Ako by ste vysvetlili úplnému laikovi, čo sú to protilátky?
To najťažšie na začiatok. (smiech) Sú to látky, molekuly, presnejšie proteíny, ktoré sú vyrábané špecializovanými bunkami imunitného systému ako zbraň, väčšinou proti patogénom (biologický faktor spôsobujúci ochorenie, pozn. red.). Vyrábajú ich teda väčšinou v reakcii na infekciu spôsobenú vírusom, baktériou alebo čímkoľvek iným. Hlavná vlastnosť protilátok je tá, že sú schopné sa na patogén naviazať – teda akosi „prilepiť“ –, a tak ho pomôcť zlikvidovať.
Ako si takú protilátku môžeme predstaviť?
Prirovnal by som ju k písmenu „Y“. V pomere k veľkosti bunky je veľmi malá. Keby ste si ma predstavili ako bunku, potom protilátka by v porovnaní s mojím telom bola veľká asi ako zrnko ryže. Imunitný systém ich ale zároveň dokáže vyrobiť obrovské kvantá. Môžete si tiež predstaviť, že to písmeno ypsilon je vlastne taký krab, ktorý má vpredu dve klepetá a tými sa dokáže chytiť patogénu. Akonáhle ho drží, už ho nepustí. A keď ho zasype tisíc takých „krabov“, nežije sa mu obvykle úplne dobre.
A zahubia ho.
Áno, ale je to ešte zložitejšie. Čo sa deje ďalej, totiž záleží na type vyrobenej protilátky, ale aj na tom, či ide o vírus, baktériu, alebo o parazita. Mechanizmy imunitnej reakcie sa vždy trošku líšia. Navyše aktivácia tých špecializovaných buniek, ktoré vyrábajú protilátky, teda B-lymfocytov, je až neskoršia forma obrany proti infekcii. Ale asi najefektívnejšia, teda najlepšie cielená, akú má náš organizmus k dispozícii. (Lymfocyt je typ bielej krvinky, rozlišujeme T- a B-lymfocyty, oba typy majú imunitnú funkciu, aj keď trošku odlišnú, pozn. red.)
Čo sa teda deje predtým?
Veľa sa v poslednej dobe hovorilo o tom, že imunitný systém má vlastne dve vetvy. Nešpecifickú a špecifickú, ktoré spolu komunikujú a jedna bez druhej by nefungovala veľmi dobre. Nešpecifický imunitný systém je prítomný všade po tele tak nejako stále, je to taká hliadková patrola. Sú to bunky alebo molekulárne štruktúry, ktoré dokážu rozpoznať votrelcov a spustia prvotnú obrannú reakciu, ale nemajú špecificky cielené molekulárne zbrane. Znamená to teda, že imunita vie, že sa do tela dostala napríklad baktéria, ale ešte nevie, ako tá baktéria presne vyzerá.
Ako teda bojujú?
Do tejto zložky našej obranyschopnosti patrí
Zostáva vám 86% na dočítanie.