Srdcové zlyhanie, práca (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Lekár Filip Málek: Sme na prahu epidémie srdcového zlyhania

18.06.2023, 00:00
  • Povedomie o stave, keď srdce nestíha prečerpávať krv tak, ako je potrebné, je nízke nielen medzi laikmi, ale aj špecialistami z iných lekárskych odborov.
  • Často je chybne zamieňané práve za infarkt či zastavenie srdca alebo poruchy srdcového rytmu. Jedno však majú tieto diagnózy so srdcovým zlyhaním spoločné.
  • „Pri ľuďoch s nejakým kardiovaskulárnym ochorením je srdcové zlyhanie prakticky neodvratné,“ hovorí pre magazín Téma Filip Málek (56), vedúci lekár ambulancie srdcového zlyhania na Kardiologickom oddelení Nemocnice Na Homolce v Prahe a predseda Českej asociácie srdcového zlyhania.
  • Do roku 2030 pritom odborníci očakávajú celosvetový nárast tejto diagnózy takmer o 50 %. Dá sa nastupujúca epidémia ešte zvrátiť?

O srdcovom zlyhaní diskutovalo v rámci kongresu Heart Failure Association (Asociácia srdcového zlyhania) viac ako 6-tisíc kardiologických špičiek z celého sveta prvýkrát v Prahe. Fakt, že diagnóza srdcového zlyhania má „vlastnú“ konferenciu, dáva tušiť, že vy, kardiológovia, beriete túto chorobu sakramentsky vážne, napriek tomu, že veľa pacientov má tendenciu skôr ju podceňovať...

Bohužiaľ, je to tak. Aj keď o tejto diagnóze vieme veľmi dlho a existujú historické doklady o výskyte srdcového zlyhania už v stredoveku, napríklad v Egypte a Číne, stále je ešte popoluškou. A to tak vo vnímaní laickou verejnosťou, ako aj niektorými špecialistami z iných odborov, ktorí veľakrát úplne presne nevedia, čo to vlastne srdcové zlyhanie je. Často sa zamieňa za infarkt, zastavenie srdca či niektoré poruchy srdcového rytmu. Takže keď niekto náhle zomrie, povie sa, že zomrel na zlyhanie srdca. V skutočnosti však mohlo ísť o komplikácie infarktu, ako je malígna arytmia (zhubná porucha srdcového rytmu, pozn. red.), čo je najčastejšia príčina úmrtia pri akútnom infarkte ešte pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti.

image

Vedátor Samuel Kováčik: O cestovaní v čase, o živote v matrixe a hlúposti hoaxov

Myslela som si, že ide o stav, keď srdce nestíha prečerpávať krv tak, ako by telo potrebovalo.

Áno, zjednodušene to tak môžeme povedať. Komplikácia tkvie v tom, že to nie je jedna choroba, ale ide o syndróm, teda súhrn príznakov. Srdcové zlyhanie totiž vzniká v dôsledku rôznych srdcových ochorení. Môže sa rozvinúť po prekonanom infarkte, pri zápale srdcového svalu alebo kardiomyopatii (skupina ochorení srdcového svalu, ktorý je vo väčšine prípadov oslabený a nie je schopný dostatočne pumpovať krv do zvyšku tela, pozn. red.). Kardiomyopatia je často vrodená, ale zvyčajne sa prejaví až v dospelosti práve zlyhaním srdca. Môže však ísť o ochorenie chlopní alebo poruchy srdcového rytmu, teda o komplex viacerých príčin, ktoré môžu vyústiť do srdcového zlyhania. V podstate sa dá povedať, že pri ľuďoch s nejakým kardiovaskulárnym ochorením je srdcové zlyhanie prakticky neodvratné.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biologička: Rastliny majú niečo ako hmat a zrak, vnímajú farebné škály, ktoré nevidíme a rozhodujú sa 02 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Virológ Boris Klempa: Vírusy vedia byť aj užitočné, napríklad v oblasti liečby nádorov 03 - Modified: 2023-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehlušiť bolesť duše bolesťou fyzickou: Ako zvládnuť dospievanie doslova na ostrí noža?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
30. apríl 2024 21:48