosti posledných mesiacov dali do pohybu dovtedy len pomaly idúcu lavínu, a tá sa teraz sunie dolu rýchlejšie. Svet sa nepochybne zmení. Respektíve sa mení už teraz.

Máte na mysli cestovanie alebo niečo iné?
Hovorím o celospoločenských zmenách. Tatko Karl Marx by to zrejme nazval zaostávaním výrobných vzťahov za výrobnými silami. Preložil by som to tak, že štruktúra spoločnosti zostáva dlhý čas stále rovnaká, ale prudko sa menia technológie. Pandémia tieto zmeny ešte násobne urýchľuje, a to vo všetkých možných odboroch.

Takže hovoríte o ekonomike?
Nielen. Nové technológie môžu priniesť ešte oveľa ďalekosiahlejšie zmeny. Keď sa nad tým zamyslíte, napríklad náš parlamentný systém je dizajnovaný na neskoré devätnáste storočie. Raz za štyri roky sa občianstvo zíde pri volebných urnách, a tam – ak je gramotné – zaškrtne nejaké mená. Potom sa volení poslanci „vo vlakoch a na parolodiach“ niekoľkokrát do roka zídu do hlavného mesta a tam rokujú o zákonoch.

Preháňate.
Samozrejme. No ja nehovorím len o virtuálnych voľbách, ale aj o samotnom výkone moci v štáte. Vďaka technológiám by sa to dalo úplne zmeniť. A takéto myšlienky prídu. Dokonca by mohol existovať model, keď je každý občan zákonodarcom, mohol by o všetkých možných veciach na diaľku rozhodovať. Otázkou, samozrejme, je, čo by nám to nakoniec prinieslo. Dokonca by sa podobným hlasovaním dali vynášať aj rozsudky, tentoraz nie „v mene republiky“, ale v mene „všetkého ľudu“. Len by som sa trochu bál výsledkov. Vízia, ktorá mi z toho lezie, je neobyčajne krvavá.

Aj priama demokracia má mantinely. Každý asi nemôže hlasovať o veciach, ktorým vôbec nerozumie. To by nedávalo zmysel.
To máte pravdu, ale položme si otázku, či súčasným návrhom zákonov rozumejú samotní poslanci. Tipujem, že napríklad takej norme o odmorovaní kontaminácie životného prostredia kadmiom mnoho z nich rozumieť nebude.

Kam tým mierite?
K tomu, že aj súčasná zastupiteľská demokracia je nejakou formou v histórii toľkokrát opakovanej vlády elít. Či už to boli čínski mandaríni, európski panovníci, cirkevní preláti alebo neskôr stranícki bosovia. Proste sme prvýkrát v histórii v situácii, ked by sa niečo podobné ako fiktívna vláda všetkého ľudu dalo technicky skutočne zvládnuť.

Pozrime sa do bližšej budúcnosti. Čo hovoríte na návrh, aby v tuzemských obchodoch bolo povinne až 85 percent potravín českých? (Na Slovensku bol v roku 2019 podiel slovenských potravín v obchodoch v roku 40,74 percenta, do roku 2030 by sa mal zvýšiť na 70 percent. Slovensko je čistým vývozcom kvalitných poľnohospodárskych surovín a, paradoxne, veľkým dovozcom potravín, pozn. red.)
Zase sa na to pozrite trochu z nadhľadu. Všeličo sa bude musieť prehodnotiť. Minimálne posledných tridsať rokov bola značne forsírovaná (pretláčaná silou) globalizácia. Myšlienka o nejakom druhu sebestačnosti nie je sama osebe až taká hlúpa. Samozrejme, že neexistuje dôvod, prečo by sa napríklad reďkovky mali letecky voziť napríklad z Čile, keď sa dajú vypestovať v Záběhliciach. Preto si ľudia začnú také otázky ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 21:22